444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Edildikten Sonra

 ‘‘Marka, bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün ya da hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka tescil edildikten sonra ise; Marka tescil işleminin gerçekleştirilmesinin ardından marka üzerinde hak doğmakta ve bu hakları yasal olarak istemde bulunmanız doğrultusunda bir takım yasal yollara başvurabileceğiniz işlemlerdir. Tabi talepte bulunmanız koşulu ile. Tescil işlemi ile marka üzerinde hak sahipliği elde edilmekte ve bu haklara yasal yollardan savunma hakkına sahip olunmaktadır.

Markaların vermiş olduğu yasal haklar, marka tescil işleminin yayın tarihinden başlayarak şart ifade etmektedir. Sonuç olarak markanızın tescil işlemini gerçekleştirdiniz. Lakin, daha işiniz sona ermedi. Marka tescil işlemin gerçekleşmesi, marka oluşturan kişiye, aynı ya da benzer markalara karşı tek elden yürütme hakkı sunmaktadır. Marka sahipleri, markaları tescil işlemi gerçekleştirmesinin ardından, kanunun ön gördüğü yasal ve cezai işlemlerin tümünü gerçekleştirebilme haklarına sahip olurlar.

Marka tescil edildikten sonra Markanın verdiği hakka ihlal suçu işlenen marka sahibi, yasal yollardan alt kısımda yer alan taleplerde bulunabilir:

  1. Marka hakkına yapılan ihlal ve tecavüz eylemlerinin durdurulması
  2. Tecavüzün sonucunun giderilmesi ve maddi ve manevi zararın karşılanması
  3. Sahip olunan marka hakkına tecavüz ve ihlal neticesi ile üretiminde bulunulması ya da icra edilmesi (kullanılması) ceza alınması gerektiren ürünü ile bu ürünlerin üretilmesine yarayan alet, cihaz, makine vb. gibi araçlara el koyulması istemi
  4. El konulan cihaz veya ürünlere üzerinde şahsına mülkiyet hakkının verilmesi; (Bu hususta, söz konusu ürünlerin değeri, tazminat oranından düşülür. Bu değer, kabul edilen maddiyatı geçmesi durumunda, marka sahibinin fazla tutarı karşı kesime vermesi gerekir.)
  5. Marka hakkına tecavüz veya ihlalin sürmesini engellemek amacı ile tedbirlerin temin edilmesi, el koyulan cihazların ve araçların üzerlerinde yer alan markaların silinmesi ya da marka hakkına tecavüzün engellenmesi adına kaçınılmaz ise yok edilmesi istemi
  6. Marka hakkına tecavüz eden şahıs aleyhine alınan mahkeme kararının, masrafları tecavüz suçunu işleyen kişi veya kuruluş tarafından tedarik edilerek, alakalı bulunanlara iletilmesi ve kamuya yayın yolu ile ilan edilmesi.

Marka tescil edildikten sonra, markalar tescil işlemi gerçekleşmesi tarihinden başlayarak 10 senelik zaman boyunca koruma kalkanında korunurlar. Lakin, tescil işlemi gerçekleşen markaların, 5 (yıl) sene içinde icra edilmeleri veya tescil süresi kapsamında icra edilmesi 5 (yıl) sene boyunca ara verilmemesi gerekmektedir. Korumanın devamlılık kazanabilmesi adına her 10 (on) sene bir tescilli yenileme işleminin yapılması gerekmektedir. Marka sahibi, markasının tanıtımı ve benzeri çalışmalar adına çok büyük yatırımlarda bulunmaktadır. Mevcut koruma zamanı kapsamında, iyi ya da kötü amaçlı birden çok kuruluş tarafından kasten ya da istemeden taklit suçunun işlenmesi gibi durumlara karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu durumu engellemek amacı ile de Enstitü tarafından her ay düzenli şekilde yayını yapılan Resmi Marka Bülteninin itina ile takip işleminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu işlemi de Sistem patent şirketi hiçbir ücret talep etmeden sizlerin adına gerçekleştirmekteyiz. Kuruluşlar adına, her ay yayını yapılan ve ortalama olarak 4,000 (dört bin) civarında marka tescil müracaatının yayınlandığı bu bültenin takip işlemini gerçekleştirmek bir hayli güç ve meşakkatli bir işlemdir. İstemde bulunmanız durumunda marka takip işlemini gerçekleştirerek her ay düzenli şekilde raporlamasının gerçekleşmesi hizmetini Sistem Patent şirketi olarak büyük bir titizlik ve itina ile gerçekleştirmekteyiz.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>