444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Yasası

‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu  gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Elde edilen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. Patent Yasası: Sahibi olunan veya sahip olunacak patentlerin temin ettiği haklar üzerinde yapılan yasal düzenlemelere denir. ’’

Fikri ve sınai mülkiyet hakları, bir şirketin ürünleri, şekilleri (usulleri), belgeleri, görselleri, kimlik etmenleri, sanat eserleri, vb.'ne yönelik kendine has tasarımları ve gizli veya açık bilgileri ile alakalı olarak sahip olduğu, icra etme, ürüne çevirme, yayma, satışını yapma gibi çeşitli haklardır. Sınai haklar, genel anlamda, özellikle fikri ve kişisel bir gayret neticesinde ortaya çıkan, çoğu fikri eser olan, yeniliği ve gelişmeyi amaçlayan buluş ürünlerinin veya da unsurların korunma altına alınmasını amaçlayan haklardır.


Sınai hakların konusunu oluşturan buluşlar ya da unsurlar, bireysel bir araştırmanın eseri olmakla beraber, bireysel ilerlemeden çok ülkelerin ilerlemesine destekte bulunmaktadırlar. Bu katkı ile de, ülke endüstrisinin kalkındırıcı gücü olmaktadırlar. Bu durumdan dolayı, koruma altına alınmaya ve ilerlemeye ilişkin uygulamalar devlet eli ile yapılmaktadır.

Her  Çeşit İşaretten Meydana Gelebilecek

Marka, tasarım, coğrafi işaret, patent ve faydalı model haklarına yönelik önem arz eden yenilikler bulunduran tasarıda, var olan sistemde bulunmayan geleneksel ürün ismi koruma altına alma sisteme ekleniyor. Bu düzenleme ile elde edilen koruma altına almada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye’de yerleşik yaşayanlar ya da sınai veya  ticari icraata bulunan asıl ya da tüzel şahısların, Paris Sözleşmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş sözleşmesi şartları akabinde müracaat hakkı bulunan şahısların faydalanmasını sağlıyor. Bun yanı sıra karşılıklılık prensibi hükmünce, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olanlara sınai mülkiyet hakkı koruma altına alınması sağlayan devletlerin uyruğunda yer alan şahısların de bu koruma altına alınmasını kapsıyor.

Tescille Marka Koruma Altı

Yasa ile temin edilen marka koruma altı, tescil işlemi ile sağlanacak. Marka tescil işleminde elde edilen haklar münhasıran marka sahibine mahsus olacak ve marka sahibinin, izni olmadan gerçekleşmesi durumunda bir takım fiillerin engellenmesi istemi hakkı vermektedir.

İdari İptal Geliyor

Tasarı ile tescil işlemi gerçekleşmiş markaların piyasada daha verimli şekilde icra edilmesini sağlamak ve icra edilmesi düşünülmeyen mal ve hizmetler adına marka tescil istemi yapılmasının önüne geçmek maksadı ile yayıma itirazda bulunulan kesimden icra edilmesine yönelik bilgi ve belgeler arz edilmesinin talep işleminin yapılmasını sağlayacak düzenleme getiriliyor. Bu durum ile, markaların icra edilmesinin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Tasarı ile AB düzenlemesi ile aynı doğrultuda idari iptal işlemlerine geçilmesi hedefleniyor. İdari iptal şartı tasarının kanunlaşmasından 7 senenin ardından yürürlükte yer alacak.

Koruma Altı Süresi 10 Sene

Tescilli gerçekleşen markanın koruma altına alınma süresi müracaat tarihinden başlayarak 10 sene olacak. Bu zaman, 10’ar senelik aralarla yenileme işlemi yapılacak. Marka tescil işlemi doğrultusunda yer alan mal ya da hizmetlerin bir bölümü adına da yenileme işlemi yapılabilecek. Ortak markanın yenileme işleminin yapılması adına gruba giren kuruluşlardan birinin istemi yeterli duruma gelecek. Yenileme işlemi sicile kaydı yapılacak ve bültende ilan edilecek. Bültende ilan edilen bir marka müracaatının, tescil işlemi gerçekleşmemesi gerektiğine yönelik itirazlar alakalı olan şahıslarca marka müracaatının ilan edilmesinden başlayarak 2 ay içinde gerçekleşecek.

