444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Ar-Ge ve Tasarım Şirketlerine Vergide Özendirme Uygulamaları Yapılıyor

 ‘‘Ar-Ge ve tasarım şirketlerine vergide özendirme uygulamaları eğitim seviyesine göre, Ar-Ge ve benzer kuruluşlarda çalışan personellerin maaşları, yüzde 95 oranlarına kadar gelir vergisi kesintisi uygulanmayacak.’’

Resmi Gazete'de, Ar-Ge ve tasarım şirketlerine ilişkin özendirme uygulamalarını kapsayan yönetmelikler yürürlüğe girdi.

Kısaca kamuda çalışan personel hariç teknoloji şirketleri, Ar-Ge kuruluşları gibi sektörlerde doktoralı ve temel bilimler alanlarından birinde en az yüksek lisans yapmış personelin maaşları yüzde 95'i, yüksek lisans yapmış ile temel bilimler bölümlerinden lisans mezunu çalışanların maaşlarının yüzde 90'ı ve diğerlerinin maaşlarının yüzde 80'i gelir vergisinin dışında tutacak.

Senelik ücretli izinlerin ve haftalık tatil günlerinin başka alakalı olduğu yasada ifade edilen tatil günleri ücretleri de istisnaya alındı. İstisnaların kapsamında, haftalık 45 saati aşan ve ek çalışma sürelerine yönelik ücretlerin yararlanamayacağı hükmedildi. Sigorta primi ve gelir vergisi stopajı şirket payına yönelik özendirme faaliyetlerinden faydalanacak destek çalışanının full zaman değerce aynı adedi toplam full zamanlı Ar-Ge yada tasarım personeli adedinin yüzde 10’luk kısmını geçemeyecek.

Ar-Ge şirketleri anlaşma kapsamında siparişe yönelik yaptıkları Ar-Ge ve yenilik uygulamaları ile tasarım şirketleri anlaşma kapsamında siparişe yönelik yaptıkları tasarım uygulamaları, yasada ifade edilen indirim, kapsam dışı, özendirme ve destek faktörlerinden faydalanabilecek.

Damga Vergisi Ve Harç İstisnaları

Damga vergisi,  yasalarda yer alan tasarım projeleri ve Ar-Ge ile yenilik çalışmaları için hazırlanan kağıtların hiçbirinde talep edilmeyecek. Tasarım, Ar-Ge ve yenilik projelerinde uygulamak için dış ülkelerden alınan eşya, gümrük vergisi ve her çeşit fondan, bunlara yönelik hazırlanan kağıtlar ve gerçekleşen çalışmalar harç ve damga vergisinden kapsam dışı tutulacak.

Ar-Ge ve Tasarım İndirimi

Teknoloji bazlı şirketlerde, Ar-Ge kuruluşlarında, devlet kuruluşları ile yasa ile açılan yada teknoloji geliştirme projesi anlaşmaları çerçevesinde devlet kuruluşları veya ülkeler arası işletmelerden Ar-Ge projelerine teşvik etmek için kredi çeken yada fon alan vakıflarca yada ülkeler arası fonlar tarafından destek alan Ar-Ge ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi ortaklık projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden faydalananlar tarafından yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamalarının hepsinde ticari kazancın belirlendiği oranda indirim uygulanacak.

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>