444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Hükümsüzlük Davası

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu  gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Patent Hükümsüzlük Davası ise; İlgili şahısların istekte bulunması ile başlatılan yasal aşamalar akabinde patentin kayıtlı bulunduğu sicilden silinmesi anlamını taşır. ’’

Patent müracaat tarihinden ya da mevcutsa rüçhan tarihinden 12 ay evveline değin buluş elde eden kişinin bizzat kendisi tarafından gerçekleşen açıklamalar hükümsüzlük sebebi şeklinde kullanılması gerçekleşememektedir. Aynı durum olarak buluşu direk olarak söz konusu ürünü temin eden kişiden öğrenen 3. şahısların rızası alınarak ya da rızası alınmadan yaptığı açıklamalar da patent verilebilir durumunu engelleyecek açıklamalar şeklinde görülmez.

Patentin Hükümsüzlük Davası ve Avrupa Patent Enstitüsü'ne Müracaat

Avrupa Patent Enstitüsü’ne müracaatı gerçekleşmiş ve Avrupa Patent Enstitüsü nezdinde yayınlanmış müracaat işlemleri Avrupa Patent Enstitüsü (EPO) tarafından yürütüldüğünden dolayı bu müracaatlar ile ilişkin işlemler de Avrupa Patent Enstitüsü’nce ve Avrupa Patent Sözleşmesi şartları çerçevesinde yürütülmek zorunludur. Müracaat durumundaki bir Avrupa patenti ile ilişkin olarak patent temin edilme şartlarına elinde bulunmadığı bahsi ile sadece Avrupa Patent Ofisine üçüncü şahıs görüşü şeklinde iletilebilir. Bu bir itiraz durumu olmayıp yalnızca 3. şahıs görüşüdür. EPO bu görüşü ihtiyaç duyarsa dikkate alır.

Patentin temin edildiğinin EPO bülteninde yayılmasın tarihinden başlayarak 9 aylık süre kapsamında EPO nezdinde itirazın dosyalanması,

Türkiye'de patentin hükümsüzlüğü davası adına mahkemesi sürecinin başlatılması olmak üzere 2 yolla ileri sürülebilir.

EPO'nun vermiş olduğu ve koruma çerçevesinde yer alan uluslar içinde ülkemizin de dahil edildiği bir Avrupa Patentinin hükümsüzlüğü iddiası ise;

Bunlardan EPO nezdindeki itirazın kabul edilmesi halinde söz konusu patent, verilecek karara uygun olarak tamamen ya da kısmen, temin edildiği tüm ülkelerde hükümsüz olur. Türkiye'de açılacak EPO patentinin hükümsüzlük davası kabul edilerek patentin kısmen ya da tamamen hükümsüz kılınmasına karar kılınır ise, bu karar yalnızca Türkiye adına geçerli bulunur ve patent, temin edildiği diğer uluslarda geçerliliğine devam eder.

Alt kısımda yer alan durumlarda patentin hükümsüz duruma gelmesine yetkili mahkemece karar verilir:

Söz konusu Patentin, patent temin edilebilirlik koşullarına (yenilik, tekniğin tanınan durumundan sıyrılması, endüstriye uygulanabilirlik durumları) sahip olmadığı kanıtlanmış ise;

Söz konusu Buluş veya icadın, buluş konusunun ilişkin olduğu teknik alanda bir konusun profesyonel kişinin işleme koyabilmesini mümkün duruma getirecek yeterlilik durumunda, açık ve tam olarak tanımının yapılmadı kanıtlanmış ise;

Söz konusu Patentin, gerçekleşmiş olan müracaat işleminin çerçevesi dışına aks ettiği kanıtlanmış ise

Patenti elinde bulunduran kişinin, patent talep etme hakkına sahip olmadığı kanıtlanmış ise;

Patent elinde bulunduran kişinin, patent talep etme hakkına sahip olmadığı hakkında yapılan iddia, sadece, buluşu gerçekleştiren ya da vekilleri tarafından ileri sürülebilir.  

Hükümsüzlük sebepleri patentin yalnızca bir bölümüne yönelik bulunuyor ise, yalnızca o kısma etki eden talep ya da taleplerin iptali şekli ile, kısmi (yalnızca bir bölümü) hükümsüzlük kararı verilir. Bir talebin kısmen hükümsüzlük kararı alınamaz.

Patentin hükümsüzlüğü durumunu zarar gören şahıslar ya da Cumhuriyet Savcıları aracılığı ile ilişkin olan resmi organlar tarafından talep edilebilir. Bu durumun yanı sıra, patentin hükümsüzlük durumu gelmesini, patent talep etme hakkı bulunan şahıslar da ileri sürebilir.

Patentin hükümsüzlüğü durumu koruma altı zamanının süresinde ya da hakkın sona ermesini takip eden 5 sene içinde dava açılabilir.

Sistem Patent şirketi olarak patent hukuku ile ilgili yasal anlaşmazlıkların tüm sürecinde siz değerli kuruluşların haklarını en üst düzeyde koruma altına almak temel hedeflerimizden birisidir. Hükümsüzlük anlaşmazlığında da, hem Avrupa Patent Ofisi tarafında hem de ülkemizde Fikri ve Sınai Haklar Mahkemeleri uyarında sunduğumuz hizmetlerde başarı odaklı çalışmak esas amaçlarımızdandır.

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>