444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Patent

‘‘Marka, bir hizmet veya bir ürünün, diğer bir kişi veya işletmelerin ürün ya da hizmetinden farklılık beyan edecek özelliğe kavuşturan işaretlere verilen isimdir. Marka tescil patent, bir ürünü ya da hizmeti diğer ürün ve hizmetlerden farklı kılan ve bu farklılığı devlet organları tarafından onaylanması işlemine denir. Resmi bir kimlik olmasının yanı sıra yasal bir boyuta sahiptir.'

Halk kesimi tarafından sıklıkla kullanılan marka tescil patent kavramının asıl ismi marka tescilidir. Marka tescili ise, bir nevi yasal anlamda koruma altına almaya karşılık gelir. Bu işlem ile markanızın diğer kişiler tarafından izniniz olmadan kullanılmasını engelleme hakkına sahip olmaktasınız.

 

Türkiye'de marka tescil patent yani marka tescili ile markaların korunmaya alınmasının 1995 yılından sonra  güncel boyuta gelmeye başlamıştır. 1995 yılında 556 Sayılı Markaların Koruma altına alınması bakımından Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe konmuş ve bu tarihin ardından da kuruluşlar icra etmekte oldukları ve kendilerini diğer işletmelerden farklı kılınmasını sağlayan ad, şekil tarzı  kavramları faaliyete geçirdikleri markal

 

Ülkemizde faaliyet eden tüm şirketler kesin bir suret ile bir marka icra etmekte ve bu marka sayesinde de müşteri tarafından bilinmektedir. İlk önce markayı tanıtmak ve ardından markanın tescil işleminde bulunulması markanın hak sahiplerini, haklarının yitirilmesi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Tescil işleminde bulunulmayan markanız yasal anlamda size ait olmamak ile birlikte hak iddia edemezsiniz.

 

Marka tescil başvuruları müracaat tarihine uygun şekilde işleme alınmakta olmasından dolayı, korumaya alınmayan Marka, hak sahibince topluma tanıtımının yapıldığı süreçte, diğer bir müracaat eden kişiler tarafından tescil işleminde bulunularak korumaya alınabilmekte ve marka sahibinin hukuki yollara başvurarak hakkını kanıtlaması gerekmektedir. Bu tarz bir hak ihlali ile karşı karşıya kalınması, asıl marka hak sahibinin ya markasından vazgeçmesine veya maddi ve manevi bakımdan zarar görmesine sebebiyet vermektedir.

Marka sahiplerinin faaliyet koydukları markalar ile alakalı çok büyük hataya düştükleri başka bir konuda Ticaret Unvanları’dır. Bu unvanlarda bulunan ve unvan sahiplerince marka şeklinde icra ettikleri ibareler, Ticaret siciline kaydı gerçekleştirilmesi ile birlikte Markaların Korunması Hakkında KHK şartlarında koruma altına alınmamaktadır. Kuruluşlar bu şekilde ticaret sicile kaydı olan lakin Enstitüsü' ye kaydı yapılmadan faaliyet konan bu tarz markalar, zaman ile aynı veya markaya ait benzer ibarenin ticaret unvanında icra eden veya faaliyete koymayan diğer bir kuruluşça  Marka siciline tescil işleminde bulunulabilmektedir. Bu durum bir takım hususlarda, ilk önce harekette bulunarak markayı tescil işleminde bulunmuş olan kişinin yasal yollara başvurması akabinde mahkemece ticaret unvanında değişiklik yapılması hükmü verilmesi ile sonuca bağlanabilir.

Markanızın tescil işleminde bulunmaması durumunda; alt kısımda yer ala haklar; geriye alınamaz olarak ilk tescil ettirenin olur ilkesine göre yasal anlamdan müracaatta bulunacak kişi veya işletmelerin olacaktır.

Tescil işlemi müracaatı ile beraber 10 sene boyunca koruma altına alınma başlayacaktır.

 

Diğer şahıs ve işletmeler bu markayı icra etmesi ve haksız rekabet aktörleri ile taklit ve kopya işlemi gibi yasal olmayan faaliyetler engellenebilecek.

Markanın devri, satışı ve lisans verilmesi vs. gibi tüm haklara sahip olacaksınız.


Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>