444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Olarak Tescil Edilemeyecek İşaretler

‘‘Marka, bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün ya da hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi bir kimlik olmak ile beraber yasal boyut kazanır. Marka olarak tescil edilemeyecek işaretler ise; Markaların tescil işlemleri konusunda birtakım özellikler ve prensipler bulunmaktadır. Bu özellikleri taşımayan ilgili işaretler marka olarak tescil edilemez.’’

Tescil işlemleri konusunda marka olarak tescil edilemeyecek işaretler ve birtakım özelikler bulunmaktadır. Bu işaret ve özellikleri siz değerli marka sahiplerimiz adına alt kısımda sıraladık.

Marka Olarak Tescil Edilemeyecek İşaretler Nelerdir?

  • Marka ifadesini tarifinde belirtildiği gibi ilk önce ayırt edici niteliğe sahip olmayan herhangi bir işaretin marka şeklinde tescil işleminde bulunulmasının olasılığı bulunmamaktadır.
  • Aynı veya aynı çeşitteki ürün ya da hizmetler ile alakalı olarak tescil işlemi tamamlanmış ya da daha önceki süreçlerde tescil işlemi adına müracaatta bulunulmuş bir marka ile aynı ya da ayırt edilmesi güç kadar benzeri olan markalar.
  • Ticaret yaşamında tür, cins, çeşit, kalite, vasıf, miktar, oran, hedef, değer, coğrafi kaynak ifade eden ya da ürünlerin üretildiği, hizmetlerin arz edildiği zamanı ifade eden ya da ürünlerin ve hizmetlerin diğer karakter niteliklerini belirten işaret ve isimlendirme münhasıran ya da temel faktör olarak bünyesinde barındıran işaretler de marka şeklinde tescil işlemi yapılamaz.
  • Ticaret alanında herkes tarafından icra edilen veya belirli bir sanat, meslek ya da ticaret sınıfına ait olanları faklı kılmaya yarayan işaret ve isimleri tek başına ya da temel aktör şeklinde bünyesinde barındıran işaretlerin tescil edilmesi de olasıdır değildir.
  • Ürünün temel doğal yapısından meydan gelen şeklini ya da bir teknik neticesinde elde etmek adına zorunlu kılınan, kendine ürünün şeklini ya da ürüne gerçek değerini arz eden şekli barındıran işaretlerin marka şeklinde tescil işleminde bulunulması da mümkün değildir.
  • Ürün ya da hizmetin özelliği, kalitesi ya da bunların üretildiği yer veya alan, coğrafi kaynağı vb. hususlarda toplum kesimini yanılgıya düşürecek işaretler marka şeklinde tescil işlemi gerçekleşemez.
  • Yetkilendirilmiş kuruluşlardan faaliyete konulması adına müsaade gözetilmemiş olan işaretler de marka anlamında tescil işleminde bulunulmaz.
  • Devleti ilgilendiren kültürel, tarihi değerler açısından halka veya topluma mal edilmiş ve alakalı olan kesimler tarafından tescil izni alınmadığı diğer armalar, amblemler ya da nişanları bünyesinde barındıran işaretler marka anlamında tescil işlemi yapılamaz.
  • Sahibi tarafından kullanılmasına müsaade edilmemiş işaretler tescil edilmez.
  • Dini değer ve sembolleri kapsamında işaretler tescil işleminde bulunulamaz.
  • Kamu düzenine veya genel ahlaka ters düşen işaretler de marka olarak tescil işleminde bulunulamaz.
  • İlgili Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesine ters düşecek özellikte yer alan işaretler
  • Ticaret isimler diğer bir yasalar ile tescil işleminde bulunulmuş dahi olsa, marka anlamında tescil işlemi gerçekleşmediğinden dolayı marka sayılmaz.

Üst kısımlarda yer alan temel aktörler marka anlamında tescil işleminde bulunularak kişi ya da tüzel kişilik adına koruma altına alınma ihtimali söz konusu değildir.

Tescil işleminde bulunamayacak markalar konusunda aklınıza takılan en ufak soruda dahi Sistem Patent şirketimiz ile iletişime geçiniz...

Marka, Marka Alma, Marka Tescili, Marka Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tecili Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Devri, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Canlı Destek gibi marka işlemleriniz için Sistem Patent şirketimiz ile lütfen iletişime geçiniz...

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>