444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Alma Ücretleri

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hal sahipliğini ifade eden belgeye denir. ’

Patent alma , düşünceniz sizin rızanın bulunmadan uygulamaya koymayı aklına getiren diğer kimselere karşı koruma altına alma anlamına gelir. Lakin bu koruma altına alınma ifadesi bazen yanlış olarak anlaşılabiliyor.

 

Bir düşüncenin var ve bunu faaliyete koymayı hedefliyorsunuz ya da düşünceniz üzerinden iş yaşantısına atılmayı dahi planlıyor olabilirsiniz. Bu konu bakımından en önemli endişeniz duyduğunuz problem ise diğer kimseler tarafından düşüncenizin çalınması ihtimali sorunudur. Bu çalınma duruma karşı ambargo koyabilmenizin en güzel yanlarından birisi de ürününüze patent almanızdır. Tabi bu patent alma işleminiz karşısında maddi bir bedel ödemeniz gerekmektedir. Bu işlemler çeşitli şekilde yapılmaktadır. Hayli ile bu yapılan işlemlerin kendilerine ait maddi bir bedel farklılık arz etmektedir. İncelemeli Patent alma, patent araştırma ve incelemesinin gerçekleştirileceği kuruluşa uygun olarak değişiklik arz etmektedir.

 

Bir patent müracaatında bulunmakta yada temin edilen patentin koruma altına alınması adına gerekle duyulan ve ücret listesinde aksedilen senelik ücretler, Enstitünün beyanına gereksinim duyulmaksızın patentin koruma altına alınma süresi kapsamında her sene vadesi geldiği zaman (müracaat tarihine denk gelen ay ve günde) peşin şeklinde ilgili hesaba yatırılmalıdır. Yatırılan tutarın banka dekontu asli ve dilekçe ile kuruluşumuza iletilmelidir.

Senelik ücretlerin, aksedilen vadede yatırılmaması durumda bu ücretler ücret listesinde ifade edilen ilave bir ücretin ilavesi ile günü takip eden altı aylık süre kapsamında gecikmeli şekilde ödemesi yapılabilir. Bu süre boyunca da senelik ücretlerin yatırılmaması durumunda patent hakki, bu ücretin son yatırılma tarihi akabinde sona ermektedir.

 

İncelemeli Patent Ücretleri: Paten alma çeşitlerinden olan incelemeli patent müracaat işlemi, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı şekilde ücretlerinde değişme olmaktadır. İncelemeli bir patent müracaatının belgeye bağlanma süresi standart olarak 30 ay ile 40 ay arasında sürmektedir.

 

Faydalı Model belge müracaat işlem ücreti, buluşun karmaşıklığına ilişkin şeklinde değişme arz etmektedir. Müracaat işleminin belgelenme süresi ise ez az 10 ay en çok ise 12 ay arası değişme arz etmektedir.

Burada sözü edilen miktarlar ile bilinmesi gereken bir hususta, tahsis edilmesi gereken ücretlerin belgelenme zamanı akabinde (2 sene ile 4 sene arasında değişim arz etmektedir) gereken zaman kapsamlarında tahsis edilmesi gereklilidir. Diğer bir diğer konu ise belgesi bulunanların her sene belgeleri ile alakalı senelik harç ödeme mükellefinin olmasıdır.

 

Patent ve faydalı model başvurularında koruma süresi boyunca yıllık yenileme ücretleri ödenmek zorundadır.

 

Patent Yıllık Ücretler; Müracaat tarihi, vade tarihi baz alınarak yatırılmalıdır. Senelik ücretin yatırılması hususlarda altı aylık süre dahilinde ilave ücret ile beraber yatırılır. Bu ücretin altı aylık süre kapsamında da yatırılmadığı takdirde başka biri tarafından patent temin edilmesi ile patent hakkına sahiplik geçersiz olur. Müracaat sürecinde ise, müracaat geçersiz duruma gelecektir.

Patent Alma Ücretleri adına Sistem Patent şirketimiz ile iletişime geçiniz...

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>