444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Grupları

‘‘Bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isme patent denir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Elde edilen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. Patent gurupları ise, patentlerinin düzenli olarak gruplara ayrılması hedefi ile icra edilen bir vasıta şeklinde açıklayabiliriz. Bu sistemin esas hedefi ise, patent sınıflarında bulunan teknolojik ve kanuni verilere erişimi kolay duruma getirmek. Patenti gruplara ayırmak müracaatların buluş  ve yenilik basamağı prensiplerine uygun analiz edilmesinde ve yayını yapılmış patent belgelerine daha rahat ulaşımının elde edilmesinde faydalanıyor. ’’


Patent gurupları olarak aramakta olduğunuz lakin kastetmek istediğiniz asıl konu marka gurupları ise; tescil işlemi amacı ile başvuruda bulunacağınız markanızın ilgili kurumca hangi grupta tescil işleminin yapılacağının belirleyen guruplandırılma işlemidir. Markanızın tescil işlemini gerçekleştirmenizin ardından markanız koruma altına alınarak ve ait olduğu gurupta yerini alarak markanız yasal bir niteliğe kavuşmuş olacak ve bu durum doğrultusunda ticari bir değer durumu elde edecektir. Ticari bir değer durumu elde eden markanızın, satış işlemini yapılabilir, miras şekli ile devredilebilir ve lisans hakkı temin edilebilir ve teminat şeklinde belirtebilirsiniz. Markanızı tescil ettirmek amacı ile müracaat işlemini yaptığınız zaman, markanın sektörel bazda sınıflandırmasını gerçekleştirerek markanızın faaliyet göstereceği sektörü belirlemeniz gerekmektedir. Ürün ve hizmet gurubunu tespit etmek amacı ile belirleyeceğiniz guruplandırma işleminin ardından markanız kendi alanında korumaya alınacaktır. Enstitüsü nezdinde bu çerçevede toplam olarak 45 adet marka grubu yer almaktadır.


Patent sınıfları şeklinde aramış olduğunuz konu ülkeler arası patent sınıfları ve Avrupa patent sınıfları konusu ise, bu husus kapsamında patentlerin teknik sınıfları en fazla şekilde icar edilen ve tanınan 2 sistem şeklinde karşılaşmaktayız. Bunlara ilave, küresel ekonominin esas oyuncusu USPC patent sistemidir. Bu 2 gruplandırma sistemine biraz değinecek olursak;


Ülkeler arası Patent gurupları (IPC): Koordine işlemi Dünya fikri mülkiyet etkinliği (WIPO)'ce yapılan çeşitli ülkeler arası bir sözleşmenin temeli baz alınarak oluşturulmaktadır. Ülkemizde dahil olmak üzere toplamda 100 ulus tarafından aktif biçimde faaliyet konmaktadır. En alt bölümlerinde 70 bin alt grup ve sembol yer almaktadır.


Yeni Bir Patent Grubu


Cooperative Patent Classification (CPC): Ülkeler arası patent ofisi IPC baz alınarak tek tek gerçekleşen guruplara ayırma işlemlerinde bir takım karışıklıkların yaşanmasına neden oluyordu. Cooperative patent classification (CPC) isimli bu yeni grubuna ayırma sistemi akabinde bu yaşanan karışıklıkların engellenmesi amaçlanıyor. 2 patent sistemi de bir bütün şekline getirilerek 250.000 adetten fazla olan teknoloji  ve sembol guruplarını tek grupta toplayarak bir bütün şekline getirecek.


Temel olarak ECLA grubu baz alınarak temin edilen bu yeni grupta daha evvel kategori durumuna alınamayan teknolojik ürünlere bundan böyle bir alt kategori yer edinecek. Bu durum doğrultusunda patent hakkında personellerin yeni favorisi haline gelecek CPC ile yöntemin bilinen hali ve gerçekleşen araştırmalar daha etkili ve verimli duruma getirecek.


CPC ile alt grup hususları detaylı şekle getirilerek ilişkin olan ve daha sağlıklı sembol ve teknoloji eşleşmesinin gerçekleştirilmesine olanak sunacak.


Semboller üzerinde yapılan değişikliklere değinecek olursak, ECLA sisteminde yer alan alfa numerik nitelikler CPC’ de yerini komple rakamlar alacak. Aslında eski sisteme kıyasla yeni sistem daha IPC benzeri bir duruma geliyor.

 


Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>