444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Alma Süreci ve Aşamaları

 ‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. ’’

Patent temin etmek tıpkı marka tescil işlemi gerçekleştirmek gibi belirli prosedürleri takip etmeniz gereken bir aşamadan meydana gelir. Her iki aşamada da konusunda uzman vekillerin danışmanlığı (Sistem Patent) ve gözetiminde gerçekleşmesi gerektiğini birçok kez ifade etmiş olsak de izlenecek patent alma süreci konusunda genel bir bilginizin olması sizin açınızdan gayet faydalı olacaktır.

Patente için yapacağınız müracaat inceleme işlemlerine geçilebilmesi adına ilk şart olarak, var olan bir araştırma raporunun bulunması gerekmektedir. Araştırma raporunun oluşturulmasının ardından, enstitü raporu müracaat sahibine iletimi gerçekleşir. Müracaatta bulunan kişinin incelemeli patent sistemini tercih etmek adına tebliğ işleminden itibaren üç aylık bir zaman bulunmaktadır (KHK madde 59). Müracaatta bulunan kişiye yapılan tebliğ işleminden üç ay sonra, araştırma raporu ve sistem tercihi (incelemeli) aylık bültende ilan edilir.

Araştırma raporunun durumunun yapılmasının ardından sonraki altı aylık süre kapsamında, 3. şahıslar yeniliğin yer alamadığı ya da tekniğin aşina (bilinen) durumunun aşılmadığı ya da tarifnamenin yeterli düzeyde olmadığı dahil, patentin verilebilirlik koşullarının bulunmadığını tezi ileri sürerek patentin arz edilmesine itirazda bulunabilir.

Üçüncü şahısların itirazda bulunması akabinde, söz konusu yapılan itiraz, patent müracaatında bulunan şahıs veya kuruluşa enstitü tarafından bekletilmeden (6 aylık itiraz zamanının sona ermesi beklenilmeden) iletilir. Müracaatında bulunan şahıs veya kuruluşun, yapılan itirazlara yanıt vermek adına itiraz süresinin sona ermesinden başlayarak üç aylık ve istekte bulunması üzerine ilave olarak bir üç aylık süresi bulunmaktadır.

Müracaatında bulunan şahıs veya kuruluşun, yapılan itirazlara yanıt vermek adına itiraz süresi sonra erdikten sonra, patent temin edilebilirlik koşulları açısından gereken görülen analiz işlemine başlanır. Müracaat sahibi tarafınca gerçekleşen itirazlara verilen zaman içinde yanıt verilmemiş olması analiz işlemenin, başlatılması adına herhangi bir engel söz konusu olmaz.

Üçüncü şahısların itirazda bulunmaması halinde, inceleme işlemi 6 aylık sürenin tamamlanmasının ardından başlar. Türkiye’de adresi, yerleşim alanı veya kuruluşu bulunmayan bir vekil olarak bir şahsı veya şirketi atamı ise söz konusu müracaata inceleme isteğinde bulunabilir veya patentin verilmesine itirazda bulunabilir. Konuya yönelik olar yapılan açıklamalar KHK’nın 171 inci maddesinde yer almaktadır.

Bir ek patent müracaatı adına inceleme işlem talebinde yapılmış ise, asıl patent adına da bir inceleme işlemi talebin yapılmalıdır. Verilen bu süresi kapsamında ilgili yönetme uygun olarak gerçekleşmiş ve ücreti tahsil edilmiş bir inceleme işlemi isteği, müracaatın incelemeli sistemi tercih ettiğinin alakalı olan bültende yayının gerçekleşmesinin ardından, geri çekilme isteği mevcutsa olsa dahi, incelemeli sistemden incelemesiz sisteme çevrilmesi mümkün olmamakla birlikte, inceleme işlemi aşaması devam ederdi. Ancak yeni yasaya göre artık incelemesiz patent kaldırıldığı için şimdilerde böyle bir ger çekilme hakkı söz konusu değil.

Patent Alma Süreci Adımları

Sistem Patent şirketimizce müracaat işlemlerinize gerçekleştirmeden evvelden buluş sahibi patent tarifnamesini oluşturacağız.

Tarifname; müracaat esnasında temin edilecek evrakların en önemlisidir. Buna ilave olarak ta;

  • Buluş eserine ait çizimler
  • Özet (buluş eseri ile alakalı genel bilgi)
  • Talepler (buluşun koruma altına alınması isteği, yenilik sunan bölümlerin ifade edilmesi.) Oluşturulmalı ve müracaat formu (Sistem Patentten temin edebilirsiniz) doldurulmalıdır.

Evraklar hazırlanmasının ardından; patent vekilince (sistem Patent) patent temin etme aşaması başlatılır ve TPE üzerinden online veya posta vb. teslim şekilleri ile müracaat gerçekleşir.

Müracaat; ilk olarak şekli değerlendirilme yapılır. Şekli değerlendirmede noksanlıklar tespit edilirse ve şekli uygunluk yazısı temin edilir.

Müracaatın ardından 15 aylık süre kapsamında buluşçu araştırma istemi gerçekleştirmelidir.

Patent, incelemeli ve incelemesiz şekilde 2 farklı durumda müracaat edilebiliyodu. Ancak yeni yasaya göre incelemesiz patent kalkmış olduğundan incelemeli patent alma zorunlu hale geldi. 

İncelemeli patent talep ediliyorsa araştırma raporunun ardından buluşçu inceleme isteminde bulunmalıdır. Buluşçu aynı buluş adına 3 sefer inceleme isteminde bulunma hakkında sahiptir. TPE´den olumlu cevap aldığında incelemeli patent belgesi sahibi olur.

Patent temin etme süreci uzun ve masraflı bir durumdur; bu durumdan ötürü konusunda uzman vekiliniz Sistem Patent şirketimizce yapacağımız yönelendirme ile aşamanın takibini gerçekleştirmek hem ekonomik kayıpları hem de vakit kaybını engeller.

Prosedür Gereği Açıklama Gerekirse Patent Alma Süreci

  • Buluşu gerçekleştiren kişinin buluş konusunu iletmesi
  • Buluş konusunun incelenmesi ve buluş iletimi ile kıyaslanması
  •  Patent ön araştırması gerçekleşmesi ve koruma altına alma kararı
  • Oluşturulacak tarifname metni ile taleplerin yazılması ve bulunuyorsa resimleri
  • Müracaat İşlemi

i)    Ulusal Müracaat (Ülke bazında)

ii)   Bölgesel Müracaat (Avrupa ya da Avrasya Patenti)

iii)  Ülkeler arası Müracaat (Patent Ortaklığı Antlaşmasına uygun  Ülkeler arası Patent Müracaatı 142 ülke kapsamında); 

  • Müracaatın gerçekleşmesi
  • Müracaatın izlenmesi
  • İşlemlerin neticeye bağlanması
Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>