444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Hakkı

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Patent hakkı, patente sahip olan kişinin rızası aranmaksızın diğer bir kişinin icadını kopya etmesi, faaliyete koymasını yahut satışını gerçekleştirmesini belirli bir zaman çerçevesi boyunca engelleme hakkı temin etmektedir. ’’

 

Patent hakkına sahibi olmak pek çok kuruluşun veya kişilerin yaptığı işleri garantiye alması ve bu işlerden sürekli olarak para kazanması anlamını taşımaktadır. Patent alındığı zaman kuruluşlar veya  kişiler elde etikleri ürün veya cihazların yahut fikri eserlerini diğer kişililer ile maddi karşılığı şeklinde paylaşabilir. Patenti elinde bulunduran kişi ve kuruluş, elde ettiği buluşun veya icadın yeri veya bölgesi, teknoloji sektörü ve cihazların dış ülkeden satın alımı yada ülkemiz sınırlarında üretilip üretilmediğini gözetmeksizin patent konusu hakkından diğer bir değişle koruma altına alma ve tekel hakkından fayda sağlanır. Bu şahıslar 20 sene akabinde elde ettikleri ürünün sahibi konumunda yer alırlar ve ürünlerini talep ettikleri şekilde faaliyete koyabilme hakkına sahiptirler.

 

Patent alanında yaşanan rekabetin çıkmasının en önem teşkil eden sebebi de bu ürünlerin bedeli tedarik edilmeden haksız bir şekilde faaliyete sunulması ve bu durumun tespit edilmesi akabinde mahkeme yoluna intikal edilmesidir. Patent bireylerin veya kuruluşların  elde ettikleri ürünlerini koruma altına alan bir araçtır. Ve kişiler sahip oldukları bu haklarının savunmasını yapabilmekte hürlerdir. Bu ürünlerin kanuni bir lisans metodu ile maddi olarak karşılığında imalatının yapılması serbest durumunda iken önemli bir  kar elde eden işletmeler lisans metodu izlememelerinden dolayı patent temin eden kuruluşa önemli derece zararlar oluşturabilmektedir.

 

Patent bazı işletmeler adına önem teşkil eden bir konuma sahip olmaktadır. Mesela teknoloji alanın önde gelen pek çok firma patent savaşının içindedir. Pek çok patent sahibi olan firma pek çok ulus ile sorun yaşamaktadır bu yaşadığı sorunlarında nedeni ise, ürünlerinde patent araştırması yapılmayan teknolojiler kullanan şirketler olmasıdır. Dev şirketleri ellerinde pek çok patent bulundurmakta ve pek çok gelirini teknoloji sektöründen sağlayan şirketler bu faaliyet göstermektedir. Gayet mükemmel üretimlerde bulunmalarının yanı sıra sahip oldukları patentlerini diğer kişiler ile para karşılığı paylaşmaktadır.

Patent konusunda yaşanan  rekabetlerde bu paylaşıma rağmen patenti bulunmayan şirketlere oldukça sert davranış sergilemekte hatta ve hatta bu şirketlerin ürettikleri ürünlerini piyasadan toplatılmaktadır. Burada karar genel olarak dava sonucunda seçenek olarak firmaya bırakılır. Fakat bu konuda medya bu olayları oldukça göz önüne serer ve patent konusunun ne kadar vurucu bir durum olduğunu kanıtlamıştır.

Patent sahibi olmak daha önceden o denli önem teşkil eden bir faaliyet değil iken kişiler haklarının koruma altına alınmasının önemli olduğunu patent hakkı konusunda yaşanan rekabetler akabinde fark etmişlerdir. Ve patent alınımı artık hız kazanmış bir durumdadır. Dünyanın pek çok yerinde patent davaları görülmekte ve kişiler bunlardan karlı çıkmaktadırlar. Bir üretim üzerinde hak sahibi olabilmek için patentin önemi artık anlaşılmıştır. Bu konu konuyla ilgili daha fazla bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>