444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Google Patent

‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir.’’  

Dünyanın lideri konumunda bulunan internet (web ) arama motoru Google, kullanıcı kişilere ücret talep etmeden patent araştırma veya marka araştırma olanağı sunmaya başladı. Patent numarası, patent başlığı, müracaatta bulunan kişi veya kuruluş, buluşu gerçekleştiren kişi, U.S. patent kategorileri, ülkeler arası patent grupları (IPC), ilan tarihi ve müracaat tarihi gibi bilgilerden faydalanılarak, aranılan patentlerin ayrıntılarına erişim sağlayabilmekteler. Yapılan patent araştırması ve marka araştırması, bu basamakta sadece Amerika’da yapılmış patent müracaatları ile kısıtlı kalmaktadır. Fakat Google şirketi arz ettiği bu patent araştırma ve marka araştırma hizmetinin zaman kapsamında boyunca, bölgesel özellikte olan diğer patent sistemlerini (EPC vb.) ve teknolojik bakımdan gelişmişlik seviyesi üst düzeylerde olan uluslarda (Japonya vb. gibi uluslar) gerçekleşen patent müracaatlarını da kapsamına alacağını düşünülmektedir.

Dünya genelinde bulunan teknik bilginin yaklaşık %80’lik kısmının patent belgelerinden elde edilebileceği akla getirildiğinde, hiç kuşku yok ki, dünyanın en fazla ziyarette bulunulan arama motoru olan Google tarafından arz edilen bu hizmetin teknolojik ilerlemeye de önemli derecede katkı verecektir. Bu hizmet akabinde patentin en önem teşkil eden hedeflerinden birisi olan teknik bilginin yaygın duruma gelmesi ve özellikle de buluş gerçekleştiren kişilerin ön araştırmada bulunma olanağı elde etmesi gayet iyi fikir eseridir. Patent müracaatında bulunulmadan önce uygulanması bir zorunluluk  teşkil eden ön araştırma, internete girebilen bir şahıs tarafından kolay bir şekilde gerçekleşebilecektir. Özellikle Amerika gibi teknolojik alanı bakımdan son derece üst düzeyde yer alan gelişmiş bir ulus yapılan patent müracaatlarının, dünya uluslarına ait insanlar tarafından analiz edilmesi, özellikle gelişmekte olan uluslar adına önem teşkil eden bir şans şeklinde düşünülebilir. Bu dev şirketin sunduğu bu patent google hizmeti yalnızca Amerika’da yapılan patent müracaatları ile kısıtlı kalmayarak Türkiye’nin de üyesi olduğu EPC (Avrupa Patent Anlaşması) ve PCT (Patent Ortaklık Anlaşması) vasıtası ile işleme konan patent müracaatlarını da kapsamına alması bizim adımıza önemli bir gelişme olur.

Bu durumda doğrultusunda, patente dayalı koruma altına alma sisteminin ileri bir düzeye gelmiş olması ve nihayetinde verimli bir yaptırım işlemini temin eden gelişmekte olan ulus ekonomilerine direk olarak yabancı yatırımda bulunulması önem teşkil edecek miktarda yükselme yaşandığı gözlemlenmektedir. Patent haklarının sıkı bir şekilde koruma altında tutulması yabancı yatırımlarda önemli oranda yükselişe yol açmakta ve bu yatırımlarda yaşanan yükselişler yenilikçilik kapasitesinin artmasında önem arz eden bir rol üstlenmektedir. Bu durumda uluslar arasında dinamik bir rekabet alanı meydan gelmektedir. Yenilik temin eden uluslar ise yeni yeni teknolojik ürünler temin etmek adına önem teşkil edecek boyutta güdülenmekte ve kendi teknolojik üretim kabiliyetlerinde artış gösterebilmektedir. Bu mekanizma devamlı şekilde teknolojik anlamda gelişmeye yol açmakta ve bu duruma akabinde ise ekonomik büyümeyi birlikte getirmektedir.


 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>