444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Görünüm

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. ’’

Yabancı dillerde desing ifadesinin karşılığı şeklinde ifade edilen tasarım terimi köken olarak Latince bir kelimedir. Ve bu terim çeşitli tanımlara sahiptir. Endüstriyel tasarımların korunma altına alınmasına yönelik ilgili Kanun Hükmünde Kararname metninde endüstriyel tasarımı ifadesi şu şekilde açıklaması yapılmıştır. Tasarım ismi, bir ürün veya cihazın hepsi yada bir parçası yahut üzerinde yer alan süslemenin, şekil, çizgi, renk, biçim, doku, malzeme yada esneklik gibi insan duyuları ile algılanabilen farklı unsur veya niteliklerinin meydana getirdiği bütüne verilen isimdir.

Patent görünüm diğer ismi ile tasarım tescili; Tasarım, bir ürünün tümü ya da bir kısımın, biçim, şekil, renk, malzemenin yapısal durumu gibi, karşı taraftan bakıldığı zaman diğer ürünlere nazaran dış görünüşü ile farklılık gösteren  görsel bir araçtır. Patent görünüm tescil işleminin gerçekleştirilebilmesi adına ayırt edici ve yenilik özelliklerine bulunması gerekli görülmektedir. Yenilik ise, bir tasarımın tıpa tıp aynısının, müracaat yada rüçhan tarihinden evvelki zamanda dünya genelinin herhangi bir bölgesinde piyasaya arz edilmemiz ise, tasarım yenilik niteliğini oluşturmaktadır. Ayırt edici özellik, bir ürüne ait özellikleri, özellikleri ifade etmek adına kullanılır. Bir endüstriyel tasarımın hakkında bilgi edinmiş kullanıcıda bıraktığı genel izlenim ve etki ile başka bir tasarımın bu tarz bir kullanıcı kişide de bıraktığı ve oluşturduğu genel anlamdaki izlenim içerisinde belirgin bir farklılık meydana geliyor ise bu tasarım ayırt edici özelliğe sahip demektir. Tüketici kesimi tarafından  bilinen ve faaliyete konan tasarımların dışında, değişik görselliği bulunan ürünler veya cihazların özgün ve yeni tasarımları, tasarımda bulunan kişiye ticari anlamdan pazarda üstünlük verir. Yaşanan rekabet ortamında şirketlerin bir birlerine üstünlük kurabilmeleri adına görsel yenilikler tedarik etmeli ve bu yeniliklerini tasarımlarının tescil işlemleri ile koruma altına almaları gerekmektedir.

Neden Patent görünüm veya tasarım tescili sorusuna cevap arayacak olursak; Tüketici kesimin beklenti durumlarının ilerisine geçmek ve rekabet yaşanan ortamda ürünün tasarımını ön safhaya getirmek adına fırsat sunar. Gerçekleşen araştırmalar akabinde kalite, ürün ve fiyat gibi etmenlerin haricinde ürün görüntüsü ve tasarımının da etkili olduğu tespit edilmiştir.  Aynı kalitede bulunan iki ürün içerisinde, tasarımının daha değişik olan ürünün tercih nedeni olduğu fark edilmiştir. Patent görünümünde yenilik verimli olan bir pazarlama tekniğidir. Patent görünümlerinin diğer kişiler tarafından, tasarım hakkı sahibi kişinin müsaade göstermesiniz bakılmaksızın ticari şekilde satış arz edilmesinin önlenmesi ile, sosyal ve ekonomik bakımdan şirketin geri dönüşlerinde önem teşkil eden bir rol üstlenmektedir.

Patent Görünüm Diğer İsmi İle Tasarım Tescilinde İstenecek Belgeler

  • Tasarımı tescil müracaatında bulunacak şirket yada şahsın bilgileri
  • Tasarımda bulunan şahısın bilgileri
  • Tasarım talep hakkının elde ettiği yöntemini açıkladığı tasarım istek bildirimi
  • Tescil edilecek patent görünümlerinin belirgin niteliklerinin tümünü yansıtan, 8x8 cm. boyutunda 3 tane fotoğrafı yada çizimi,
  • Tescil işlemi gerçekleşecek tasarımların yalnızca görsel nitelikliklerini bulunduran tarifname

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>