444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Allu Pullu Fidan’larına Patent Aldı

 ‘‘ Arzu Üçok’un Ayvalık’ta bulunan atölyesinde doğal ürünlerden yaptığı ve ‘ Fidan ’ adını koyduğu bezden bebekleri artık patentli. ’’

Ailesi ile yerleştiği ayvalıkta 2007'den beri yaşamını sürdüren Üçok, adada kurulan pazarlarda genellikle bölge çiftçisinin yetiştirdiği ürünlerin satıldığını söyledi. Patent sahibi, kırsal bölgelerden intikal ederek adada ürününü satanlar içerisinde bayanlarında yer aldığını ve bölgede yer alan fakat kırsal alanda yaşamını sürdüren bayanların giyimleri ile ilişkin oldukları kültürlerini koruma altına almaya çalıştıklarını izlenmediğini ve bu durumlarda oldukça etkilendiğini dile getirdi.


Yaşamını köyde sürdüren hanımlardan etkilenerek yola çıkan ve evinde amatör şekilde ufak çaplı bez bebek üretmeye başladığını aktardan patent sahibi, 2 sene öncesine kadar markalaşma yolunda önem teşkil eden adımlar bulunduğunu ifade etti.


Köylü hanımlarının giyim kuşamına tıpa tıp benzerini diktiği ürünlere uyarladığının altını çizen patent sahibi, şunları aktardı:


Diktiğim ürünlerin gözlerini ilk önce yöreyle özdeşleşmesi adına zeytin çekirdeğinden imal ettim fakat biraz orantısız geldi. Ardından kiraz çekirdeği kullandım. Ürünlerimin gözleri, kiraz çekirdeği ve karabiber, saçları ise kök boyayla boyadığım koyun yapağından elde ettim. Bebekleri sürekli olarak doğal ürünlerden faydalanarak dikiyorum. Giysilerini kırsal alanlardaki hanımlarımızın giydiği basmalardan, kırsal alanlardan temin ettiğim elde yapılan dantellerden dikiyorum. Ürünlerinde plastik malzeme kullanmayan patent sahibi, bebeklerin tümü bezden, iç kısmının da elyaftan oluştuğunu aktardı. Bir Yörük kızı, bir Yörük bebeğin tüm bedeni, elbisesi, yüzü hepsi kendi emeğim. Kumaşının hiç bir parçasını atmaya dayanamıyorum hepsini benim için değerli ve tümünü kullanıyorum, ifadelerini kullandı.


İlk başta merak duygusu ile başladığı bez bebekleri adına patentine müracaat ettiğini ve ürünlerine patent temin ettiğini aktarırken, "Ürünlerime  Fidan adını verdim. Cunda adasında açtığım Allı pullu Fidan isimli yerimde satışa arz ediyorum. Sandıklarda tutulan el ürünü danteller, fistanlar, kiraz çekirdekleri ise pek çok kişinin evine ürünlerim ile girdi. Japonya, Kanada gibi pek çok ülkeye ihraç ettim. Yurt dışında da ürünlerim çok ilgi gördü" şeklinde açıklamalarda bulundu.


Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>