Geleneksel  Ürün İsmi

Coğrafi işaretin, geleneksel ürün ismi ile beraber düzenlendiği tasarının ikinci kısmında, geleneksel ürün isminin tescil işlemi yolu ile koruma altına alınmasına yönelik düzenleme yapılıyor. Tasarıya uygun doğal ve beşeri faktörlerin bir araya getirilmesi akabinde tarım, gıda, maden, el sanatları ürünleri ve endüstriyel ürünlerde ilgili koşullara uygun bulunanlar, tescil işlemi koşulu ile, coğrafi işaret ya da geleneksel ürün ismi koruma altına alınmasından faydalanacak. Belirgin bir özelliği, ünü yahut diğer nitelikleri açısından kökenin yer aldığı bölge ya da ulus ile özdeşleşmiş ürünü belirten coğrafi işaretler, kararlaştırılan özelliklere uygun menşe ismi veya mahreç işareti şeklinde tescil işlemi gerçekleşecek.

Tasarım Koruma Altına Alınacak

Tasarım hakkının düzenlemesinin yapıldığı tasarının 3. kısmında var olan sisteme ek olarak endüstriyel tasarımlar kavramı tasarımlar ile değişikliğe gidilmiştir. Her çeşit tasarım koruma altına kapsamına alınır. Tasarım, ürünün hepsi ya da bir parçasının yahut üzerinde bulunan süslemenin şekil, çizgi, renk, yüzey dokusu yahut malzeme gibi niteliklerinden doğan görünümü şeklinde ifade ediliyor.

Tescili yapılmış Tasarıma 5 Sene Koruma

Tescil işlemi yapılmış tasarımların koruma altına alınma süresi müracaat tarihinden başlayarak 5 sene olacak. Bu süre 5’er senelik aralıklara şeklinde yenilenmesi ile toplam da 25 seneye kadar uzatılacak.

Üniversitelerin Potansiyeli

Tasarıda patent ve faydalı model konularına  ilişkin yeniliklerden bir diğeri de üniversitelerde yer alan buluş potansiyelinin meydana çıkarılması ve patent yolu ile üniversitelerin kurumsal donanımı icra ederek buluş ürünlerinin ekonomiye kazandırılması için üniversite görevlilerinin buluş eserlerinin hak sahipliğinin yükseköğretim kurumlarına temin edilmesi ve bu eserden tedarik edilecek gelirin minimum 3/1 buluşu sahibi öğretim görevlisine temin edilecek.

Koruma Altına Alma Süresi 20 Sene

Müracaat tarihinden itibaren, patentin koruma altına alınması süresi 20 sene, faydalı modelin koruma altına alınması süresi 10 sene oluyor. Bu sürelerin uzatılması söz konusu değildir. Patent müracaatı ya da patentin koruma altına alınması adına gereken senelik ücretler, patentin koruma altına alınması süresi akabinde, müracaat tarihinden başlayarak 2. yılın bittiği tarihte ve devam eden her sene vaktinde yatırılacak.

4 Seneye Kadar Hapis Cezası

Türkiye’de tescil işlemi gerçekleşmiş bir markanın, marka hakkına karşı suç işleyerek ürün üreten ya da hizmet veren, satış yapan, ihraç veya ithal eden, ticari gaye ile satın alan, bulunduran, dağıtan yahut depolayan şahıs 1 ile 3 seneye kadar hapis ve 21 güne kadar para cezası ile ceza alacak. Markanın koruma altında olduğunu ifade eden işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi bulunmadan kaldıran şahsa, 1 seneden 3 seneye kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaktır.

Hak Sahibi İşveren Olacak

Aralarındaki özel anlaşmadan ya da işin mahiyetinden tersi anlaşılmadıkça personellerin bir şirkette sorumlu olduğu icraat gereği uyguladığı veya büyük ölçüde kuruluşun tecrübe ve faaliyete dayanak iş ilişkisi esnasında gerçekleştirdiği tasarımların hak sahibi ise işverenler kişi olacak. Personellerin yer aldığı iş alanındaki genel uygulama konusu bilgi ve araçlardan yararlandığı hususlarda hak sahibi istemde bulunması durumunda işveren olacak.


 

 

 

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>