444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Nice Kodları

  ‘‘ Marka, bir hizmet veya bir ürünü, diğer bir şahıs veya işletmenin ürün ya da hizmetinden farklı bir özelliğe kavuşturan tüm işaretlere denir. Marka tescili, bir ürünü yada hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi bir kimlik olmak ile beraber yasal boyut kazanır. Marka tescil nice kodları, Marka tescil işlemleri ürün temelli hazırlanmış bir sınıflandırma mekanizmasının başında bulunan kodlara verilen isimdir ve sınıflandırma bu sistem ile gerçekleşmektedir. Toplam olarak 45 sınıftan meydana gelen ürün ve hizmetler, markaların tescil işleminin gerçekleştirilmesi hedefi ile ürün ülkeler arası sınıflara bölünmesine ilişkin Nis anlaşması sebebi ile NICE sınıfları kodları şeklinde isim verilmektedir. ’’

Marka tescil sınıfları ve bu sınıfların başında yer alan kodlar yani marka tescil nice kodları Nis anlaşması imzalanmadan önceki adı olan ürün ve hizmet sınıfları, marka tescil işlemleri ürün ve hizmetler baz alınarak meydana getirilmiş bir sınıflandırma mekanizması ile gerçekleşmektedir. Nice sınıfları ve nice kodları toplam olarak 45 adet sınıftan meydana gelmektedir doğal olarak ta 45 adet kod bulunmaktadır.  Bu ürün ve hizmet sınıfları yani nice sınıfları ve kodları 1995 senesinde onayladığımız markaların tescil işlemi gayesi ile ürün ve hizmetlerin devletler arası sınıflara bölünmesine ilişkin Nis anlaşması akabiyeti ile NICE sınıfları ismi verilmektedir ve doğal sonuç olarak sınıflara göre de  nice kodları oluşmaktadır.

 

Marka müracaatı işleminde bulunulmadan evvel marka sınıfları önemle ve itina ile marka araştırılması yani marka sorgulama yapılmalı ardından ürün ve hizmetler diğer ismi ile nice sınıfı doğal olarak sınıfın başında bulunan kod yani nice kodları da belirlenmelidir. Marka sorgulaması yani marka araştırması, bu tespit edilen sınıflarda gerçekleşecek ve daha önceden aynı sınıfta söz konusu markanın, tıpa tıp aynısı veya markanın tescil edilmesine engel teşkil edecek seviyede benzeri olan markaların araştırılması işlemidir. Bu araştırmalarda önem ile dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise önceden farklı bir sınıf listesi icra ediliyor iken tescil işlemi sonuçlanmış bir markanın tescil edildiğinin göründüğü ilgili sınıfın tescil gününden başlayarak güncel olan sınıfta, nice kodunda değişiklik yaşanabilme olasılığının yer almasıdır. Bu yasanın ilk kabulünde 42 adet sınıf ve nice kodu oluşmakta idi. Lakin bu Nice sınıfı (ürün ve hizmet sınıfı) listesi 2012 senenin ardından 45 adet sınıfın ve sınıfın başında kullanılan kod yani marka tescil nice kodlarının yer aldığı bir liste şekline gelmiştir.

Bu 45 adet sınıfın içinde 34 adedi sınıf, ürün sınıfından oluşmakta ve diğer 11 adet sınıf ise hizmet gurubuna yöneliktir. Sınıf adedinin çoğaltılması, diğer anlatım ile mevcut olan sınıfların ileriki bir dönemde yeni sınıflara bölünmesi yani yeni sınıfların meydan getirilmesi ihtimali bulunmaktadır. Bu işlemler, NİCE anlaşması akabinde karar kılına prosedürler kapsamında gerçekleştirilebilir.

 

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>