Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?
Marka Sorgulama
Fikrinizi belirledikten sonraki ilk aşamadır. Başvurulacak markanın daha önce tescil edilip edilmediği kontrol edilir. Marka sorgulama, marka tescil işlemlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için gereklidir. Sistem Patent’in veri tabanında uzmanlar tarafından yapılacak marka araştırması sayesinde, olası itirazların önüne geçmek mümkündür.
Başvuru Formunu Doldurun
Benzerlik araştırması olumlu sonuç verdiyse tescil başvurusu için ikinci aşama, başvuru formunun doldurulmasıdır. Marka sahibi hangi sınıflarda başvuru yapmak istediğini doğru bir şekilde belirtmesi gerekir. Ön başvuru formunda marka adı, sektörü gibi bilgileri bu yüzden isteriz. Formun doğru ve tam bir şekilde doldurun!
Başvuru Yapalım
Marka tescil başvurusu için gereken belgeler eksiksiz hazırlandıktan sonra Sistem Patent Marka vekili olarak başvuru yaparız. Bu aşamada, başvurunun takibi yapılır ve marka sahibine süreçler ile ilgili bilgi verilir. Marka tescil başvurusunun olumlu sonuçlanması beklenir. Marka ofisi markanın tescil edilmesine karar verir ve tescil belgesi marka sahibine iletilir
Başvuru sırasında gerekli bilgiler
Marka tescil başvuru sırasında tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması gereklidir, aksi takdirde marka reddedilebilir ve bu hem maddi hem de manevi zarara yol açabilir. Marka tescil başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) web sayfası üzerinden online olarak yapılabilir. Başvuruyu, marka sahibi veya vekili gerçekleştirebilir.
Başvuru sırasında gerekli bilgiler ve belgeler şunlardır:
- Marka Adı
- Marka İçeriği
- Marka Örneği (resim, logo)
- Marka Sınıfı
- Marka Sahibi/Sahipleri
- Vekil Bilgileri
Marka tescili için gerekli belgeler
Başvuru sırasında gerekli belgeler şunlardır:
Kişi başvurusunda
- Kimlik fotokopisi,
- Marka örneği,
- Vekâletname (noter onayı gerekmez)
Firma/Kurum Başvurusu
- Vergi levhası fotokopisi,
- Şirket imza sirküleri fotokopisi,
- Marka örneği,
- Vekâletname (noter onayı gerekmez)
Ayrıca, başvuru yapılacak markanın varsa logosu, yazılı metni veya başka bir temsili öğe, başvurunun ayrıntılı bir şekilde belirtilmelidir.
Marka Tescil Başvurusu Sırasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Başvurunun yapılacağı sınıflar ile ilgili olarak, hizmet veya ürünlerin doğru bir şekilde tanımlayın. Yanlış veya eksik sınıf seçimi, başvurunun reddedilmesine yol açabilir. Marka sınıflandırması, bir markanın hangi sınıflara girdiğini belirlemek için önemli bir adımdır.
Başvuru sahibi ya da vekili, marka tescil başvurusunu yaparken hangi sınıflarda işlem yapacağını belirlemelidir. Bu, hem tescil sürecinin hızlanmasını sağlar hem de diğer markalarla potansiyel benzerlikleri en aza indirir. Sınıflandırma sürecinde dikkate alınması gereken kriterler arasında, markanın işlevi, hedef pazar ve ürün/hizmetin niteliği bulunmaktadır. Bu değerlendirmeler sonucunda, uygun sınıfların seçilmesi sağlanır ve böylece minimum risk, etkin koruma ve daha uygun fiyata bir marka tescil başvurusu yapılır.
Tescil sürecinin sonunda, işletmelerin marka haklarını korumak için gerekli yasal süreçleri de izlemeleri gerekecektir. Tescil edilen bir marka, sadece hukuki güvence sağlamakla kalmaz; aynı zamanda işletmenin imajını güçlendirir, müşteri sadakatini artırır ve pazarlama faaliyetlerinin etkisini yükseltir. Marka tescili lisanslama fırsatları ve olası ihlallere karşı yasal koruma sağlar. Bu nedenle, marka tescil sürecine gereken özen gösterilmelidir.
Marka tescil başvurusu hakkında daha detaylı bilgi almak ve süreçte profesyonel destek sağlamak için Sistem Patent A.Ş. uzmanlarına danışabilirsiniz. Marka tescil işlemlerinizin sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için bize güvenin.
Marka koruması için ihtiyacınız olan her şeye ulaşın!
“Sistem Patent Marka Ve Patent Tescili konusunda sunduğumuz hizmetler hakkında daha fazla bilgi almak için formu doldurun, sizi arayalım!”
Marka Patent Vekiliniz