444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Mucit Çiftçiden Müthiş Buluş

‘‘ Mucit çiftçiden, susam ürününde ürün kaldırma işi adına müthiş buluş. Müthiş çiftçinin buluşunu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de olumlu karşılandı. ’’

Buluş sahibi, elle toplanmasının ardından 1 ay kurutulmaya bırakılıp daha sonra bitkisinden ayrışması için sopayla dövülerek uygulanan susamda ürün kaldırma işi adına makineli alternatif buldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü buluşu gerçekleştirilecek ürün kaldırma işlemi için olumlu karşıladı.

Elle Toplanmasının ardından Güneşte Kurutulmaya Bırakılır

Yaklaşık 10 yıl yaklaşık 30 bin dönüm araziye susam ekilirken, ürün kaldırma işlemi konusunda karşılaşılan güçlükler sebebiyle bu arazi son zamanlarda 9500 dönüm araziye kadar düştü. Buğdayın ürün kaldırma işleminden sonra ekilen ve 3 aylık zamanın sonunda klasik yöntemle (elle) toplanarak 25 gün güneşte kurutulması beklenir. Susamın kurumasından sonra sopa yardımıyla dövülmesi işlemi ile bitkilerinden ayrıştırılan ürün, ayrıştırma işleminde geçilen zorluklar sebebi ile çiftçiyi bu mamulden uzaklaştırdı.

Biçerdövere Yeni Parçalar İlave Etti

Arazilerin iyice daralması ve üretici kişilerin ek kazanç sağlamamasından yola çıkan tarım ürünleri işletmeci buluş sahibi, Türkiye'de ilk defa biçerdöverle susamda ürün kaldırma testini gerçekleştirdi. Fakat mısıra  ve buğdaya oranla susam tanesinin çok ufak olması sebebiyle ürün bir bölümü yere döküldü. Bunun dolayı problemi minimize etmek adına biçerdöverde yeni parçalarla değişiklikler uygulayan buluş sahibi bu seneki denemesi başarılı netice elde etti. Klasik yöntemle (elle) gerçekleştirdiği ekin kaldırmadan dönüm başına 60 kilo mamul elde ettiğini aktaran buluş sahibi, bu sene biçerdöverle uyguladığı ürün kaldırmada bu rakama varabildiğini ifade etti.

  

Elde ettiği sonucun başarılı olduğunu ifade ederek, ürün kaldırma işlemi güç olan ve insan gücü ile gerçekleşen ürün kaldırmak işlemini basitleştirmek ve ekiminin tekrardan yaygın duruma gelmesi için mekanizmanın normal buğday tablası ile bir ürün kaldırma işlemi gerçekleştirdim. Ardından kendi uğraşlarımla icat ettiğim tablayı biçerdövere taktım. Buğday tablası ile gerçekleşen işlemde dönüme yaklaşık 45 kilo kadar mahsul kaldırdım icat ettiğim tabla ile 60 kiloya kadar ürün elde ettiğim. Bu yöntemle verim kaybı yaşamadım. Ümit ediyorum ki, önümüzde ki senelerde susam ekimde artış yaşanacak, çiftçi de buğdaydan sonra ek gelir elde edecek, şeklinde konuştu.

Tarım Müdürlüğü Tarafından Destek Görüyor

Ülkemizde ilk defa geliştirilen biçerdöverle ürün kaldırma işlemi incelemeye alındığı ve gayet olumlu sonuçların elde edildiği kaydedildi. Buğday tablası ile gerçekleştirilen ürün kaldırma işleminde verim kaybı bir hayli fazla olduğundan bir çiftçimizin kendisinin icat ettiği biçerdöver tablası ile yaşanan verim kaybının minimize edildiği gerçekleşen analizden anlaşılmıştır. İşçilik masrafları ve yaşanan ürün kaybı dikkate alındığında biçerdöverle yapılan ürün kaldırma işleminin uygun olabileceği düşünülmektedir, şeklinde demeçte bulunuldu.


Patent, Ar-Ge Teşvikleri, Buluşlar, Patentli Buluşlar, Teknoloji, Patentli Teknoloji sektörlerinde ve Patent ihlallerine Karşı Açılan Davalarda yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olmak için lütfen sistem patent web
sayfamızı ziyaret ediniz...

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>