444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Yenilenebilir enerjiye 5 milyon liralık Ar-Ge Teşviki Geliyor

 ‘‘ Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlık bütçesinden yenilenebilir enerjiye 5 milyon liralık Ar-Ge Teşviki Geliyor. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Albayrak, Bakanlık, 2016 yatırımları için AR-GE’ye 5 milyon liralık bir bütçe ayırdıklarını açıkladı. ’’

Yenilenebilen enerji tasarılarına Ar-Ge desteği verdiklerini söyleyen Bakan Albayrak, konuyla ilgili 2016 yılı yatırım bütçesinden toplam 5 milyon liralık ödenek ayrılmıştır, şeklinde konuştu. Karapınar ile birlikte, ileri ki zamanlarda önem arz eden potansiyeli bulunan yeni bölgeleri de Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı yapılması planlanmakta oldukları şeklinde konuştu.

Bakan Albayrak, TBMM'ye birtakım soru önergeleri arz eden muhalefete, Türkiye'de yenilenebilen enerjilerden elektrik elde edilmesini garantisi ediyoruz. Ve bu kaynaklara dayalı olarak elektrik elde etme konusunda girişimci şirketlere destek verildiği söyleyerek cevap verdi.

Bakan, verilen desteğin 2020 sonuna kadar işletilecek tesisler adına uygulanmakta olduğunu söyleyerek bakanlık, yenilenebilen enerjilerden en üst seviyede yararlanmaya ilişkin politika ve yönetmelik güncellemelerinin yapıldığını aktardı.

Bakan Albayrak, bakanlığın, bu çerçevede yenilenebilen enerji tasarılarına Ar-Ge teşviki sağlandığına vurgu yaptı. Albayrak, ülkemizin rüzgar, hidrolik, biyokütle, jeotermal, güneş ve diğer yenilenebilen enerji kaynaklarının girişim şekline getirilmesi için hazırlanan projeler özel sektör girişimiyle gerçekleşmektedir. Bakanlığımız 2016 yatırım programında 5 milyon 70 bin lira bütçe ayırarak, projelere Ar-Ge teşviki sağlamaklamıştır. Dünya bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi ülkeler arası finans şirketleri tasarım maliyetinin büyüklüğüne uygun yenilenebilen enerji kaynaklarına dayalı girişimlere direk yada ülkemizdeki bankalar vasıtası ile finansman bulabilmektedir. Diğer yandan, özel sektörde jeotermal enerji girişimlerinin artırılması için kaynak bulma sürecinde risklerin indirgenmesi için Risk Paylaşım Mekanizması ve kaynak geliştirme uygulamalarına ilişkin kredi olanağı içeren Jeotermal Enerji Geliştirme Projesi hazırlanmıştır. 39,8 milyon dolar Temiz Teknoloji Fonu'ndan ve Dünya Bankasından çekilen 250 milyon dolar kredi ile bu  proje finanse edilecektir.

Yeni Kaynak Alanları İlan Edilecek

Bakan Albayrak, ileriki yıllarda yenilenebilen enerji kaynaklarında yüksek potansiyeli olan alanlara ve kıyasla potansiyeli az olan yerlere de girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. Ardından güneş enerjisi kurulması açısından zengin ve güneş panellerini için elverişli bir alan olan KONYA ilimizin Karapınar ilçesini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı ilan ettiklerini hatırlattı.

YEKA ile bu alanda büyük güneş enerjisi santrallerini tasarı şekline getirileceğini söyleyen Bakan Albayrak, ileride yer alan süreçlerde yenilenebilen enerjileri muhafaza ederek beraberinde daha fazla yararlanmak için Karapınar’la birlikte, önemli potansiyeli bulunan yeni bölgeleri de YEKA şekline getirmeyi planladıklarını ifade etti.

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>