444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır

‘‘ ​Marka, bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün yada  hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. ​Marka tescili​, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi bir kimlik olmasının yanı sıra ve yasal bir özelliğe sahiptir. Marka tescili; Kendinize ait bir markanızın koruma altına alınmasına amacı ile gerçekleştirilen müracaatlar sonucunda elde edilen koruma altına alınması ve hak sahipliği denir.  Marka tescil işlemleri nasıl yapılır konusu ise; markanızın koruma altına alınması için yapılacak işlemleri ifade etmektedir.’’

Marka tescil işlemleri nasıl yapılır konusu ise bir takım zorlu koşulları izlemeniz kapsamında gerçekleştirilen sağlam bilgiler erişmek için sistem Patent şirketimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Bu işlem hakkında bilgi verecek olursak tüm prosedürleri alt kısımda sizler için sıraladık.

Marka Tescil İşlemlerinin Yapılması Prosedürleri

Markanın Belirlenmesi

Markanın diğer kişililer ile karıştırmadan güvenle seçilmesi adına markanız, diğer kişilerin markaları ile aynı ya da benzeri olmamalı, icra edilen tüm markalardan farklı özelliğe sahip olması gerekir.

Oluşturulacak markanın, Türkiye ve dış ülkelerde icra edilmesi basit ve seçilebilirdik potansiyeli bir hayli fazla olmalıdır.

Marka Benzerlik Resmi Sorgulaması

Markanızın kabul edilmesi adına, tescil işlemi tamamlanmış markalar ile her ay müracaatı yapılan marka arasında benzerinin bulunmaması gerekir.   

Bir marka vekili olarak Sistem Patent şirketimizin ofislerinde gerçekleşecek tüm sorgulamalar, son altı aylık marka müracaatlarını tamamını göstermekteyiz.

Müracaat Dosyasının Hazırlanması

Marka ve ürün listesi bilgileri, marka sahibi bilgileri, vekil bilgileri (Sistem Patent Bilgileri), bulunuyor ise rüçhan hakkı bilgileri, marka logosunun oluşturulması, tam, doğru olarak ve zamanında gerçekleşen müracaatlar adına bilgi ve deneyime ve profesyonelliğe sahibiz.

Marka müracaat ile kalmaz, mesleki bilginin icra edilmesi işlem aşaması sürer. Bunun adına kesinlikle bir marka danışmanı olarak Sistem Patent şirketimiz ile çalışılması firmanızın faydasına olacaktır.

Değerlendirme Ve Araştırma Aşaması

Marka uzmanı, şekli değerlendirmeyi gerçekleştirir ve tedarik edilmesi gereken eksiklik bulunuyor ise 2 ay zaman tanınır ve bu zaman içinde kapatılması talep edilir.

Eksik bulunmuyor ise, marka tescil ilkelerine uygun değerlendirme sonuçlanır, tescil işleminin gerçekleştirilmesine karar verirse resmi marka bülteninde ilan edilir.

Tescil işleminin gerçekleşmeyeceğine kararlaştırılması durumunda ise, sebebi belirterek ret işlemi gerçekleşir.

Enstitü Kararına İtirazda Bulunma Aşaması

Vekiliniz olarak Sistem Patent şirketi olarak, uzmanın verdiği ret kararının nedenlerini haklı görmememiz durumunda, kendi ispatlarımızı ve sebeplerimizi bir dosya şeklinde oluşturur, Marka sahibimizin talimatını alarak itiraz işleminde bulunuruz.

İtiraz departmanı, vekilin (Sistem Patent) yaptığı itirazlarını haklı görürse resmi marka bülteninde ilan edilmesine karar verir. Haklı bulmaması durumunda ise uzmanın ret kararını teyit eder.

Kurul İtiraz Aşaması

İtiraz kurulu verilen ret hükmünü onaylaması durumunda, vekiliniz olarak Sistem Patent şirketimiz Kurul tekrardan inceleme ve değerlendirme kurulu tarafından marka sahibimiz için son itiraz hakkını icra ederiz. Son itiraz kuruluna itiraz hakkımızda bulunuruz.

Kurul, kararını olumlu olumlu şekilde vermesi durumunda, resmi marka bülteninde ilan edilir. Üç aylık bir süre boyunca ilanda durur. Bu süre kapsamında diğer marka sahiplerinin gelecek itirazlar beklenir.

Kurul olumlu şekilde kararda bulunmaz ise, markanızın ret işlemi gerçekleşir.

Mahkeme Aşaması

Kurulu verdiği hükmüne itiraz işleminde bulunacak olan merci ise İhtisas mahkemeleridir. İhtisas mahkemelerinin hükmü ve yargı aşaması marka hakkını marka sahibine temin eder.

