444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Borsası

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu  gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Elde edilen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. Patent Borsası; Kuruluşların maddi özelliği bulunmayan duran varlıkları içerisinde yer alan patentlerin çok daha basit bir biçimde nakit şekline çevrilmesine ve bu varlıkların, kuruluşlar bakımından duran varlık özelliğinden sıyrılarak, cari varlıklara dönüştürüleceği piyasadır.’’

Konumuza patentlerin ticari bir boyut alması önem teşkil eden bir rol üstleneceği patent borsası yani patent piyasası ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek başlayalım. Teknoloji bakanlığımız ülkemizin patent sektöründe yaşanan artış potansiyelini ticari boyuta çevirebilmek amacı ile meclise arz edilen yasa tasarısının yasa haline gelmesi ile beraber değerleme ile alakalı en uygun modele hayat verecektir. Objektif ilkeler kapsamında uygulanacak patent değerlemesi ardından, sadece teknolojik ürünlerin transferi hususunda atağa geçmiş olmayacağız bu durum akabinde aynı süreçte kapsamında patentler ile finans sektörü arasında güçlü bir köprü kurulacaktır. Söz konusu buluşların ticari bir meta şeklinde alınıp satışının yapılacağı yeni yapıyla beraber, patentler, ülkemizde faaliyet gösteren şirketlerin yönetim stratejilerinin en önem teşkil eden vasıtalarında biri durumunu alacaktır.

Ülkemiz inovasyonlar, yeni fikirler, yeni buluş ürünleri ve buluş sahipleri açısından çok zengin bir ülke konumundayız. Kurulacak bu Fikri Mülkiyet Borsası ile temin edilen patentlerin ticari bir özellik alması bakımından çok iyi neticeleri oluşturacaktır. Şimdiye değin hazırlanan patentlerin arzu edildiği seviyede ticari duruma gelmesi aşamasına dahil durumuna karşın kurulacak bu borsa ile önem teşkil edecek bir çözüm alternatif konumunda olacaktır. Ar-Ge reform Paketi, teknoloji transfer platformu ve teknoloji Transfer Ofisi ile destek verilecek patent piyasası ile ticari özelliğe gelme aşaması ile büyük oranda katma değer elde edilmesine ve Patent Tescil Belgesi ile mülkiyeti elde edilmiş buluş ürünlerinin endüstride yaygın duruma gelmesine olacak sağlamış olacaktır.

Ülkemizde yer alan 7 bölgeden 7 coğrafi işaret tanıtımı gerçekleşmektedir. Bu tanımların hepsi önem teşkil etmekte ve sevindirici gelişmelerdir. 189 tescil edilmiş coğrafi işaretimizde artış sağlanırken, dünya genelinde tanınmasını sağlayan çalışmaları da devam ettirmeliyiz. Geçmiş yıllarda sahip çıkmadığımız değerlerin nasıl sahiplenildiklerini aklımıza getirelim. İllerimiz kendilerine has değerlerine, vatanımızda bu durumların hepsine sahip çıkarak Türkiye markasını her alanda ve sektörde tanıtmamız gerekmektedir. Bu tanıtımda bu borsa ile mümkündür. Patent başvuru sayılarındaki artışlar, patentlerin icra edilmesinde yaşanan farklılaşmalar, bu icra edilmelere yönelik bilgilerin elde edilmesi ve kamu ile paylaşımı akabinde ülkemizde bir patentlerin satışının yapılacağı bir piyasanı oluşmasını beklemekteyiz. Yaşanan bu gelişmelerin neticesi bakımından Patent Borsası biçiminde tanımını yapacağımız bir yapı inşa edilecektir.

Sistem Patent, patent şirketi olarak dünya genelinde bu konuda yaşanan başarı arz eden uygulamaları ayrıntılı ve itinalı bir şekilde incelemekteyiz. Bu konuyu birkaç örnekle pekiştirmek gerekirse Japonya’da Japon Kalkınma Bankası patentleri teminat şeklinde kullandırarak bir kredi sistemini icra etmiş ve çok miktarda girişimci bu faaliyetten yararlanmıştır. Almanya’da ise ulusal finansal inceleme otoritesi, bankalara finansman amacı ile patentlerin teminat şeklinde gösterilmesini önermiştir.

Sahip olunan patentlerin hem teknoloji transferinde hem de finansman sağlama için, sigortacılık benzeri faaliyetlerde verimli olarak icra edilmesi, doğru ve güvenilir biçimde analiz edilme işleminin gerçekleşmesinden geçmektedir. Dünyada yaşanan örneklere göz atacak olursak, patent değerlemesinin birtakım uluslarda özel kuruluşlarca bazı uluslarda ise devlet tarafından hazırlanan yapılar el ile yapıldığını görmekteyiz.

Kuruluşlar bu borsa sayesinde ekonomik özelliği bulunmayan duran varlıkları içinde bulunan patentlerin basit nakit duruma çevirebilecek. Bu mekanizma yaşama icra edildiğinde ise bu varlıklar, şirketler bakımından duran varlıklar özellik durumunda somutlaşarak, cari varlıklar özelliğini alacak. Kuruluşlar sahip olduğu patentlerini bankalara teminat şeklinde beyan edebilecek. Bu durum akabinde kuruluşlarımız icra edebilecekleri kredi hacminde önem arz eden bir yükselme oluşacak ve patentlerin icra edilmesi farklı durumlara taşınacaktır.

Patent Borsası hakkında daha ayrıntılı bir şekilde bilgi edinmek adına Sistem Patent şirketimiz ile iletişime geçebilirsiniz...

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>