444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Hakları

‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşta bulunana kişiye veya kuruluşa devlet organınca tanınan bir sınai mülkiyet hakkına verilen ismi ifade eder. Patent hakları ise;elde ettiği ürününe patent temin eden kişi veya kuruluşun rıza göstermesi gözetilmeden diğer bir şahıs icadını kopya yolu ile ele geçirilmesi, faaliyete koymasını ya da piyasa arz etmesini belirli bir zaman aralığı çerçevesi akabinde engelleme hakkı temin edilmesine denir.’’

Buluş ürünü nerede yapılırsa yapılsın her ürün patent ile koruma altına alınma kapsamı içindedir. Buluş özelliğinde yer alan tüm ürünler veya fikri ürünlerin tüm hakları patentini temin eden ürün sahibine ait olmak ile birlikte sahip olduğu bu hakları hiç kimse hak sahibinin izini almadan kullanmaları söz konusu olamaz.

Ürünü adına patent lisansı alan kişi, patent haklarına sahip olur. Patent haklarını temin eden kişi veya kuruluş, elde ettiği icadının yahut fikri ürününün bölgesi veya yeri, teknolojik sektörü ve cihazların yabancı uluslardan satın alma işlemi ya da kendi ülke sınırlarında kapsamında üretilip üretilmediğine bakmadan patent konusu hakkının diğer bir ifade ile koruma altına alma ve tek elden işleme hakkından fayda elde eder. Hakları elde edilen ürün patentinin ya da ürün patent müracaatının devri işlemi yapılabileceği gibi miras yolu şekli ile de yer değişikliğinde bulunulabilir, lisans olarak temin edilebilir yahut rehin bırakılabilir.

Patenti temin eden şahsın patent hakları kapsamında elde ettiği hakları ise;

Buluşun ekonomik yararlarından yalnızca buluş elde eden kişinin faydalanmasına olacak vererek, rakip firmalarına karşı teknik ve ekonomik üstünlük sağlar.

Mülkiyet hakkı temin eden bir hak olarak devri işlemi yapılabilir ve devir edilebilir.

Hak sahibinin patentini sürdürmesi, diğer bir patente ilişkin olması akabinde ise zorunlu şekilde lisans tedarik edilebilir.

Söz konusu icattan diğer kişilerin (rakip firmaların) faydalanmasını men etme hakkı verir.

Lisans temin edilmesi yolu ile diğer şahıslara hak tanıma olanağı sunar. Lisans bir tür kiralama hakkıdır. Böylece, buluş sahibi buluşunu kendisi kullanırken, ekonomik bir fayda seklinde veya karşı lisanslar temin edilmesi durumların, diğer şahıslara da söz konusu hakkı faaliyet ettirme hakkını elinde tutmuş olur.

Tüm dünyada bilindiği gibi ticaret hayatında da bir imaj oluşturur.

Taklidin gerçekleşmesi durumunda yasal ve cezai her çeşit yasal olanağın kullanılmasına fırsat verir.

Patent konusu cihazın veya ürünün elde edilmesi, piyasaya sürülerek satışa arz edilmesi, faaliyete sunulması yahut dış devletlerde temin edilmesi ve bu tür hedefler adına duyulan şahsi ihtiyaçlardan başka herhangi bir sebep bulunursa bulundursun sahip olunmasına;

Buluş sahibi elde ettiği icadı veya buluşu sayesinden mükafatlandırılma şekli ile buluşta bulunmaya teşvik edilmesi ve bu temin ettikleri ürünler ile ilişkin olan bilgilerin ortaya çıkarılması, ortaya çıkan bu bilgiler doğrultusunda yeni şahsın yahut şahısların bu tarz yeni icatlar gerçekleştirilmelidir. Gerçekleştirilecek bu ürünlerin endüstriye alanına uygulanması olasılığını elde etmek ve bu şekilde ülkede sınırları içinde ekonomik düzeyde ilerlemeye önemli boyutlarda katkı vermektedir. Buluş gerçekleştiren kişi veya kuruluş yeniden elde edeceği buluşları adına destek görmekte ve icatlarının endüstriye kanadına uygulanması ile teknik ve sosyal anlamda ilerlemenin gelişmesine katkıda bulunacaktır. Patent hakları süresi sona eren bu tarz ürünler toplumun ürünü olmakta yahut ilerleyen uluslar kanadınca transfer edilmesi işlemi diğer dış uluslarda işleme konulması sağlanabilmektedir.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>