444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Vekilliği

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hal sahipliğini ifade eden belgeye denir. ’’

Patent Vekilliği ise; Enstitü nezdinde müracaat sahipleri için işlemlerde bulunma yetkisine sahip olan ve söz konusu şartları taşıyan gerçek veya tüzel kişilerdir. Vekillik mesleği, sınai mülkiyet haklarının verimli bir şekilde koruma altına alınması, endüstricilerin ticaret ile ilgilenen şahıs ve işletmelerin, araştırma ve geliştirme işlemlerini yürütenlerin, sınai mülkiyet haklarından en üst seviyede faydalanmalarını sağlama doğrultusunda çok büyük önem teşkil etmektedir. Patent ve faydalı model müracaatlarının gerçekleştirilebilmesi ve müracaatlar ile alakalı olan işlemlerin yürütülebilmesini sağlar.

Ülkemizde 1995 senesinde gerçekleştirilen köklü değişiklikler ile yenilenen sınai mülkiyet haklarının yerleşmesi ve ilerlemesi adına vekillerin yetki ve görevleri herkes tarafından bilinmesi ve kesin bir suret ile özel bir kanun ile düzenleme altına alınması gerekli görülmektedir. Sınai Mülkiyet Hakları bir kuruluşun ve hatta ve hatta bir ulusun geleceğine şekil veren önem teşkil eden faktörlerden birisidir. Patent vekilliği, dünya genelin imajı çok yüksek olan meslek guruplarından birisi şeklinde bilinmektedir. Zira iyi bir patent vekilinin yöntemi ve hukuku tek bir potada pişirmiş olması ve kendini de bu sektörde devamlı şekil güncel durumda tutabiliyor olması önem teşkil etmektedir. Bu da ise senelerin emeği, çok miktarda eğitim ve bunun yanı sıra ciddi bir usta ile çırak arasında bulunan ilişkisi ile eğitim alarak mümkün kılınabilmektedir. Maalesef ki ülkemizde ise bu husus pek de bu şekilde değildir.  Sınai mülkiyet sistemlerini düzenli şekle getirmiş uluslarda Patent Vekilliğinin ayrı bir meslek şeklinde kabul edilmekte, Patent Vekilleri Birlikleri meydana getirildiğinde ve bu Birliklere yönelik kanuni düzenlemelerin yaşama geçirilmiştir.

Özellikle patent vekilliğine yönelik lisans programları veya patent vekilliği mesleğini kararlaştıran ciddi standartlar ne yazık ki bulunmamaktadır. Yalnızca ders bilgilerine sahip herkes patent sektöründe hizmet sunacak bir danışmanlık firması kurabiliyor. Lakin Sistem Patent patent vekili danışma şirketi  olarak alanında yılların verdiği deneyimleri ve patent konusundan uzmanlaşan kuruluşu olarak tüm bu firmalardan sıyrılmış bulunmakla birlikte kaliteli ve verim alacağınızı garanti ettiğimiz bir hizmet sunmaktayız. Böyle firmalar genelde sadece fiyat rekabetiyle iş almaya çalışıyor. Avukat veya mali müşavir belirlerken gösterdiğiniz özen ile patent vekilinizi seçerken de gösterilmeli ve hizmet bedelleri karar kriterleri arasında en önlerde yer almamalıdır.

Vekillerin yetkileri konusuna gelince, vekillerin yetkileri, vekil edenin sunduğu yetki ile kapsamlıdır. Diğer bir ifade ile, vekilin bir başvuru sahibi adına işlemde bulunabilmesi adına, vekil edenin yöntemine uygun şekilde arz ettiği vekaletnamenin bulunması bir koşuldur. Vekil, gerçekleştireceği her müracaat adına ayrı ayrı vekaletname temin etmelidir. Vekil, aynı müvekkili adına birden çok müracaat işleminde bulunuyor ise her bir müracaat adına ayrı vekaletname temin etmeli ya da daha evvelden vekaleten faaliyetlerini icra ettiğini bir müvekkili ile alakalı olarak çeşitli bir dosyada işlem gerçekleştiriyorsa, örneğin müvekkili için değişik bir müracaat işlemini itirazda bulunuyor ise itiraz dilekçesinin ekine vekaletnamesini mutlak bir suret ile ilave etmelidir.

Kimler Patent Vekili Olabilir

Türk vatandaşı olan, fili ehliyetine bulunan, yüz kızartıcı bir suç dolayısı ile mahkumiyeti olmayan ve minimum 4 yıllık bir yüksek öğrenim kurumundan mezun olanlar, Türkiye'de ikamet edenler vekil olabilir.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>