444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Çiftçiden Olağan Üstü Buluş

‘‘Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Mehmet Akpınar olağan üstü bir buluşa imza attı. Kış aylarında don vakalarından zarar görmemek adına bahçesine bahçe klima ismini verdiği ürün tasarladı. ’’

 

Tarımla uğraşarak geçimini sağlayan buluş sahibi, bahar mevsiminde gerçekleşen don vakalarını engellemek adına uçaklarda yer alan soğutucu mekanizmadan ilham alarak 3 metrelik klima sistemi tasarlamak amacı ile işe koyuldu.

 

Hava İkmal Merkezinden emekli olmadan evvel 25 yıl hava kuvvetlerine bağlı uçakların havalandırma mekanizmaları, basınçlandırma ve sistemlerine yönelik çalıştığını belirten buluş sahibi, 2010’da emekliliğe ayrılmasının arkadan kendine miras kalan bahçede tarımla işi ile uğraşmaya başladığını belirtti. Bahçe tarımında bahar mevsiminde don vakalarının gerçekleştiğine vurgu yapan buluş sahibi, don vakalarında ürünlerde kara leke ve iç kurdu hastalıkları bulunuyor. Bu durumda üretici kişiye önemli seviyede problem çektiriyor. Bu problemeler gidermek için teknik bilgilerimden yaralanmaya çalıştım. Konutlardaki klimaları bahçelerde de kullanılabilecek fikri ile başladım, şeklinde konuştu.

 

Çalışmalarına, ziraat fakültelerinin gerçekleştirdiği çalışmaları analiz ederek başladığının vurgu yapan buluş sahibi, İç Anadoluda % 90 oranında radyasyon don vakası olduğunu belirledim. Radyasyon don olayı yüksekte kesimdeki sıcaklığın basıncının alt kısıma basınçta bulunması ve soğuk havayı kapatması neticesinde meydana geliyor. Bu durumu engellemek amacı ile büyük genişlikte bir rüzgar meydana getirilmesi gerektiği düşüncesi meydana çıktı, ifadesi kullanarak rüzgarı elde edebilmek amacı ile uçaklarda yer alan klima mekanizmasından yola çıktığını belirtti.


Uçakların fanların pervanelerin 1.80 cm olduğu, rüzgar sirkülasyonunu elde edebilmek adına 3 metre ebatında pervaneye gereksinim duyduğunu belirten buluş sahibi, şimdilik pervaneyi oluşturdum. Pervaneyi sabitleyecek direkler ve pervaneyi çevirmek adına 22 KW'lik motor bulunmakta. Önümüzdeki zamanlarda bu ürünün montajını yapacağım. Bu fan sistemi ile bahçede yer alan soğuk hava akımını ittirerek, yerine sıcak hava dalgasının gelmesini elde edeceğim. Yerden de sıcaklık sağlayarak bahçelere klima kazandıracağız, şeklinde açıklamalarda bulundu. Buluş sahibi, sistemin oluşturulmasından sonra verileri inceleyeceklerini ve verilere uygun şekilde hareket edeceklerini belirtti.Buluş sahibinin tasarladığı ürüne tescil işleminin gerçekleştirmesi bekleniyor. Sizde patent, faydalı model ve marka tescil konularında daha fazlasını web sayfamızı ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>