Marka Bülteni İlan Aşaması

Resmi marka bülteninde ilanın 3 aylık hukuki zamanı vardır. Bu zaman, marka tescil ve müracaat sahiplerinin ilanı yapılan markaya karşı haklarını savunabilmeleri adına itiraz işleminde bulunması zamanıdır.

İlan süresi kapsamında itiraz işleminde bulunulmaması durumunda, Enstitü marka tescil işlem harcının tahsis edilmesi amacı ile Vekile (Sistem Patent şirketimize) yazı yazarak bu süresi kapsamında tahsis edilmesini talep eder.

Vekil (Sistem Patent) tescil işlem harcını tahsis ederek Marka tescil belgesinin hazırlanmasını Ens.den talep eden müracaatı gerçekleştirir. Ortalama olarak 2 ay ile 3 ay içerisinde Marka tescil belgesi hazırlanır.

İlana İtiraz Aşaması

Marka Bülteninde, daha evvel tescil işlemi yapılan markaların hak sahipleri kendi markalarına benzer bulması durumunda itiraz işleminde bulunabilir.

İtiraz işleminin gerçekleşmesi durumunda Enstitü uzmanı yapılan itirazı değerlendirir, yapılan itiraz haksız bulunması durumunda bu durumun itirazda bulunan kişiye beyan eder. İtiraz işleminde bulunan kişinin, beyan tarihinden başlayarak 2 aylık kapsamda yeniden itiraz işleminde bulunma hakkı bulunmaktadır. İtiraz sahibi ise bu hakkını icra etmez ve yeniden itiraz işleminde bulunmaz ise, Enstitü, bu iki ayın bitiminde markanın tescil işleminin yapılması hükmünü vererek, tescil işlem harcının tahsis edilmesi adına vekilinize (Sistem Patent) yazı gönderir. Tekrar itiraz işleminde bulunursa dosyanızın yeniden inceleme ve değerlendirme Kurulu’na intikal edilir. Karar bu kurulda hükme bağlanır.

Enstitü uzmanı yapılan itiraz işlemini haklı bulması durumunda, marka müracaat işleminizi reddi gerçekleşir. Ret kararının beyanından 2 aylık süre kapsamında bu hükme itiraz için müracaat gerçekleşebilir.

Verilen Ret hükmüne itiraz etmek amacı ile; vekiliniz (Sistem Patent), itiraz işleminde bulunacak kanıtları ve işletmenin kanıtlarını kıyaslayarak itiraz dosyasını oluşturur ve enstitüye müracaat eder.

Enstitü uzmanı, taraflardan iletilen yazılar ve kanıtları değerlendirerek hükmünü verir. Hükmü yine aynı sonuç ise dosyanızı Enstitü'nün en üst kurul Yeniden inceleme ve Değerlendirme Kurulu'na intikal ettirir.  Kurul İtiraz işleminde bulunanı haklı görmesi durumunda markanıza yönelik, ret sebeplerini göstererek ret işleminde bulunur.

Yeniden İnceleme Ve Değerlendirme Kurulu Aşaması

İtiraz edilmesi nedenleri ile ret hükmü verilen marka hakkınızı temin etmek amacı ile vekiliniz (Sistem Patent) yeniden inceleme ve değerlendirme kurulunca işletmeniz için itiraz son hakkını icra eder. Bu kurul ise artık son itiraz işlemin yapıldığı yerdir.

Kurul, olumlu hükümde bulunursa, markanızın tescil edilmesi hükmünü verir. İlgili olan daire tescil belgesi hazırlama harcı tahsis edilmesi amacı ile süre temin ettiği yazısını vekil firmanıza (Sistem patent) iletir.

Vekil firmanız (Sistem Patent) tescil harç tutarını öder, eksik bir evrakın bulunması halinde eksik evrakı da beraberinde Enstitü ‘ye müracaatta bulunarak marka tescil belgesinin düzenlenmesini talep eder. Ortalama olarak 1 veya 2 ay arasında Marka tescil belgesi hazırlanır.

Mahkeme Aşaması

Kurulu hükmüne karşı itiraz işleminde bulunacak yer İhtisas mahkemeleridir. Bu mahkemelerin hükmü ve yargı aşaması marka hakkını marka sahibine temin eder.

Enstitü uzmanları, kurul, vekil firmalar (Sistem Patent) tarafından gönderilecek her yazının zamanı 2’ şer aydır. Bu zaman sona ererse işletmenizin marka müracaatında doğan tüm hakları düşer.

Markanızın ebedi olması adına 10 yılda bir kez yenileme işlemi harcı ödeyerek bu zamanların 10 sene daha uzatılması koşuldur.

 

 

 

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>