444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Güneş Enerjisi İle Bitkileri Yetiştiren Buluş

‘‘ Bitkilerin, yalnızca güneş enerjisinden yararlanarak zirai ilaçlar uygulanmadan doğal olarak yetiştirilmesi adına sistem tasarlandı. ’’

Ortaokul 2’de öğrenin gören buluş sahibi, güneş enerjisi yardımı ile toprağı ısıt, bitkiyi büyüt ismini verdiği tasarımı ile, güneş panelleri kullanarak güneş enerjisini ısıya dönüştürerek toprağın ısınması ve bitkinin büyümesini hedefliyor. Tasarımı, ısınan toprak sayesinde bitkiler normal şekilde büyüyor, enerji tasarrufu elde ediliyor.
 
Konya'da TUBİTAK’IN düzenlediği yarışmaya katılan buluş sahibi, bitki köklerinin donmasını önlemeyi amaçladığı ifade etti.  Bu tasarımına ise, güneş enerjisi ile toprağı ısıt, bitkiyi büyüt adını verdi. Elde ettiğim tasarımım; bitkiler kendi besinlerini elde edebiliyorlar ve bunu kökleri sayesinde topraktan temin ettikleri su ve mineraller ile gerçekleştiriyor. Lakin toprağın ısısı 5 derecenin altına indiği vakit kökler bu görevi üstlenemiyor ve hali ile don noktasına geliyor. Bu durumu önlemek adına bir tasarımda bulundum. Tasarımımda ki hedefim ise bu gibi hususlar bertaraf etmek ve bitkinin kök gelişimini ve bitkinin büyüme sürecini hızlandırmak, ifadeleri kullandı.
 
Buluş sahibi öğrenci, projemde güneş paneli bulunmakta. Güneş oldukça büyük ve yenilenebilir bir kaynaktır. Güneşten temin ettiğimiz enerjiyi aküde muhafaza ediyoruz. Depoladığımız enerji ise rezistansa hareket ediyor. Rezistans, toprakta kökün alt kısmında yer alıyor. Kökü sarmalıyor. Rezistans kökü ve toprağı ısıtabilmek adına termostattan ısısını belirliyor. Ayarladığımız sıcaklıkta kök ısınıyor ve bir duy ile birlikte toprağın sıcaklığı öğrenebiliyoruz. Biz toprağın ısısını 100 dereceye ayarladığımız takdirde toprağın ısısı 9 dereceye inmesi durumunda mekanizmamız kendi aktifleşiyor ve 10 dereceye yeniden sıcaklığı artırıyor. Gübre ve ilaç uygulaması azaldığından dolayı organik ürün elde ediyoruz, şeklinde açıklamalarda bulundu.
 
Buluşunun hedefi, bitki kökünü ısıtarak kökün su ve minareleri temin etmesini kolaylaştırmak, sürekliliğini sağlamak ve bitkinin büyümesini normal usuller ile hızlandırmaktır. Zirai ilaçlar uygulamadan bitkileri yetiştirmek. Güneş enerjisi uyguladığımızdan dolayı, güneş, önemli bir enerji kaynağımız ve tükenmiyor" ifadelerini kullandı.
 
Buluş sahibi tasarımı ile TÜBİTAK Konya’da organize ettiği yarışmada ikinci olarak önemli bir başarı sağladı.
 
Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>