444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Alzheimer ve Kanser Hastaları Adına Devrim Gibi Buluş

‘‘ Türk bilim insanı dünyanın en parlak bilim insanı seçilmesinin ardından önemli bir buluş daha gerçekleştirdi. Alzheimer ve kanser hastalarından karşılığında oldukça yüksek ücret talep edilen pahalı tetkikleri çok uygun maliyete yalnızca 10-15 saniyede gerçekleştiren bir cihazla yapıyor. ’’

 

Türk Kaşif, önceki yıllarda cep telefonlarını taşınabilir laboratuvara dönüştürecek bir cihaz tasarlamıştı. Bu cihaz HIV’den sıtmaya, tüberkülozdan anemiye pek çok hastalığı tespit edebilecek sıradan testler gerçekleştirebiliyordu. Cihazı daha da ilerleten buluş sahibi bu sefer oldukça maliyetli genetik testlere yöneldi. Buluş sahibi kendi laboratuvarında gerçekleştirdiği buluşlardaki son icadı ise hastalar adına önemi değere sahip kolaylık bahşediyor.

 

Türk Kaşif, 3D yazıcıyla hazırladığı aparatla cep telefonunu DNA tarayıcı mikroskobuna dönüştürdü. Bütün akıllı telefonlara eklenebilen çok ucuz maliyetli aparatlarla, kanser ve Alzheimer gibi önemli hastalıklarda hastalardan talep edilen yaklaşık 1000 dolar gibi pahalı testleri oldukça düşük maliyetlerde gerçekleştirebiliyor. Üstelik bu işlemler 10-15 saniye gibi kısa bir zamanda gerçekleşiyor.

 

Türk Kaşif, 3D yazıcı ile akıllı tüm telefonlara göre ileri teknoloji bir mikroskop geliştirdiklerini aktardı ve devam etti, flüorışıma mikroskobu biçiminde icat ettiğim mekanizma, dna numunelerini flüorışıma molekülleriyle imleyip, lazer ışınları yardımı ile uyarıyor.


Türk Kaşif bununla beraber her bir DNA halkasını belirleyebiliyor. DNA’ları görüntüleyerek tanı koyabildiği gibi bulaşıcı hastalıklarda yer alan ilaç direncini belirleyebildiğini ifade etti. Akıllı telefonlarda bulunan yazılım ara yüzü ile uzak bölgelerde yer alan DNA numunelerini kendi laboratuvarlarına ilettiklerini belirten buluş sahibi, artık büyük ve maliyetli cihazlara gereksinim duyulmuyor. Taşınabilir özellikli  ve ucuz maliyetli olan bu cihaz, 3’üncü dünya devletlerinde yada uzak ülkelerde yaşamını sürdüren hastaların uzaktan tedavisi edilmesinde büyük farklılık oluşturabilecek, dedi.


DNA Molekülü Gördük


Türk Kaşif, dünyada ilk defa DNA molekülünü bu cihazla cep telefonu yoluyla görebildik, ifadesini kullandı.


Dünyanın En Parlak Bilim İnsanı Seçildi

 

Üniversiteden mezun olmasının ardından yurtdışına giden genç bilim insanı türk kaşif, laboratuvarında yürüttüğü araştırmalar neticesinde, 2012 yılının dünyadaki en parlak 10 bilim insanı arasına girdi. Yine 2012 yılında başkanlık kariyer başlangıç ödülüyle taçlandırıldı.


Patent, Ar-Ge Teşvikleri, Buluşlar, Patentli Buluşlar, Teknoloji, Patentli Teknoloji sektörlerinde ve Patent ihlallerine Karşı Açılan Davalarda yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olmak için lütfen sistem patent web sayfamızı ziyaret ediniz...

 

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>