444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Maliyeti

‘‘Bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isime diğer bir ifadeyle bir ürüne sahip olma hakkına patent denir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hal sahipliğini ifade eden belgeye denir. ’’

Patent Maliyeti : Elde ettiğiniz bir buluşunuzu veya icadınızı, sizin rızanın bulunmadan uygulamaya koymayı aklına getiren diğer kimselere karşı belirli bir ücret karşılığında koruma altına alınması anlamında gelir. Lakin bu koruma altına alınma ifadesi bazen yanlış olarak anlaşılabiliyor.

 Bir fikri ürününüzün veya buluşunuzu icra etmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Belki bu fikri ürününüzle iş yaşantısına atılmayı dahi planlıyor olabilirsiniz. Fakat önem teşkil eden kaygınız ise diğer şahıslarca fikri ürününüz izinsiz alınması ihtimali bulunmaktadır. Bu izinsiz alınma durumuna karşı ambargo uygulayabilmenizin en güzel ve tek yanı da ürününüze patent temin etmenizdir. Bu patenti temin etme işleminiz icabında maddi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu temin etme işlemi değişik yöntemler ile yapılmaktadır. Bu yöntemlerin kendilerine göre maddi bir bedel farklılık arz etmektedir. Patent konusunda çeşitli yöntemlerin yer alması ile beraberinde bu yöntemlere ait bir takım ücretlerde bulunmaktadır. İncelemeli patent ile var olan petentinizin yenilenmesi olarak patent araştırma ve incelemesinin gerçekleştirileceği kuruluşa uygun olarak değişiklik arz etmektedir.

 

Bir patent başvurusu gerçekleştirmek ya da var alan patentinizin koruma altına alınması amacı ile ihtiyaç duyulan ve ücret listesinde ifade edilen senelik (yıllık) maliyetler Enstitünün bildirimi gözetilmeksizin patentin koruma altına alındığı süresi çerçevesinde her sene müddeti geldiği vakitte (müracaat tarihine denk gelen zaman kapsamlarında) peşin usulü ile ilgili hesaba tahsil edilmelidir. Yatırılan tutarın banka dekontu asli ve dilekçe ile kuruluşa beyan edilmelidir.

 

Senelik (yıllık) harçların aksedilen zamanda tahsis edilmemesi doğrultusunda bu harç bedelleri ücret listesinde ifade edilen harca ilave bir ücretin ilave edilmesi ile günü takip eden altı aylık süre kapsamında gecikmeli şekilde ödemesi yapılabilir. Bu zaman kapsamında da senelik harçların tahsis edilmemesi doğrultusunda patent hakkı, bu ücretin son tahsis edilme tarihi akabinde sona ermektedir. 

 

İncelemeli Patent Harçları: Paten temin etme çeşitlerinden incelemeli patent müracaatı işlemi, belirlenen inceleme ve araştırma otoritesine ilişkin olarak harçlarda değişme olmaktadır. İncelemeli bir patent müracaat işlemi sonucunda belgeye bağlanma süresi standart olarak 30 ile 40 ay arasında değişme arz etmektedir.

 

Faydalı Model belge müracaat işlem ücreti, buluşun karmaşıklığına ilişkin olarak değişme gösterir. Müracaat işleminin belgelenme süresi ise en az 10 ay en çok 12 ay arası değişme arz etmektedir.

 

Burada ifade edilen ücretler ile alakalı bilinmesi gereken diğer bir konuda, yatırılması gereken ücretlerin belge temin etme zamanı doğrultusunda (bu durum 2 sene ile 4 sene arasında değişim göstermektedir) gereken periyotlarda yatırılması gereklilidir.

Diğer bilinmesi gereken bir diğer konu ise belgeyi temin edenlerin her sene belgeleri ile alakalı senelik harç ödeme mükellefinde olunmasıdır.

Patent ve faydalı model müracaatlarında koruma altına alma süresi akabinde yıllık yenileme ücretleri ödenmelidir.

Senelik Ücret; Müracaat tarihi, vade tarihi baz alınarak  tahsis edilmelidir. Senelik ücretin tahsis edilmesi hususlarda 6 (altı) aylık süre çerçevesinde ilave ücret eklenerek beraber tahsis edilmelidir. Bu ücretin 6 (altı) aylık süre akabinde de tahsis edilmediği doğrultuda diğer şahısla tarafından patentin temin edilmesi durumunda patent hakkına sahiplik geçersiz olur. Müracaat süre çerçevesinde ise, müracaat geçersiz durumda olacaktır.

  • Faydalı Model Yenileme Süresi              : 10 yıl
  • İncelemeli Patent Yenileme Süresi         : 20 yıl

Patent Maliyetleri adına Sistem Patent şirketimiz ile iletişime geçiniz...

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>