444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent R İşareti

‘‘ Bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isime Patent denir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hal sahipliğini ifade eden belgeye denir. R işareti : ® işaretinin Register şeklinde telaffuz edilmekte ve tescil işlemi gerçekleşmiş manasında mal ve hizmetlerde markanın yanında icra edilmektedir. Patent r işareti yada Marka Tescili: Marka koruma altına alınması anlamına gelen bu kavram, bir cihaz veya ürünlerine marka kullanan asıl marka sahiplerini koruma altına alan simgeye verilen isimdir. Marka ise, bir şirketin veya şahsın tüm mülkünü işaret eder. ’’

Patent r işareti (Registered karşılığı şeklinde ifade edilmektedir) bilenen diğer ismi ile Marka Tescili: ® işareti markaların tescil işleminin gerçekleştiğini belirten işarettir. Tescil işlemi gerçekleşmiş ve kayıt altına alınmış anlamını ifade etmektedir. Markanızın koruma altına alınması anlamına gelen bu işaret, bir cihaz veya ürünlerine marka kullanan asıl marka sahiplerini koruma altında olduğu ifade eden işarettir. Ülkeler arası bir terminoloji şeklinde kabul gören r işareti markanın koruma altına alındığını diğer bir ifade ile tescil işleminin gerçekleştiğini dışarıya belirtmek için kullanılmaktadır. Türk Patent Enstitüsü nezdinde müracaat dosyası müracaat işlemi gerçekleştiği anda markanın hemen üst kısmında icra edilebilir. Bir markanın asıl sahibi, alakalı olduğu markayı ilk defa fikir edinen, bir ürün yahut hizmet alanında icra ettiği ve icraat işlemini devam ettiren şahıs veya kuruluşlardır. Az önce ifade ettiğimiz bu kavram toplum kesiminde arasında yaygın olarak Marka Tescili ismi ile telaffuz edilmektedir. Bir markanın tescil işlemi adına müracaatın gerçekleştiği andan itibaren bu işaret icra edilebilmektedir.

Kuruluşlar arasında gerçekleşen rekabet yarışında günden güne artış yaşanmaktadır. Bu rekabet ortamında ise yer alan kuruluşlar farklı bir mevkiye varabilmek adına her zaman çeşitli çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu uygulamalardan bir diğeri de kendilerine ait bir 'marka'dır. Marka terimi,  müşterileriniz tarafından kolayca tanınmanızı sağlayacak ve tüm faaliyetlerinize güvence altına alacak bir ifadedir. Sistem Patent şirketimize tarafından işlemini gerçekleştireceğiniz marka tescilinin önemi ise, tescil işlemi gerçekleşmeden markaya kıyasla önem teşkil eden avantajları yer almaktadır.

R işaretini kullanma konusunda ise ülkemizde ® işaretinin icra edilmesine ilişkin olarak herhangi bir yasa maddesi yada zorunluluk bulunmamaktadır. Asıl dikkat edilmesi gereken durum ® işaretinin marka tescil müracaat işlemi gerçekleşmesinin hemen ardından değil marka tescil işleminin tamamlanmasının ardından uygulamaya konmasıdır. Çünkü ilgili işaret markanın tescil işleminin yapıldığı algılanmasına neden olan ve tüketici veya toplum tarafından bu biçimde algılanan bir ifade şeklidir. Bu durumda doğrultusunda henüz tescil işlemi gerçekleşmemiş olan bir marka adına icra edilmesi yanılgı yaratacağı gibi ticaret ile alakalı olan fırsat elde etme durumu sağlayabileceğinden icra etmeniz önerilmez.

 

Bu işareti nerede ve ne şekilde kullanılması konusu, genel kullanımın ve gözün, işaretin koyulan yer veya kısmı, esas marka faktörünün son biten harfinin sağ üstüdür. Estetik bakımdan göz sürekli olarak bu işareti bu konumda görmek istemektedir. İşaret boyutu bakımından gayet küçük olmalıdır. Markanın bir elemanı gibi anlaşılmasını neden teşkil etmemelidir. Uzak bir yerden  bakıldığında ise adeta yuvarlak veya küçük bir daire gibi belirmelidir. Yakın pozisyona gelindikçe bir işaret olduğu belirmelidir. Bu bakımdan işaretin temel işlevi ise taklidini yapanlara korku unsuru olmak ve tüketicilere karşı da estetik ve güven vermektedir.

 

 

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>