444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Emtia Listesi

‘‘ Marka, bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün ya da hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka tescil emtia listesi ise, Marka tescil işlemleri ürün temelli hazırlanmış bir sınıflandırma mekanizması ile gerçekleşmektedir. Toplam olarak 45 adet sınıftan meydana gelen bu ürün ve hizmet sınıfı Markaların Tescil işleminin gerçekleştirilmesi hedefi ile ürün ülkeler arası sınıflara ayrılmasına yönelik Nis anlaşması sebebi ile NICE sınıfları şeklinde isim verilmektedir.

Marka tescil emtia listesi önemi ise, marka başvuru işlemini gerçekleştirmeden önce sınıflar önemle analiz edilmeli ve ürün ve hizmet alanınıza girenler tespit edilmelidir. Marka ön araştırması veya sorgulaması bu karar verilen sınıflarda gerçekleşecek ve daha evvelden aynı sınıfta söz konusu markanın ya da tescil işleminin gerçekleşmesine mana teşkil edebilecek seviyede yakın markaların tescil işlemi durumlarının araştırılması yapılacaktır. Yapılacak araştırmalarda önem verilmesi gereken bir diğer konuda daha evvelki yıllarda değişik bir sınıf listesi yürürlükte bulunuyor iken tescil işlemi gerçekleşmiş bir markanın tescil işleminin yapıldığının görüldüğü sınıfın bugünden başlayarak güncel sınıf listesinde sınıf numarasının farklı olabilme ihtimali söz konusudur. İlk kabulünde 42 adet sınıftan meydana gelen ürün ve hizmet sınıf listesi 2000 senesinin ardından 45 adet sınıflı bir liste şekline gelmiştir. Bu hususta marka tescil emtia listesi ise 34 sınıftan oluşmaktadır.

Ticaret ve hizmet alanında faaliyette bulunan kuruluşlar marka tescili işleminin önemini kabullenmişlerdir ve de bu hususta önem teşkil edecek adımlarda bulunmaktadırlar. Marka tescil işleminin ihtiyacı ve önemi farkına varılmak ile birlikte yapılacak tescil müracaatlarının doğru şekilde gerçekleşmesi önem teşkil etmektedir. Tescil işlemine karar verilmesi kadar, müracaattan başlayarak tescil belgesinin temin edilmesine kadar tüm süreçlerin takip edilmesi de uzmanlık gerektiren husustur. Müracaat gerçekleşirken ilk ve en önemli süreç; icraat alanının iyi şekilde kararlaştırılmasıdır. Bu durumun iki adet sebebi bulunmaktadır. İlki, marka müracaatında ilk ve en önemli süreç marka ön araştırma ve 45 sınıfa ve de alt sınıflarına ayrılmış emtia listesinde kararlaştırılan sınıflara uygun gerçekleşmektedir. Faaliyet alanının emtia listesinde tam hangi sınıfta ve alt sınıfta olduğu iyi bir şekilde tespit edilememesi durumunda araştırma sırasında marka adayı ibarenin benzeri veya tıpkısının aynısının bulunabilmesi güçleşir bu da yanlış müracaata neden olur. 2. ise müracaatta bulunan kişi veya işletmenin icraat alanı tam olarak tespit edilerek müracaat gerçeklemedi ise marka tescil belgesi alakasının bulunmadığı emtialar adına çıkabilmekte, netice bakımında bu da hak sahibine yeter kadar korumayı teşkil edemez.

Kişi veya işletme marka tescil müracaatında bulunacak işletmelerin uygulama alanlarına uygun müracaat gerçekleştirmeleri yanında, gelecekte imalatına veya hizmette bulunacakları emtia sınıflarını da müracaat sırasında belirtmeleri fayda sağlamaktadır.  Kısaca gıda üretim alanında uygulama gösteren bir işletme 29., 30., 31., 32. emtia sınıflarında müracaat gerçekleştirebilmesinin yanında 35. sınıf mağazacılık ve 42. sınıf yiyecek içecek hizmetleri sınıflarını da müracaatta bulunabilir. Bu işlem gerçekleştiğinde daha ileriki süreçlerde başlanılacak üretim alanlarına adına yeniden bir müracaat gerek duyulmayacaktı. Netice akabinde marka tescil işlemi esnasında müracaat başlangıç sırasında emtia sınıf listesinin analiz edilerek uygun sınıflarda müracaatın gerçekleştirilmesi hak sahiplerinin sağlıklı bir müracaatta bulunabilmeleri bakımından önem teşkil eder. Bu uygulamada uzman kuruluşlar ile birlikte gerçekleşmesi daha uygun ve faydalıdır.

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>