444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil İşlemleri

‘‘Marka, bir hizmeti veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün ya da hizmetinden farklı kılan işaretlerin tümüne verilen isimdir. Marka tescil, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzer ürünlerden ayrı kılan ve devletin ilgili kanalı ayrıcalığı ile yapılan onaylama işlemine denir. Tescil, resmi bir kimlik olmasının yanı sıra yasal bir boyutu bulunmaktadır. Marka tescil işlemleri; markanızın koruma altına için yapılması gereken tüm işlemlere denir. ’’

Marka tescil işlemleri, markanın koruma altına alınması amacı ile prosedürler kapsamında yapılması gereken birtakım işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler ve aşamalar işlemenin arz ettiği ürünlerin marka özelliği taşıma yolunda önem teşkil eden basamaklardan birisi durumundadır. Bu aşama marka, logo, slogan vb. ana faktörleri kapsamına aldığı gibi online çalışmaları da kapsamında dahil etmektedir. Sistem Patent şirketimiz atanan vekil firmalardan olarak sizler hiç uğraşmadan tüm tescil işlemlerinizi gerçekleştirmekteyiz. Bu işlemler atanana vekil firmalar nezdinde yapılması daha faydalıdır. Bu işlemler birtakım prosedürler kapsamında gerçekleşmektedir. Bu prosedürler şu şekildedir;

Marka Tescil Süreci ve Tamamlanma Süreleri

Marka Tescil İşlemlerinin tamamlanması ortalama olarak 1 yıl ile 1,5 yıl içinde sona ermektedir.

Marka Araştırması ve İncelemesi

Mutlak sebepler ile araştırma ve değerlendirme ortalama olarak 6 ay ile 9 ay arası devam eder. Söz konusu başvuru işlemi ile alakalı olan herhangi bir mana bulunmuyor ise ve inceleme olumlu şekilde sonuçlanması durumunda marka, Marka Bülteni’nde yayınlanır.

Marka Bülteni’nde İlanda Kalması

Marka Bülteninde yasal ilan süresi 3 aydır. Diğer marka sahiplerinin konu hakkında bilgiler temin etmesi, benzer marka sahiplerinin itiraz etme haklarını icra etmesi ilan süresi kapsamında gerçekleşir. İtirazda bulunan olmaması durumunda ise tescil sürecinde intikal edilir.

Markanın Tescil Edilmesi

Tescil sürecinde herhangi bir itiraz durumunda bulunulmaması akabinde ve enstitünün verdiği yasal süreler çerçevesinde eksik olan evraklar ve harçlar ödenir. Bu işlemlerin tümünün tamamlanmasından sonra yaklaşık 3 veya 4 aylık periyot içinde marka tescil belgesine sahip olunur.

Marka Müracaatına Ret Kararı Gelme Sebepleri

  1. Markanızın aynısı veya markanıza benzeyen bir markanın bulunması,
  2. Markayı önceden icra edip hak kazananların itiraz etmesi
  3. Markanın genel bir ifade olması
  4. Marka yalnızca tescil işlemi gerçeklemiş ülkede koruma altındadır. Diğer ifade ile ülkemizde gerçekleşen bir tescil işlemi yalnızca ülkemizde geçerli olmaktadır.

Marka Tescili İçin Gerekli Evraklar

  1. İşletme bilgileri
  2. Vekaletname (Sistem Patent şirketimizde temin edebilirsiniz noter onayı gerekmez)
  3. Var ise işletme logonun

Yasal Haklarınız:

Marka haklarının koruma altına alınması ile alakalı olan esasları, şartları ve koşulları, özel anlamda ilgili KHK ile ilgili sayılı yasada yer alan hükümler kapsamaktadır.

Marka hakkına karşı ihlal suçu işlenen marka sahibi, bu düzenlemelere temel alarak, yasal süreç başlatarak hukuki anlamda birtakım taleplerde bulunabilme hakkına sahiptir.

A) Hukuki Yetkinlik

  1. Marka hakkında ihlal eylemlerinin durdurulması davası,
  2. İhlal suçunun giderilmesi davası,
  3. İhlal suçunun engellenmesi davası,
  4. İhlal suçunun tespit edilmesi davası,
  5. Maddi tazminat davası
  6. Manevi tazminat davası
  7. İtibar tazminatı davası
  8. Kanıtların tespit edilmesi,
  9. El koyma
  10. Ürünlerde mülkiyet hakkı temin edilmesi,
  11. Markaların silinmesi ve yok edilmesi,
  12. Alınan kararın alakalı taraflara bildirilmesi, kamuya yayın şekli ile duyurulması ve ilan edilmesi,
  13. İhtiyati önlemler,
  14. Gümrük koruma altına alınması.

B) Cezai sorumluluk

Marka hakkına ihlal suçu işlenmesi durumunda verilecek cezalar işlem, eylem ve suça sebep olma ayrımına ilişkin olarak farklılıklar teşkil edebilmektedir.

Yasalara uyum göstermeyeneler hakkında ceza evi cezası, tazminat cezası, iş yerinin mühürlenmesi, ticaret hayatının yasaklanması gibi cezalar getirilerek, fiilen etkinliğin oluşturulması hedeflenmiştir. Ve ilgili yasa ile KHK’nın ilgili maddesinde değişikliklere gidilerek verilecek olan cezalar ağırlaştırılmıştır.

İhlal Suçu İşleyenlere Verilecek Cezaları Sizler İçin Alt Kısımda Sıraladık:

  1. 1 seneden 4 seneye varana hapis cezası,
  2. 27000TL’den, 46000 TL’ye varan para cezası,
  3. İş yerlerinin minimum 1 sene olmak üzere mühürlenmesi,
  4. İhlal suçu işleyenlerin en az 1 sene olmak koşulu ile ticaret hayatının yasaklanması

Marka, Marka Alma, Marka Tescil, Marka Sorgulama, Marka Tescil Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tescil Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Canlı Destek, Marka Tescil Danışmalık, Marka Hukuku gibi marka işlemleriniz için ​Sistem Patent ​şirketimiz ile  lütfen​ ​iletişime​ ​geçiniz...

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>