444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patentin Önemi

 

Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu  gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Elde edilen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. ’’
 
Patent kavramı, ilk kez zihni ürünlerin tanınması, buluş gerçekleştiren kişilerin mükafatlandırılması, yenilik uygulamalarını teşvik etmesi ve Ar-Ge sonuçlarını temel alarak teknik bilginin yaygın duruma getirilmesidir. Ülkeler arası ticaretin yayılması akabinde ulusların yerel yasalarıyla alakalı olan bu yasalar, Patent Ortaklık Anlaşması ile (1970) ve akabinde Avrupa Patent Anlaşması (1973)  gibi yeni edinimler ile ulusal sınırları geçerek, ülkeler arası haklar alanına intikal edilmiştir. Ülkemizde ise bu sistem 1879 yılında Paris anlaşması ile meydana gelmiştir. Lakin üyeliğimiz 1925 yılında yapılmış son gelişme ve dahil olma yılımız ise 1995’te gerçekleşmiştir.
 
Bir endüstri yada ticari olarak buluş ve icadın, üretimi ve satışa arz etme hakkının belli bir zaman zarfı adına bir kişiye yada kuruluşa ait olduğunu belirten devlet tarafından onay yapılan resmi belgeye patent ismi verilir. Patentin önemi ise; söz konusu buluş veya icada sahip olduğu iletmesi açısından iyi olmak ile birlikte pek çok hususta bu iyiliği bertaraf edebilecek izlere sahip bulunmaktadır. Patent, bireysel pek çok işletmenin çöküş nedeni ve ayrıca milli gelire miktarına önem teşkil eden boyutlarda hasarlarda bulunabilecek bir konuyu ifade eder. Patent alanında yaşanan savaşlar işletmeler arasında oldukça önem teşkil eden bir durum almış ve televizyon ekranlarına  konu olmuştur. Bu davaların tamamlanmasının ardından önemli derecede paralar tahsil edilmiş veya patent savaşları bir iş birliğinin oluşturulmasına olanak sağlamıştır.
 
Sona ermek bilmeyen açılan mahkemelerin akabinde meydana gelen gülünç durumlar patentin ne derece önem teşkil eden bir husus olduğu konusunu dikkat etmememize sebebiyet veriyor. İnsanlar bazen para cezalarından ürküp patenti elde etmeyi dahi bir kenara bırakabilecek durumlar ile karşılaşabilir. Genel anlamda bir açıdan haklılar ve asıl sonuç ortaya çıkmaz ise ne derece borcu yükleneceklerini bildiklerinden dolayı zeki olan bireyler aynı zamanda patent konusunda yaşanan savaşlarda değişik alternatiflere yöneliyor. Patent hakkında sorularla pek çok kez karşı karşıya kalmamız nedeni ile bu konuya netlik kazandırmamız gerekmektedir; patent olmasıydı ürünün satışa sunulması konusunda her bölgede yığılmalar veya kalabalıklar oluşurdu. Örneğin bir ürüne bir bölgede 5 lira ödenirken diğer bir bölgede gerçekten o ürünün aslına oldukça yüksek mevlalar verebilirsiniz ve kalite önemsenmez ise aynı üründe yüksek miktarda fark bulunan paralara alınabildiğini fark ederiz ve bu durumda o kaliteli ürün elde eden işletmenin iflas sebebi olur. Patent konusunda yaşanan mücadeleler bu sebeple oldukça büyük ses getirmektedir. 
 
Patentinde önemi bakımından sahip olunmuş bir ürünü veya cihazı patentine sahip olan kişinin rıza göstermesini gözetmeksizin ürünün satışı gerçekleştirmek suç teşkil etmektedir ve patent konusunda yaşanan rekabetlerin temel sebebi ise asında bu durumdur. Temin edilen her patent gelişmiş düzeyi bakımından önem teşkil etmektedir fakat patentte yaşanan rekabetler neticesinde gelişme yalnızca tek artı olduğundan dolayı önem arz eden bir problemdir. Bu durumun çözüm yolu ise ürünün orijinalidir. 
HABERLER /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>