444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Yazımı

‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hal sahipliğini ifade eden belgeye denir.

Patent Yazımı diğer ismi ise patent dosyası yazımı patent tescil işlemi müracaatı yapılmadan evvel oluşturulması gerekli olan teknik dosyalama da geçen kısımdır. Diğer bilenen ismi yani patent dosyası hazırlama teknik olduğu kadar yasal da bir bölümdür. Bu yazımın, içeriğinde özet bölümün de aktarıldığı ve söz konusu buluş eseri ürününde var olan tekniğinin ifade edildiği alandır. Bu dosyanın sonunda ise istemler ismi verilen koruma altına alma konusunun da tespit edildiği bölümde yer almaktadır.

Patent yazımı şeklinde isim dosyanın asıl ismi patent tarifnamesidir. Tarifname; tarifname, talepler ve özet kısmını kapsamaktadır. Patent veya faydalı model tarifnamesi, patent tescil işlemi için yapılan müracaat öncesi icra edilmesi gereken teknik dosyalama da yer alan bir alandır. Bu tarifname yasal bir özelliğe sahip olması kadarı ile teknik bir özelliği bulunana bir bölümdür.

Patent veya faydalı model tarifnamesi, kapsamında içeriğinde talepler ve özetinin anlatıldığı yeri de çerçeveleyen buluş eserinin aktarıldığı bölümdür. Patent veya faydalı model tarifnamesi bünyesine var olan yöntemin aktarıldığı bir işlem ve söz konusu buluş eserinin yararlarının ve sunduğu avantajlarının ifade edildiği bir kısım yazılmalıdır. Bu yazımın sonunda ise talepler ismi verilen koruma çerçevesinin tespit edildiği bölüm veya alanda yazılmalıdır.

Bu yazımda söz konusu buluş eserini en ince ayrıntısına kadar açıklamasını yapılmalıdır ve bunun yanı sıra bu yazım açık, net ve anlaşılabilecek bir şekilde hazırlanmalıdır. Patent veya faydalı model tarifnamesi hazırlanırken İngilizceye çevrilme durumu da düşünülerek hazırlanmalıdır. Tarifname hazırlamak gerçekten uzmanlık gerektiren bir yazım işidir.

Patent talepleri; koruma altına alma kapsamını tespit edecek biçimde yazılmalıdır. Taleplerin temeli bu yazım olmalıdır. Bu yazım da ifade edilen unsurlar, işlem basamakları adına sadece koruma istemde bulunabilir. Bu yazımda patent ve faydalı model için talepleri şartlara uygun şekilde ve açık, net kolay anlaşılır tarzda yazılmalıdır. Talepler sadece söz konusu bir buluşu kapsamalıdır.

Patent veya faydalı model özet kısmı ise, Söz konusu buluşun ile birlikte anlatılan tüm konuyu özetleyen bir bölümdür. Özellikle patent araştırmalarında yazılan bu dosyada özet bölümleri yer almaktadır. Patent veya faydalı model taleplerini ve bu yazımı yazmak profesyonel kişilerin ele alarak yazması yani hazırlaması gereken önem teşkil eden bir durumdur. Talepler koruma kalkanına alacak kapsamını kararlaştıracak bölüm olmasından dolayı oluşturulacak ya da yazılacak tarifnamenin neyi koruma altına altını bilerek güven arz edecek bir biçimde talepler yazılmalıdır. Doğru koruma elde edilememiş ise gerçekleşen müracaat ve harcanan tüm emekler ziyan olmaktadır.

Patent Yazımı Nasıl Yapılmalıdır?

Patent dosyası veya hazırlama tarifnamesi, içeriğinde talepler ve özet kısmını da içeren söz konusu buluşun anlatımının yapıldığı kısımdır. Patent dosyası hazırlama tarifnamesi içerisine var olan tekniğin anlatıldığı bir kısım, buluşun yararlarının ve fırsatlarının iletildiği bir kısım yer almalıdır. Dosyanın tamamlanmasında ise talepler ismi verilen koruma çerçevesinin belirlendiği kısım yer almalıdır.

Patent dosyası tarifnamesi; buluşun mümkün olduğunca ayrıntılı şekilde açıklamasının yapılması gerekmektedir. Patent dosyası tarifnamesi olabildiğince net ve anlaşılabilir bir şekilde oluşturulmalıdır. Söz konusu tarifnamesi oluşturulurken İngilizceye çevrilme durumu hesap edilerek oluşturulmalıdır. Tarifname oluşturulması hakikaten profesyonellik gerektiren bir husustur. Herkes tarafından hazırlanabilecek bir dosya değildir.

Patent talepleri, koruma çerçevesini kararlaştıracak biçimde olmalıdır. Taleplerin dayanağı bu dosya olmalıdır. Tarifname de belirtilen faktörler, işlem süreçleri adına sadece koruma isteminde bulunabilir. Patent talepleri şartlara uygun ve açık, net ve anlaşılır olmalıdır. Dosyada geçen talepler sadece bir buluşu kapsamalıdır

Bu patent dosyası yazımı kesin bir suret ile patent konusunda uzman olan bir mühendis yahut Sistem Patent, patent vekili danışmanı olarak bu yazım konusunda sizlere yardımda bulunmaktayız ve bizden alacağız hizmetlerde önemli bir fayda göreceksiniz garantisinde bulunmaktayız. Kendi sektöründe tek elden yürütme hakkı elde edecek bir hakkın duruma uygun olarak 7 sene yahut 20 sene koruma alına alınması amacı ile patent dosyası yazımı konusu hakkında bir patent kuruluşu olarak şirketimizin uzman patent mühendislerine tarafından oluşturulması oldukça önem arz eden bir durumdur.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>