444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Sanayi Kuruluşları Patent Yasa Tasarısı İle Güçlenecek

‘‘ Sanayi kuruluşları çıkacak olan yeni patent yasa tasarı ile güçlü duruma gelecek. Meclis yer alan partilerinin tümünün desteklediği yeni patent kanunu, ticaret yaşamını yakından tesir edeceği değişiklikleri beraberinde getiriyor. Çıkacak olan yasa, marka kavramının tanımını tamamen değiştiriyor. ’’

Sanayi kuruluşlarının epey bir zamandır beklemekte olduğu patent yasası geliyor. Yasa tasarısı, Sınai Mülkiyet Kanunu'nda içinde yer alıyor. Mecliste yer alan siyasi partiler bu yasayı destekliyor.  Tasarı, 1879’da kabul edilen ve dünyanın altıncı patent yasası olma özelliği taşıyan İhtira Beratı'ndan yaklaşık 1.5 asrın ardından yapılan en büyük değişiklik olma özelliğini taşıyacak. önümüzde bulunan 25 senelik zaman diliminde ülkemizin ticaret yaşantısını yakından etkileyeceği ifade edildi.

Hareket ve Ses Marka Özelliği Taşıyacak

 

Yapılacak yeni değişiklikte markanın açıklamasının değiştirileceği ifade edilmekte. Buna göre daha evvelki değişiklikte marka tescil işlemlerinde aranan çizimle görüntülenebilme koşulu, markanın koruma konusunun açık ve net şekilde anlaşılacak biçimde sicilde belirtilmesi koşuluyla tüm işaretin marka değeri taşıyabileceği kararı verildi.

Yani ülkemizin hukuk sistemimize kaynak olan Avrupa Birliği marka hukukunda bulunan esnek yaklaşım kabul edilerek hareket ve ses markaları gibi ananevi özelliği taşımayan işaretlerin de marka özelliği taşıyabileceği kabul edildi açıklamaları yapıldı.

Yeni değişiklikle aynı markayı birden çok şahsın sahip olabileceği, markayı tescil ettirilip 5 sene aktif şekilde kullanmayan şahısların ise tescil işlemlerinin iptali gerçekleşeceği aktarıldı.

Yan sanayi şirketlerinin büyük şirketlerinin rıza göstermesine gerek duymadan üretimde bulunabilecekleri dile getirilirken, bunun yanı sıra patent ihlaline artık cezai yaptırımın uygulanmayacağı ifade edildi. Biyoteknolojik buluşlara da bu tasarı sayesinde artık patent alınabilecek. Buluşun sahibi üniversite ve öğretim görevlileri de gelirden pay alabilecek. Komisyon üyeleri tarafından destek bulan patent kanununun sanayici kuruluşlar adına önemli derecede katkılarda bulunacağı aktarıldı. Genel anlamdan bu kanun desteklendiği ve gereksinim duyulan bir kanundu şeklinde ifade kullanıldı. Kuruluşlar için, aşamalar çok vakit almasından dolayı masraflarda artıyordu. Tasarıda o süreleri azaltmaya ilişkin maddeler yer alıyor, ifadeleri aktarıldı.

Markalaşmada Eksikler Bulunuyor

Markalaşmada ise birtakım eksiklik konuların bulunduğu dile getirilirken, hükümet, markalaşmada detaylı bir yol izlemelidir. Tüm bakanlıkları kapsamına dahil edecek biçimde ülkemizde markalaşma hakkında izlenecek yol konusunda çok önemli eksiklikler bulunuyor, ifadeleri kullanıldı.

Patent Enstitüsünün İsmi Değişiyor

Patent Kanun Tasarısı, günümüzde TBMM’de komisyonun görüşülmekle birlikte birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Uzmanlık dairelerinin başlıklarının açılacağı ve Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) adının da değişmesi gündem konusudur. TPE'nin yeni adına kesinlik kazanmamakla beraber Türkiye Marka ve Patent Kurumu olması gündemde.

 Patent, Ar-Ge Teşvikleri, Buluşlar, Patentli Buluşlar, Teknoloji, Patentli Teknoloji sektörlerinde ve Patent ihlallerine Karşı Açılan Davalarda yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olmak için lütfen sistem patent web sayfamızı ziyaret ediniz...

 

 

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>