Patent Nedir?
Patent, buluşu geliştirene, buluşa ilişkin belli bir süre boyunca kullanabilme hakkı sağlar. Bu hak, buluşların tekel yürütülmesini ifade eder. Tescil alan buluşlar piyasada kimlik kazanır. Ürün ya da buluş sahibine, geliştirdiği ürünün satışı, pazara sürülmesi, üretimi ve seri şekilde çoğaltılması gibi konularda resmi bir belge ve statü sunar.
Patent Kanununun AmacıPatent kanununun amacı, buluş geliştirmeyi, yenilikleri ve yaratıcı fikri uygulamaları desteklemek, gerekli korumayı sağlamak ve buluşlarla kazanılan teknik alternatiflerin endüstride uygulanmasını teşvik etmektir.
Sistem Patent A.Ş.’nin Farkı 1999 yılından bu yana, on binlerce kuruluşun sınai mülkiyet haklarını başarıyla temsil eden Sistem Patent A.Ş., alanında uzman marka ve patent vekilleri ile hukukçularıyla firmalara profesyonel ve kapsamlı hizmetler sunmaktadır. Yurt içi ve yurt dışındaki temsilciliklerimiz ile geniş bir hizmet ağına sahip olup, müşterilerimize en yüksek kalitede destek sağlamaktayız.
Patent Ücreti ve Danışmanlık Hizmetlerimiz Patent ücreti, resmi harç tutarı ve tescil ofisimizin danışmanlık hizmet bedelinin toplamından oluşmaktadır. Bu ücretler konusunda, şirketimizin uzman yetkililerinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Patent Belgesi Nasıl Alınır?
Buluşun tescil edilerek tescil hakkı alması için üç kriterin sağlanması gerekmektedir:
- 1
Yenilik Kıstası: Yöntemin bilinen haline girmeyen buluşlar yeni olarak kabul edilir.
- 2
Yöntemin Bilinen Halinden Aşılması: Buluş, konu hakkında uzmanlar tarafından bilinen halinden açıkça çıkarılamayan bir uygulama sonucunda yapılmışsa, yöntemin bilinen halinden aşılmış sayılır.
- 3
Endüstriye Uygulanabilmesi: Buluş, tarım da dahil olmak üzere endüstrinin tüm alanlarında üretilebilir veya uygulanabilir özelliğe sahip
Türkiye’de Buluşların Koruma Altına Alınması
Türkiye’de buluşlar iki sistem ile koruma altına alınabilir: Patent ve Faydalı Model.
1. Patent Sistemi
Araştırma raporu baz alınarak temin edilen bu sistem ile buluşlara 20 yıl boyunca koruma sağlanır. Bu sürenin uzatılması mümkün değildir. 20 yılın sonunda buluşlar halka mal edilir.
2. Faydalı Model
Bu sistemde, araştırma raporu ve inceleme raporu gerekmez. Daha kısa zamanda ve daha düşük maliyetle tescil edilebilir. Faydalı model başvurusu yayınlanmasının ardından 2 ay içinde itiraz edilebilir. Koruma süresi müracaat tarihinden itibaren 10 yıldır ve bu sürenin uzatılması söz konusu değildir.
Buluşların tescil edilebilmesi adına en önemli işlemdir. Tescil müracaatı yapılmadan önce, dünya genelinde yenilik kıstasına sahip olup olmadığını belirlemek için ön araştırma yapılmalıdır.
Patent Başvurusu Nereye Yapılır?
Buluşların koruma altına alınması için tescil başvuruları, Türkiye’de 81 ilde hizmet veren Sistem Patent A.Ş. vekillik firmamıza yapılabilir.
Ulusal Başvurular
Bu müracaat, yalnızca başvuru yapılan ülkede geçerlidir. Ülkemizde ulusal müracaatların merkezi olarak sizlere tescil konusunda hizmet vermekteyiz. Başvuru yapıldığı tarihten itibaren yaklaşık 1 yıl içinde ülkeler arası tescil müracaatlarının yapılması amacıyla rüçhan hakkı verilir.
Tescil Başvuru Evrakları
- Buluşa ait tarifname
- Buluşa yönelik istemler (korunması talep edilen teknik özellikler)
- Buluşa ilişkin teknik çizimler
- Buluşu anlatan özet kısmı
Tescil Başvurusu Süreci
- Müracaatın incelenmesi ve şekli bakımından inceleme
- Araştırma raporu
- Araştırma raporu ilanı
- Buluşa ait inceleme raporu
- Onay hükmünün verilmesi
Başvuru Kimler Tarafından Yapılabilir?
Buluşların tescil edilmesi amacıyla müracaatlar tüzel kişiler tarafından yapılabileceği gibi bireysel olarak da yapılabilir. Tüzel kişiler tarafından ortak bir müracaat biçiminde de uygulanabilir. Müracaat esnasında buluş sahibi ya da buluş sahipleri belirtilmelidir.
Buluşların Tescilinin Önemi
Buluşun sahibine, geliştirdiği ürünü veya yöntemi belirli bir süre boyunca üretme, kullanma, sunma ve maddi gelir sağlama gibi haklar tanır. Bu haklar, buluşun sahibine patent tescil belgesi ile belgelenir. Korunmaya alınmayan buluşlar, serbest piyasada kayıplara neden olabilir ve buluş sahibinin haklarını koruyamaz.
Buluşların Koruma Süresi ve Yenileme
Tescil edilen buluşlar, yasa kapsamında 20 yıl boyunca korunmaktadır. Bu süre uzatılamaz ancak tescil edilen buluşların koruma süresinin devam etmesi için her yıl tescil yenilemesinin yapılması gerekmektedir. Faydalı Model için de aynı durum geçerlidir; 10 yıllık koruma süresi uzatılamaz ve her yıl yenilemeye tabidir.
Tescil Başvurularında Vekil Kullanma
Buluşların korunması için tescil başvuruları, müracaatın niteliğine bağlı olarak 1 ile 4 yıl arasında sürebilir. Bu süreçte yenilik araştırması yapılması, müracaatın gerçekleştirilmesi ve ardından yapılacak izlemeler önemli bilgi birikimi ve tecrübe gerektirmektedir. Bu nedenle, profesyonel vekillik siciline kayıtlı firmamız aracılığıyla başvuru yapılması, hak kayıplarının önlenmesi açısından önemlidir.
Neden Sistem Patent A.Ş.?
Sistem Patent A.Ş. olarak, alanında uzman marka ve patent vekilleri ile uzun yıllardır hizmet vermekteyiz. Yurt içi ve yurt dışındaki temsilciliklerimiz ile geniş bir hizmet ağına sahibiz. Patent ücreti, resmi harç tutarı ve danışmanlık hizmet bedelleri konusunda şeffaflık sağlayarak, siz değerli marka ve buluş sahiplerimize en yüksek kalitede destek sunuyoruz.
Patent korumasın için ihtiyacınız olan her şeye ulaşın!
“Sistem Patent Marka Ve Patent Tescili konusunda sunduğumuz hizmetler hakkında daha fazla bilgi almak için formu doldurun, sizi arayalım!”
Marka Patent Vekiliniz