444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Coğrafi İşaret Kullanımı

‘‘Coğrafi İşaret; Belirgin bir özelliği, unvanı yada başka nitelikleri bakımından köken olarak yer aldığı bir yöre, alan, bölge yada ulus ile özdeş haline gelmiş bir ürünü belirten isim yada işaretlere denir. Coğrafi işaret kullanımı; Coğrafi işareti yalnız tescil işleminde bulunan veya tescil edilmesi adına müracaat eden kişinin faaliyet ettirmesidir. Coğrafi işaretler sadece ilgili kanun hükmünde kararname koşullarını sağlayan ürünler üzerinde faaliyet ettirilir. ’’

Coğrafi işaret kullanımı, menşe adları, sicilde ifade edilen coğrafi alanda üretimde bulunan üreticiler nezdinde

 

Sicilde ifade edilen ürünlerde yada ürünlerin ambalajlarında bu ürünlerin sicilde belirtilen ün, kalite ve diğer nitelikleri bulundurma şartı ile ticari şekilde kullanımı yapılabilir.

 

Mahreç işaretlerinin kullanımı adına ürünün üretiminin gerçekleşmesi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden minimum bir tanesinin sicil kısımında ifade edilen yöre yada coğrafi bölge sınırları kapsamında gerçekleşmesi gerekmekte ve ürünün sicil kısmında belirtilen ün, kalite ve diğer nitelikleri bulundurma koşulu aranmaktadır.


Coğrafi işaret kullanımı tescil edilmesi ile başlar. Lakin marka ve patent gibi belirli bir süresi bulunmamaktadır. Yani anlatmak istediğimiz marka ve patentler tescil işlemi ile belirli bir süre boyunca tek elde kullanım süresi bulunmaktadır. Coğrafi işarette bu tarz bir süre bulunmamaktadır. Çünkü herhangi bir zaman mahkemenin vereceği bir karar ile coğrafi işaret hükümsüz duruma düşebilir. Ve koruması kalkar.

 

Söz konusu işaretin tescil edilmesi adına, müracaatta bulunma hakkına sahip olan şahıslar ile tescil işleminde bulunulmuş işareti faaliyet ettirme hakkı bulunan şahıslar söz konusu ürünü çağrıştıran ve ya çağrışımdan bulunan ürünlerin diğer kişiler nezdinden ticari bir hedef ile faaliyet ettirilmesi, toplum tarafından haksız şekilde ürünün başka bölge kaynaklı olduğu izlenimini yaratan faaliyeti, pazarlama sürecinde ürünün doğal yada temel özellikleri ile menşei hususunda yanlış yada yanılgıya düşürecek bir bilgiye yer verilmesini engelleme hakkı bulunmaktadır. Bu tarzlarda yapılan eylemlerden ötürü işlenen suçun özelliğine mahsus hapis ve para cezası ile kuruluşların ticaret yaşamında men edilerek kapatılması cezası verilebilir.

 

İşaret’in faaliyet ettirilmesinin denetlenmesi gerekli görülmektedir. Denetimine yönelik coğrafi işaret tescili işleminde bulunanalar yapacağı veya yaptıracağı denetime ilişkin raporlar her 10 sene bir Enstitü’ye bildirilir. Bu denetim ürünün üretiminde bulunulması, pazara sunulması, tescil edilmesi işaretin faaliyet şekli, markalanması, işaretleme yada etiketleme biçimleri gibi hususları kapsamına alır.

Coğrafi İşaretin İyi Niyetli Kullanımı

Dünya ticaret örgütü kuruluş sözleşmesinin imzalanma tarihi 15 Nisan 1994 tarihi öncesinde devamlı şekilde minimum on sene süre ile faaliyet ettirişmiş yada bu tarih öncesi iyi niyetli olarak kullanımı gerçekleşmiş olan coğrafi işaretlere madde 15  şartları uygulanmaz. Bir işaretin halkı yanılgıya düşürecek biçimde kullanıma sürülmemiş olması koşulu ile haleflerinin yada kendisinin isminin ticari bakımdan iş ilişkilerinde kullanılması madde 15 ihlali şeklinde sayılmaz. Fakat madde 15 birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen şekilde sözcük bakımdan asıl coğrafi alanı belirtmek ile beraber toplumda haksız şekilde ürünün diğer bir yerden kaynaklandığının izlenimi bırakacak şekilde kullanılması durumunda Enstitü, her bir işaretin, tüketici kesimin aldanmasını engelleyecek ve üretici kesimin hakkaniyete göre kullanım temin edecek şekilde düzenlenmesi isteminde bulunabilir. Bu düzenleme mevzuatta belirtilen şartlar kapsamında gerçekleşir.

Coğrafi İşaret Kullanım Denetimi İse;

Bu Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde coğrafi işareti tescil işleminde bulunan, söz konusu ürünün üretiminin gerçekleştirilmesi, ürünün işlenmesi yada diğer işlemleri ile ilgilen şahıslardan oluşan ve yasal kuruluş şeklinde bakılmadan herhangi bir dernek, birlik yada bunlara benzeyen örgüt, coğrafi işarete konu teşkil eden ürünün üretimini, pazara sunulmasını, tescil işlemi tamamlanmış menşe adı yada mahreç işaretinin faaliyet şeklini, markalanması, üründe ifade edilmesi, işaretleme yada etiketleme biçimlerini detaylı şekilde denetiminde bulunmak üzere yeterli personel, cihaz ve diğer imkanlara sahip olacak ve söz konusu ürünün imalat durumlarını devamlı kontrol işleminde bulunacaktır. Denetim işlemi adına konu ile alakalı uzman ve taraf tutmayan kurum yada kuruluşlar ile ortaklık gerçekleştirilebilir.

 

Coğrafi İşaret ile alakalı olarak herhangi  bir sorunuza yanıt alabilmeniz açısından lütfen Sistem Patent şirketimizin uzmanlarından yardım alınız...



Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>