444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Hakkı Nedir?

‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu  gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Patent hakkı, patente sahip olan kişinin rızası aranmaksızın diğer bir kişinin icadını kopya etmesi, faaliyete koymasını yahut satışını gerçekleştirmesini belirli bir zaman çerçevesi boyunca engelleme hakkı temin etmektedir. Patenti elinde bulunduran kişi ve kuruluş, elde ettiği buluşun veya icadın yeri veya bölgesi, teknoloji sektörü ve cihazların dış ülkeden satın alımı yada ülkemiz sınırlarında üretilip üretilmediğini gözetmeksizin patent konusu hakkından diğer bir değişle koruma altına alma ve tekel hakkından fayda sağlanır.  ’’

Patent Tescilinin Verdiği Hak

Bunların yanı buluş sahibini mükafatlandırılarak buluş gerçekleştirmeye teşvik edilmesi ve buluşlar ile alakalı olan bilginin ortaya çıkarılması, bu bilgiler çerçevesinde yeni şahsın veya şahısların yeni buluşlarda bulunabilmesi ve bu elde edilen ürünleri endüstriye alanına uygulama olanağını elde etmek ve bu şekilde ülkede sınırları kapsamında ekonomik ilerlemeye önem teşkil edecek derecede katkı vermektedir. Buluş sahibi yeni elde edeceği buluşları adına desteklenmekte, icatların endüstriye uygulanması ile teknik ve sosyal ilerlemenin gelişmesini katkıda bulunmakta ve patent koruma süresi biten buluşlar toplumun malı olmakta ya da ilerleyen uluslar tarafından transfer edilerek faaliyet ettirilmesi sağlanabilmektedir.

Patentin sahibine sağladığı haklar ve imkanlar

Söz konusu olan patentin ya da patent müracaatının devri işlemi gerçekleşebilir ve miras yolu şekli ile yer değişikliği yapılabilir, lisans olarak temin edilebilir yahut rehin edilebilir.

Buluşun maddi olarak yararlarından yalnızca buluş sahibinin faydalanmasına olacak sunarak rakip firmalara karşı teknik ve finansal olarak üstünlük verir.

Patentin faaliyet ettirilmesi diğer bir patente ilişkin olması halinde ise zorunlu olarak lisans temin edilebilir.

Patent konusu ürün veya cihazın elde edilmesi, piyasada satışının yapılması, faaliyet ettirilmesi yahut dış uluslardan temin edilmesi ya da bu tür hedefler adına duyulan şahsi gereksinimlerden başka herhangi bir sebeple olursa olsun sahip olunmasını önler.

Patent konusu teşkil eden bir yöntem veya usulün faaliyet ettirilmesini engelleme hakkı vermektedir.

Faaliyet ettirilmesinin men edilmiş olduğunun bilinmesi ya da bilmesi gereken yöntem veya usulün patentin faaliyette bulunulmasının 3. şahıslar tarafından diğer kişilere teklifte bulunulmasını durumunu engeller.

Patent konusu yöntem ile direkt olarak temin edilen ürünlerin veya cihazların satışa arz edilmesi yada faaliyette geçirilmesi yahut dış ülkelerden temin edilmesi veya bu hedefler adına şahsi gereksinimlerinden başka hangi sebeple olursa olsun sahip olunmasını engeller.

Patentin koruma altına alındığı ve tekel hakkı temin ettiği haklara tecavüz edilmesi durumunda hukuk ve ceza davaları adına mahkeme yoluna intikal etme hakkı bulunmaktadır. Bu hakları mülkiyet hakkı sağlayan bir hak olarak devir alınabilir ve devir edilebilir.

Patentin Kişiye Tanıdığı Hak Süresi aiağıda belirtildiği gibidir:

İncelemeli Patent 20 (yirmi) sene süre zarfı boyunca koruma altına alınır.

Patentin sahibine verdiği haklar hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmanız için şirketimizle irtibata geçin...

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>