444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Coğrafi İşaret Sertifikası

‘‘Coğrafi işaret, Belirgin bir özelliği, unvanı ya da başka nitelikleri bakımından köken olarak yer aldığı bir yöre, alan, bölge ya da ulus ile özdeş haline gelmiş bir ürünü belirten isim ya da işaretlere denir. Coğrafi işaret sertifikası; Belirli bir coğrafi bölge ya da alan ya da bölge ismi ile anılan ürünlerin koruma altına alınmasını sağlayan gerçek ya da tüzel şahıslara devlet nezdinde ürün üzerinde yürütme ve kullanma hakkı temin eden sertifikadır.  ’’

Coğrafi işaret sertifikası şeklinde kastedilen aslında coğrafi işaret tescil edilmesi ve tescili sonrasında verilen belgedir. Bu belge için işaretin veya ismin ilk önce yasa ile belirlenen hükümleri taşıması gerekmektedir. Ardından tescil adına müracaatta bulunabilirsiniz. Tescil müracaatını nasıl yapabilir tarzı bir soru soruyorsanız bu soruya yanıtını hemen veriyoruz. İlk önce gerekli evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Bu evrakları alt kısımda sıraladık.

  1. Müracaat sahibi coğrafi alan ile alakalı kamu kuruluşunun kimliğine ve müracaat sınıflarında hangisinin kapsamında gireceğine yönelik bilgilerinde yer aldığı müracaat dilekçesi.
  2. Tescil edilmesi isteğinde bulunulan menşe adı ya da mahreç işareti ve alakalı olan ürünün ismi
  3. Ürünün tam olarak tanımı, ürünün ve gerekli görülmesi durumunda ham maddenin kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve bunlara benzeyen alakalı niteliklerini açıklayan teknik bilgiler ve teknik belgeler
  4. Yöre ya da bölgenin coğrafya sınırlarını net şekilde tanımını yapan ve belirleyen belgeler ve bilgiler
  5. Ürün ile ilgili üretim metodu ve bulunması durumunda yerel özel imalat teknik ve koşullar ile ilgili bilgiler
  6. Ürünün, tescil edilmesi istenen işaret ile ilgili şartlar uygun olduğunu ispatlayan bilgiler
  7. Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde coğrafi işaretin tescil işlemini gerçekleştiren, söz konusu ürünün üretiminin yapılması, ürünün işlenmesi ya da diğer işlemleri ile ilgilen şahıslardan meydana gelen ve hukuki kuruluş şeklini gözetilmeksizin herhangi bir dernek veya birlik coğrafi işarete konu teşkil eden ürünün üretiminin gerçekleşmesi, pazara arz edilmesi, tescil edilen menşe adı ya da mahreç işaretinin faaliyet şekli, markalanması,üründe ifade edilmesi, işaretleme ya da etiketleme biçimlerini detaylı şekilde analiz etmek için yeterli personel, cihaz ve diğer imkanların bulunması ve ilgili ürünün imalat halinin devamlı olarak kontrol işlemini gerçekleştirecektir. Denetim işlemi adına konu ile alakalı olan uzman ve bağımsız kurum ya da kuruluşlar ile birlikte hareket edilebilir.
  8. Denetim uygulamasının kapsamı ve şekli mevzuat ile belirlenir.
  9. Üst kısımda açıkladığının madde şartları uygun şekilde denetim şekli detaylı bir şekilde açıklamasında bulunulan bilgiler
  10. Tescil edilmiş menşe adı ya da mahreç işaretinin faaliyet biçimi, markalama, işaretleme ya da etiketleme biçimlerinin detaylı açıklamasını yapan bilgiler,
  11. Müracaat tutarının ödendiğine yönelik belge

Bu belgeler Sistem Patent şirketimize temin etmenizin ardından müracaat için enstitü tarafına müracaat işleminde bulunacağınız.

 

Sistem Patent şirketimiz aracılığı ile, uygun ürünler adına gerçekleştirecek coğrafi işaret tescil müracaatlarında, üretim alanı kapsamı, ürünün diğerlerinden farklı kılan özellikleri, ürünün üretim yöntemi, ürünün coğrafi bölge ile olan ilişkisini en ince detayına inecek biçimde ve bilimsel anlamdan elde edilen rapor yardımı ile destek verilen biçimde Enstitü tarafına beyan edeceğiz.

 

Enstitü, sizin adınıza yaptığımız müracaatı incelemesi sürecinde ihtiyaç duyduğu zaman Sistem Patent şirketimizden (bizde müracaat sahibinden) konu ile ilgili ilave bilgi ve belge talebinde bulunabileceği gibi kamu, özel kurum ya da kuruluşlar tarafından da görüş belirmesi için istek yapabilir.

 

Yapılan incelemenin tamamlanması ile şartlara uygun bulunan müracaatlar resmi gazete ve ürün ile ilgisi olan yörenin yerel gazetesinde ilan edilir. Ürün mahreç işareti koruma altına girecek ise bu hususta ilan, Türkiye çapında en fazla imajı bulunan 2 adet gazeteden bir tanesinde daha yayınında bulunulmalıdır. Altı ay süren ilan süresi kapsamında alakalı kişiler tarafından ilan metni içeriği ile alakalı tüm konuda Enstitü tarafına itiraz işlemi gerçekleştirilebilir. İtiraz neticesinde müracaatı ya ret işlemi gerçekleşir ve ya oluşan yeni metin duyurusu yapılır. Bu yayılan duyuru itiraz edilmesinde kapalıdır. İtiraz neticesi ilanda bulunulan ve ya hakkında herhangi bir itirazda işleminde bulunulmayan müracaatlar tescil işleminde bulunarak Coğrafi İşaret Sicili’ne kaydı yapılır.

 

Bu işlem sonucunda tescil sertifikası verilir. Bu sertifikaya coğrafi işaret sertifikası denir.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>