Halk arasında “marka patent” olarak bilinen kavram aslında “marka tescili”dir. Bir marka tescil edilebilir ancak patente konu olamaz. Marka, aynı türde ürün veya hizmetleri diğerlerinden ayırt etmeye yarayan her türlü işareti ifade eder. Markanın belirlenmesi son derece önemlidir.
Marka Nedir?
Bir firma, kurum veya kuruluşun ürünlerini veya hizmetlerini daha iyi tanıtabilmesi ve dünya pazarında daha büyük yer edinebilmesi için markaya ihtiyaç duyar. Marka olmak, büyük bir firma sahibi olmayı gerektirmez.
Neler Marka Olabilir?
İşletmeler için türetilmiş ibareler, kişilerin isimleri, renkler, sloganlar, şekiller, sayılar, ambalaj şekilleri, sesler ve her türlü işaret marka tesciline konu olabilir.
Marka Tescil Başvurusu
Marka tescil başvurusu, tescil edilecek ifade, şekil veya işaretin kategorisinin belirlenmesi ile başlar. Ardından, ilgili kategoride müsait olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır. Uygun olmayan bir ifade, şekil veya işaret için başvuru yapmak maliyet ve zaman kaybına neden olabilir. Uygun durumdaysa, marka tescili başvurusu yapılabilir.
Başvuru yapıldıktan sonra, Türk Patent Enstitüsü başvuruyu inceler ve olumlu bulursa Marka Bülteni’nde yayınlanması için karar alır. Olumsuz bulunursa başvuru reddedilir. Yayına açılan marka, 3. şahısların itirazına sunulur. İtiraz gelmezse belgeye bağlanır. İtiraz gelirse, itirazlar incelenir ve karar verilir. Başvuru sürecinin doğru yönetilmesi önemlidir, hatalı kararlar maddi ve zaman kaybına yol açabilir.
Marka Tescili Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Şahıs Başvurusu İçin:
- TC kimlik numarası ve kimlik fotokopisi
- Müracaat yapılacak markanın amblem, logo, yazı karakteri, ambalaj veya etiket örneği
- Sözleşme ve Vekaletname (noter onayı gerekmez)
Şirket veya Kurum Başvuruları İçin:
- Tam açık adresi, ticari unvanı ve vergi dairesi/numarası
- Markanın temsil ettiği ürünlerin veya hizmetlerin listesi
Marka Tescil Süreci Aşamaları
- Tescil edilecek markanın logo ve karakteri belirlenir.
- Marka başvurusu online ortamda yapılır.
- Marka sahibi tarafından onaylandığında müracaat aynı gün gerçekleşir.
- Başvuru, 6-7 ay içinde değerlendirmeye alınır.
- TPE Marka Uzmanları, markayı inceler.
- Yasal anlam veya benzer bir marka bulunmuyorsa ön onay yapılır.
- Onayı yapılan marka, 90 gün Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır.
- Yayına çıkan markalara 3 ay içinde itiraz yapılırsa, itiraz cevaplanır.
- İtiraz yapılmazsa, 11. ayda marka onaylanır ve belge harcı yatırılarak marka tescillenir.
Marka Tescil Süresi
Marka tescili müracaatın yapıldığı andan itibaren başlar ve koruma süresi 10 yıldır. Marka tescil veya marka patent işlemlerinizde Sistem Patent Marka Vekillerine her türlü sorunuz için başvurabilirsiniz.
Sistem Patent A.Ş. olarak, marka tescil işlemlerinizi güvenle gerçekleştirmeniz için buradayız. Markanızı koruma altına almak ve yasal haklarınızı güvenceye almak için uzman ekibimizle yanınızdayız.
Marka koruması için ihtiyacınız olan her şeye ulaşın!
“Sistem Patent Marka Ve Patent Tescili konusunda sunduğumuz hizmetler hakkında daha fazla bilgi almak için formu doldurun, sizi arayalım!”
Marka Patent Vekiliniz