444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Coğrafi İşaret Başvuru Ücreti

‘‘Coğrafi İşaret; Belirgin bir özelliği, unvanı yada başka nitelikleri bakımından köken olarak yer aldığı bir yöre, alan, bölge yada ulus ile özdeş haline gelmiş bir ürünü belirten isim yada işaretlere denir. Coğrafi işaret başvuru ücreti; Bu ücreti müracaat aşamasında müracaat işlemi adına belirlenen müracaat işlem tutarı,inceleme tutarı ve vekil firmanın yürüteceği işlemler tutarları oluşturmaktadır.’’

Coğrafi işaret başvuru ücretini, coğrafi işaret müracaat tutarı, incelenmesi adına alakalı kuruluşa iletilmesi ve vekil firmaya ödenen ücretlerin toplum tutarı oluşturur.

 

Coğrafi işaretlerin ve koruma altına alınması adın yapılan işlem Enstitü nezdinde 555 sayılı kanun hükmünde kararnamenin alakalı olduğu şarları akabinde gerçekleşmektedir.

 

Tescil edilmek istenen her coğrafi işaretin tescil edilmesi amacı ile ayrı ayrı coğrafi işaret üreticiler tümü müracaat dilekçesi ile Enstitü nezdine müracaat edebilir yada tüm işlemlerinizi yürütmemiz adına Sistem Patent şirketimize müracaat edebilirsiniz. Coğrafi işaretin koruması sadece tescil edildiği ülke içinde geçerlidir. Bu nedenle coğrafi işaret tescili ile koruma altına alınabilmesi adına koruma altına alınması talep edilen tüm uluslarda tescil işleminde bulunulması gerekmektedir. Enstitü nezdine yada Sistem Patent şirketimiz aracılığı ile  gerçekleşecek müracaatlar da yada ilave edilmesi gereken evraklar alt kısımda yer almaktadır.

  1. Müracaatta bulunan kişinin kimliğine yönelik bilgilerin bulunduğu müracaat dilekçesi
  2. Tescil edilmesi talep edilen menşe adı yada mahreç işareti ve söz konusu ürünün ismi,
  3. Ürünün tanımı; ürünün ve ihtiyaç duyulması halinde ham maddenin kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve benzeri alakalı olan niteliklerini açıklayan teknik bilgiler ve belgeler
  4. Yöre, alan yada bölgenin coğrafi sınırlarını net olarak tanımını yapan ve belirleyen bilgiler ve belgeler,
  5. Denetleme şeklini detaylı şekilde açıklamasını yapan bilgiler
  6. Tescil edilmiş menşe adı yada mahreç işaretinin faaliyet şekli, markalama, işaretleme yada etiketleme şekillerini detayları ile açıklamasını yapan bilgiler
  7. Müracaat tutarının yatırıldığını yönelik dekont yada makbuz

Enstitü yapılan müracaatı şekli bakımından analiz eder ve itiraz gelmesi durumunda yani ihtiyaç duyulduğunda müracaat ile alakalı teknik bilgilerin ispatlanması adına müracaatı bu hususta uzman bir yada birden çok kamu kuruluşu yada üniversite yada tarafsız özel kuruluş nezdinde analiz edilmesi isteminde bulunur. Bu hususta alakalı olan kurum ve kuruluşa yatırılacak inceleme tutarı ve Sistem Patent şirketimizin enstitü nezdine yapacağımız işlemlerimiz adına alacağımız  ücret müracaat sahibi nezdinde Sistem Patent şirketimizin hesabına yatırılır.

 

Şekli analizin sona ermesinin ardından müracaat, Enstitü  tarafından Resmi Gazete ile yurt genelinde dağıtımı yapılan en çok rağbet gören günlük gazetenin iki tanesinde ve bir yerel gazetede ilan edilir. müracaatın Resmi Gazetede ilanının ardından 6  aylık süre içinde alakalı olan herkes tarafından tescil işleminin geçersizlik olmasına yönelik Enstitü tarafında itiraz işlemi gerçekleştirilebilir. Bu süre kapsamında herhangi bir itiraz işleminde bulunulmaması durumunda ise söz konusu isim yada işaret Resmi Gazetede yayın tarihinden başlayarak kesinleşir. Tescile itiraz işleminde bulunulması durumunda; gelen itirazın analiz edilmesi akabinde biçim yada kapsamı bakımından değişikliğe gidilmiş biçimi ile ve kapsamı net olarak ifade edilerek yayını yapılır ve tescil yayın tarihi ile kesin özelliği elde eder ve coğrafi işaret siciline kaydı gerçekleşir.

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>