444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Uzmanı

‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hal sahipliğini ifade eden belgeye denir. ’’

Patent Uzmanı ise; Söz konusu buluş veya icat eserlerine patent temin edilmesi adına ulusların patent ofislerine gerçekleşen patent müracaatlarının,

 

Müracaat tarihi evvelindeki (ve bulunuyorsa rüçhan hakkı tarihinden evvel) tarihe mahsus tekniğin aşina durumu ile alakalı araştırma gerçekleştiren,

Elde etmiş olduğu verilere uygun tekniğin bilindik veya gözlere aşina hali ile alakalı araştırma raporunu hazırlayan, araştırma raporunda yer alan doküman ve belgeler ile patent müracaatına konu olan söz konusu buluş eserinin kıyaslamasını yapan,

Müracaat konusu buluş ürününün yenilik, icat basamağı ve endüstriye uygulanabilme ilkelerine sahip olup olmadığına yönelik gereken analizi işlemi gerçekleştiren,

Patent müracaatına konu buluş eserinin patent sahibi olup olamayacağını kararlaştıran mühendislik, fen bilimleri, eczacılık vb. gibi teknik bölümlerde uzman bir pozisyona gelen ulusal ve ülkeler arası patent ofislerinde (Sistem Patent ) görev alan uzman personele verilen unvandır.

 

Kısaca patent hakki sahiplerinin müracaatlarının takibi ile görev verilen şahıslara denir. Patent tescil işlemi yapılması gerekiyorsa tescil müracaatlarının ya doğrudan olarak patent sahibi yahut bir patent vekili tarafından gerçekleşmesi gerekli görülmektedir.

Patent Uzmanı Görevleri ise;

  1. Yapılan patent müracaatlarına (Sistem Patente yapabilirsiniz) konu buluş eserlerinin, ilgili alakalı olduğu teknik alanda standart bir uzman kişinin kavrayabileceği düzeyde açık, net ve anlaşılabilir bir biçimde anlatılıp anlatılmadığına karar kılmak.
  2. Müracaat tarihinden önceki tarihe ait yöntemin bilinen haline dahil olan her çeşit yerli yada yabancı patent ve patent dışı yayınları, teknik literatürün tümünü (bilimsel broşürler, makaleler, dergiler) analiz ederek, patent müracaatına konu buluş eserine ait yöntemin göze aşina veya bilindik durumunun tespitinde bulunarak, temin ettiği bilgilere uygun araştırma raporlarını hazırlar.
  3. Araştırma raporunda yer alan dokumanlar ve mevcutsa araştırma raporuna karşı bulunulan itirazları analiz ederek, patent müracaatına konu olan buluş eserine patent verilebilir yahut verilemez durumuna yönelik inceleme raporlarını hazırlanır.
  4. İhtiyaç halinde, patent ile alakalı hususlarda patent alan ile üçüncü şahıslar arasında oluşabilecek uyuşmazlık durumlarının çözülmesi adına mahkemelere görüş iletir, bilirkişi raporları oluşturur.
  5. Tasarım tescil müracaatlarını, ilgili endüstriyel tasarımların koruma altına alınması hakkında KHK’da yer alan şartlar kapsamında analiz ederek, ret edilmesine ve ya resmi endüstriyel tasarımlar bülteninde duyurumuna karar kılar.  Resmi endüstriyel tasarımlar bülteninde yayımı gerçekleşen tasarım ürünlerine karşı 3. şahısların gerçekleştirdiği itirazları analiz ederek karar verir.
  6. Ülkemizin (Türkiye) fikri mülkiyet hakları politikaları hususunda ilgili çalışmaları gerçekleştirir.

Kimler Patent Uzmanı Olabilir

En az lisan düzeyinde her hangi bir alandan mezun olan ürün geliştiriciler, Ar-Ge personelleri, kuruluş içi inovasyon ve yaratıcılık aşamasını yönetenler ve şirket fikri mülkiyet hakları aşamalarını takibini gerçekleştiren uzman patent uzmanı olabilir.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>