444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Yangında Otomatik Açılan Acil Çıkış Kapısı Üretildi

‘‘Yaşanan yangın facialarından etkilenene buluş sahipleri dumana karşı duyar olan çıkış kapısı üretti ve buluş yarışmasında 2’inci oldu.’’

Yaşanan yangın faciaları sonucunda yaşamını yitirilenlerden oldukça etkilenen öğrenciler, oldukça başarı bir projeye imza attılar. Orta okulda öğrenim gören 2 kız öğrenci, dumana karşı hassa acil çıkış kapısı tasarlayarak, ülkeler arası Türk Dünyası üçüncü Bilim ve Kültür Şenliği kapsamında buluş alanında 2'ncilik ödülünün sahibi oldular. Buluş sahipleri, tüm katlarında buluşlarından yer alan maketten ahşap bina yaptırdı.

Makete tel örgüden meydana gelen yangın merdiveni, dumana karşı hassas sensör, ışık, siren, acil çıkış kapısı ve bataryalı sistemi koyan buluşçular, yangın sensörüne karşı hassas olan çıkış kapısı adı verdikleri tasarımları ile  yaşanacak yangın durumların yaşam kayıplarının engellemeyi hedefliyorlar.

Yangın esnasında siren devreye girerek binada olanları yangına karşı ikaz eden ve aynı zamanda çıkış kapılarını açılmasını sağlayarak binada bulunanlarına hemen tahliyesi sağlayan tasarımında bulunan öğrencilerin bu tasarısı 1100 buluşun arasında ülkeler arası Türk Dünyası üç'üncü Bilim ve Kültür Şenliği kapsamında buluşlar arasında 2'nci oldu.

Oldukça Düşük Maliyetle Tasarlandı

Öğretmenleri tarafında verilen proje ödevini hazırlamak adına çalışma başlattıkları esnada yaşanan yurt yangınından oldukça etkilenmesi sonucunda yangın durumlarında yaşama kayıplarını engellemek adına projede geliştirmeye karar verdikleri aktarıldı. Gelecek sene kendisi ve arkadaşlarının lise eğitimi adına yurtta kalacağını belirtirken, gelecek sene yurtta kalacaklarını ve yangın olayının bir benzerinin başlarına gelme ihtimalinin olduğu belirterek yangın olaylarında yaşama kaybının olmaması adına bu tarz bir proje tasarladıklarını aktardılar.

Tasarımlarını öğretmenleri ile paylaşımda bulunduklarına öğretmenlerinin de kıvanç duyduğunu ve kendilerine destekte bulunduklarını aktaran buluş sahipleri, kısa zamanda projelerini bitirdiklerini aktardılar. Bu arada tasarımın uygulanabilirlik konusunun oldukça basit olduğunun altını çizen buluş sahipleri:

Bu tasarımımızı okullarda, yurtlarda, pansiyonlarda, hastanelerde kolaylık ile kullanılabilir. Bu şekilde büyük çaplı binalarda yaşanan yangın olaylarımda yaşam kayıplarının önüne geçilebilecek. Bu sebep ile bu tarz bir proje ürettik. Masraf konusuna gelecek olursak oldukça az. Güç kaynağımızı akü oluşturuyor. Günlük yaşama kolay bir şekilde adapte edilebilecek bir buluş. Yapılara koyduğumuz sensör, yangın esnasında dumanı tespit ederek kilitli bulanan çıkış kapılarını otomatik açıyor. Aynı zamanda sirenlerin devreye girmesini sağlayarak binada bulunanları ikaz ediyor. Bu proje ile kapıların kapalı durmasını, lakin yangın esnasında kendiliğinden açılmasını hedefledik. Projemiz ile dahil olduğumuz ülkeler arası Türk Dünyası üçüncü Bilim ve Kültür Şenliği kapsamında buluşlar içinde 2'nci olduk. Bu elde ettiğimiz başarımız ile çok mutluyuz ve gurur duyuyoruz. Bir köy okulunun bu tarz bir proje tasarlayarak önemli bir derece alması ile ayrıca mutlu oldukları aktardılar.

 

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>