444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Hazırlama

‘‘Bir buluş yahut icat adına buluşu  gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isme Patent denir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Elde edilen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. ’’


Patent  hazırlama diğer adı ile patent dosyası hazırlama; tarifname, talepler ve özeti kapsamaktadır. Patent dosyası hazırlama işlemi, patent tescil işlemi için müracaatta bulunmadan önce yapılması gereken teknik dosyalama da geçen kısımdır. Patent dosyası hazırlama teknik olduğu kadar yasal bir bölümdür.


Buluş veya icadınıza patent müracaatlarını gerçekleştirilmesi teknik ve profesyonellik gerektiren bir daldır. Patent müracaatında bulunan kişi olarak kesinlikle Sistem Patent web sitemizde patent dosyası oluşturulması konusunda yazılan bilgileri okumanız sizlerin yararına olacaktır.


Patent hazırlama konusu kesin bir suretle patent uzmanı bir mühendis veya patent vekili danışmanlığında (Sistem Patent) hazırlanmasında yarar bulunmaktadır. Bir işletmenin yada kişinin belki de geleceğini kurtaracak, işletmeleri rakip firmalara karşı öne geçirecek bir patentin hazırlanmasında yapılacak en küçük bir hata dahi ileri bir süreçte patent haklarının sınırlandırılmasına yada patent haklarının ihlal suçlarının işlenmesini kolaylaşmasına yahut belki de patent dosyasının geçersiz duruma gelmesine sebebiyet verebilir. Duruma uygun olarak 7 sene yada 20 sene kendi sektöründe tek elden yürütme hakkı elde edecek bir hakkın koruma alına alınması adına patent dosyasının oluşturulması hakkında bir patent kuruluşu olarak Sistem Patent şirketimizin uzman patent mühendislerine hazırlatılması oldukça önem teşkil etmektedir.

Patent Dosyası Nasıl Hazırlanmalıdır ?

Patent dosyası veya hazırlama tarifnamesi, içeriğinde talepler ve özet kısmını da içeren söz konusu buluşun  anlatımının yapıldığı kısımdır. Patent dosyası hazırlama tarifnamesi içerisine var olan tekniğin anlatıldığı bir kısım, buluşun yararlarının ve fırsatlarının iletildiği bir kısım yer almalıdır. Dosyanın tamamlanmasında ise talepler ismi verilen  koruma çerçevesinin belirlendiği kısım yer almalıdır.

Patent dosyası tarifnamesi; buluşun mümkün olduğunca ayrıntılı şekilde açıklamasının yapılması gerekmektedir. Patent dosyası tarifnamesi olabildiğince net ve anlaşılabilir bir şekilde oluşturulmalıdır. Söz konusu tarifnamesi oluşturulurken İngilizceye çevrilme durumu hesap edilerek oluşturulmalıdır. Tarifname oluşturulması hakikaten profesyonellik gerektiren bir husustur. Herkes tarafından hazırlanabilecek bir dosya değildir.

Patent talepleri, koruma çerçevesini kararlaştıracak biçimde olmalıdır. Taleplerin dayanağı bu dosya olmalıdır. Tarifname de belirtilen faktörler, işlem süreçleri adına sadece koruma isteminde bulunabilir. Patent talepleri şartlara uygun ve açık, net ve anlaşılır olmalıdır. Dosyada geçen talepler sadece bir buluşu kapsamalıdır

Patent dosyasında yer alan özet bölümü ise, tüm konuyu özetleyen yerdir. Özellikle yapılan patent araştırmalarında patent hazırlama dosyalarının özet kısımları görünmektedir.

Patent tarifnamesi oluşturmak ve talepleri hazırlamak profesyonel şekilde yapılması gereken bir konudur. Talepler koruma çerçevesini kararlaştıran kısım olmasından dolayı oluşturulan tarifname dosyasının korunan ürünü bilerek talepler hazırlanmalıdır.

Kaliteli Bir Patent Dosyası Oluşturmanız İçin Yapılması Gerekenler

  1. Patenti ele alan patent vekilinin hukuk deneyimi ve mühendislik eğitimi

  2. Buluşu ileten personelin sağladığı açıklamaların ayrıntılı olması

  3. Patent ön araştırmasına gerekli şekilde zaman ayrılmış olması

  4. Standart bir güçlükte bir buluşun patentinin hazırlanması adına minimum 25 saat ayrılması gerekir

  5. Patent talepleri hazırlama hakkında profesyonellik

Patent hazırlama diğer ismi ile patent dosyasının oluşturulması hukuki ve teknik bilgi gerektiren ve aynı zamanda patent dosyasının kendine has formatları yer almaktadır. Bu sebepten dolayı patent dosyasının oluşturulmasında ve tescil işleminin takip edilmesi adına bir patent vekili olarak Sistem Patent şirketimiz ile çalışma zorunluluğu olmasa da patent tescil işlemlerinin önemi açısından ve dosyanın oluşturulması ve tescil işlemi süreçlerinin (yaklaşık 3 sene) uzunluğu ve karmaşık doğasından dolayı bir patent vekili olarak şirketimiz ile iş birliği yapmanızda çok büyük yararlar göreceksiniz.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>