444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Coğrafi İşaret Patent

‘‘Coğrafi İşaret; Belirgin bir özelliği, unvanı yada başka nitelikleri bakımından köken olarak yer aldığı bir yöre, alan, bölge yada ulus ile özdeş haline gelmiş bir ürünü belirten isim yada işaretlere denir. Coğrafi işaret patent; Söz konusu isim veya işaretin tescil işlemini tamamlanması ile koruma altına alınmasıdır. Yani bir nevi coğrafik işaret tescilidir. ’’

Coğrafi işaret patent ifadesi halk arasında dilden dile dolaşmaktadır. Lakin bu kavram esasen coğrafik işaret tescili olarak ifade edilir. Bu tescil işlemi de yasada belirtilen gerekli evrakların temini ve süreçlerin izlenmesi ile birlikte yapılmaktadır. Bu tescil için ürünün taşıması gereken şartları, ürünün tescili için gerekli evrakları ve tescil süreçlerini sizler için derledik ve alt bölünde maddeler halinde sıraladık.

 

İlk etapta coğrafi işaret patenti adına ürünün içinde bulunması gereken sınıfları sıraladık.

Ürünün Taşıması Gereken Hükümler

  1. Madenler
  2. Doğal ürünler  
  3. Tarım ürünleri  
  4. Sanayi ürünleri
  5. El sanatları ve ürünleri  

Bu sınıflardan herhangi bir sınıfına giren bir ürün alt kısımda maddeler halinde yer alan özellikleri taşıması gerekmektedir.

  1. Tüm özellikleri bakımından coğrafik bölgeye ilişkin doğa ve beşeri niteliklerden elde edilen ürün olması
  2. Coğrafya kapsamı belirli yöre, bölge yada devlet sınırlarında elde edilen bir ürün olması
  3. Ürünün üretilmesi, ürünün işlenmesi ve yapılan işlemlerinin hepsi ile bu yöre yada bölge sınırları kapsamında üretimde bulunan ürün olması

Coğrafi işaret koruma çeşitlerinden bir diğeri olan mahreç işareti teriminden söz edersek;

  1. Coğrafya sınırları belirli bir yöre yahut bir bölgeden kaynaklanması,
  2. Belirgin bir ünü, özelliği yahut diğer nitelikleri ile bu bölge ile özdeşleşmiş olması,
  3. Üretiminin gerçekleşmesi, ürünün işlenmesi ve diğer işlemlerinden asgari olarak bir tanesinin bu yöre yada bölge sınırları dahilinde gerçekleşen bir ürün olmalıdır.

Bu tanımlara giren ürün adına Sistem Patent şirketimize müracaat için alt kısımda yer alan evrakları hazırlayarak başvuru yapmalısınız.

  1. Müracaat dilekçesi: İşaretin tescili adına müracaata bulunan kişinin kimlik bilgileri belirten (Sistem Patent şirketimizden temin edebilirsiniz.)
  2. Ürünün ismi: Tescil işleminde bulunulması istemi yapılan mahreç işareti veya menşe adı ve söz konusu işarete konu olan ürün adı
  3. Ürünün tanımının yapılması; ürünün ve gereksinim duyulması durumunda ham maddenin kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel ve benzeri niteliklerinin açıklamasını yapan teknik bilgiler ve belgeler
  4. Ürün Alanı: Bölgenin veya ülkenin coğrafyasının ne olduğunun tanımında bulunan ve belirleyen belgeler ve bilgiler
  5. Denetleme şekli: Denetleme şeklini detaylı şekilde açıklayan bilgiler
  6. Ürün faaliyet şekli: Tescil işlemi gerçekleşecek olan menşe adı yada mahreç işaretinin uygulama şekli, işaretleme, markalama yada etiketleme biçimlerini detaylı bir şekilde açıklamasında bulunan bilgiler
  7. Müracaat tutarı: İşaretin tescil edilmesi adına gerçekleşecek müracaatın ücretinin yatırıldığına belirten dekont veya fatura

Bu belgelerin şirketimize ulaşması akabinde tescil işlemi adına müracaatta bulunacağız.

 

Enstitü yaptığımız tescil müracaatımızı şekli bakımdan analiz eder. Tescil talebine itiraz yapılırsa müracaat ile alakalı bilgilerin ispatlanması adına müracaatı konusunda uzman kamu kuruluşu yada tarafsız özel kuruluş nezdinde analizini isteyebilir.

 

Bu konu ile ilgili kurum ve kuruluşa nezdine yatırılacak analiz ücreti ve Enstitü tarafına yürüttüğümüz hizmetlerimiz karşılığında talep edeceği ücret müracaat sahibi nezdinde Sistem Patent şirket hesabımıza tahsis edilir.

 

Analizin sonra ermesi ile, Enstitü Resmi Gazete ile yurt genelinde en çok okunan günlük gazetenin 2 adedinde ve bir yerel gazetede müracaatı ilan eder. Müracaatın Resmi Gazetede ilanının sonra 6 aylık zaman kapsamında herkes tescilin hükümsüzlüğü adına Enstitü kanadına itirazda bulunma yetkisine sahiptir. Bu zaman kapsamında itirazın gelmemesi durumunda, isim yada işaret Resmi Gazetede yayınında bulunduğu tarihinde kesinleşir.

 

İtiraz gelirse; itirazın incelenmesi ile şekli veya müracaatın kapsamı ile değişmiş hali ile kapsamı net şekilde açıklanarak yayına konur ve tescil yayın tarihi ile kesinleşir ve coğrafi işaret siciline kaydı gerçekleşir. Bu durum sonucunda Coğrafi İşaret tescilini müracaat sahibine Sistem Patent şirketimiz tarafından gönderilir.

 

 


Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>