444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil İşareti

‘‘ ​Marka, bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün ya da  hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. ​Marka tescili​, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi bir kimlik olmasının yanı sıra ve yasal bir özelliğe sahiptir. Marka tescili; Kendinize ait bir markanızın koruma altına alınmasına amacı ile gerçekleştirilen müracaatlar sonucunda elde edilen koruma altına alınması ve hak sahipliği denir. Marka tescil işareti: Markaların tescil işlemi gerçekleşerek koruma altında olduğunu beyan eden işarettir.’’

Marka tescil işareti koruma görev görmez. Ve bu işaret Register kelimesinin ilk harfi şeklinde kullanılmaktadır ve ® işareti ile ifade edilmektedir. Markaların tescil işleminin olumlu şekilde tamamlanmasının ardından markanın hemen sağ üst kısmında konana bu işaretler dünya genelinde daire içinde ® işareti ile icra edilen R harfine denir.  

Marka tescil işareti İngilizceden Register kelimesinin baş harfi şeklinde icra edilmektedir. Markaların tescil işleminin tamamlandığını ve koruma altında olduğunu beyan eden bir (®) işaret olmakla birlikte söz konusu markanın tescil işleminin olumlu şekilde tamamlanmış ve kayıt altında olduğunu belirtmektedir. Markanın koruma kalkanı altına anlamına gelen işaret, bir markayı icra eden kişinin markanın asıl sahiplerini koruma altında olduğu belirten bir kavramdır. Ülkeler arasında kabul gören bu tescil işareti, söz konusu markanın korunmakta olduğunu bilgisini vermekte ve diğer bir ifade ile tescil işleminin tamamlandığını dış ortamlara aktarmak gayesi için icra edilmektedir. Enstitüsü ’ye marka müracaat dosyası veya müracaat işleminin tamamlandığı hususlarda markalar ile beraber icra ettirilerek koruma altına alan ifadedir.

Söz konusu ilgili işaretin uygulanması edilmesi hususunda ise ülkemizde tescil işaretinin yani ® işaretinin icra edilmesine ilişkin herhangi bir yasal uygulama ya da mükellef söz konusu değildir. Asıl önem arz eden durum bu tescil işaretinin marka tescil başvuru işleminin tamamlanmasın hemen sonrasından ziyade marka tescil işleminin tamamlanması ile beraber faaliyete geçirilmesidir. Çünkü bu tescil işaretinin söz konusu ilgili markanın tescil işleminin tamamlandığının algılanmasına neden olmasından dolayı ve bu durumun tüketici nezdinde yahut toplum kesimi nezdinde yanlış algılanması söz konusu olabilmektedir. Bu durum nihainde şu an tescil işlemi tamamlanmamış olan bir marka için faaliyet geçirilmesi yanılgıya meydana vermektedir. Ve ticaret ile alakası bulunanlarının fırsat sağlaması durumu söz konusu olmasından dolayı faaliyete geçirilmesi önerilmeyecek bir konusudur.

Bu tescil işaretinin nerede ve ne şekilde faaliyet geçirilmesi, genel olarak faaliyete geçirilmesinin ve bu işaret gözün göreceği, bölüm yahut kısma, esas marka isminin son harfinin tam sağ üst yerine konur. Görünüşü olaraktan göz devamlı bu işareti bu kısımda görmek istemektedir. İşaret gayet küçük bir boyuta sahip olmalıdır. Markanın bir unsuru olarak belirmesine meydan verilmemelidir. Uzakta bakılması durumunda tam yuvarlak şeklinde veya küçük daire şeklinde görünmelidir. İşarete yaklaştıkça bir işaret olduğu anlaşılmalıdır.

Bu işaretin esas işlevi markayı taklidini yapanlara karşı olarak korku etkeni oluşturmak ve tüketici kesime karşı da estetik ve güven aşılanmasını sağlamaktır.

® işareti konusunda bilgi almak ve markanıza ait tescil işleminde bulunmayı isteminde bulunuyorsanız lütfen Sistem Patent şirketimiz ile irtibata geçiniz...

Marka, Marka Alma, Marka Tescil, Marka Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tecili Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Devri, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Canlı Destek gibi marka işlemleriniz için Sistem Patent şirketimiz ile lütfen iletişime geçiniz...

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>