444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Pazarı

‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. Patent Pazarı ise; Yenilikçi fikirleri bulunan girişimci bireylerin bu elde ettikleri fikirlerini satışa sunabileceği yere patent pazarı denir. ’’

 

Buluş veya icatlara patent temin etmek, bir çok işletmenin uyguladığı işleri garanti altına almaya ve bu uygulamalarında sürekli şekilde maddi kazan sağlaması anlamını teşkil etmektedir. Buluş veya icatlara patent temin edildiği zaman şahıslar icat ettikleri ürün veya cihazların fikirleri diğer bir kişiler ile maddi kazanç elde ederek paylaşımda bulunabilirler. Bu kişiler bu sayede hiç bir zorluk yaşamadan kolay bir şekilde elde etikleri bu patentler ile 15-20 sene boyunca hak sahibi oldukları ürün veya cihazların tek elden yürütme hakkına sahibi olmakla beraber ürünlerini arzu ettikleri biçimde faaliyete koyabilmektedirler. Bu durum bu kurulan pazar ile engellenecek. Bu pazarda şirketler elinde bulundurdukları ürünlerinin koruma aracı olan patentlerini borsada ekonomik değere çevirebilme şansına sahip olmaktadır.

 

Kurulan pazarda, herhangi bir yeni teknolojik cihaz üretiminde bulunmayan lakin diğer kişilerin elde ettikleri teknolojik ürün veya cihazlara telif ücretleri temin ederek kolay şekilde para kazanabilmek adına yenilikçi teknoloji ürünlerin patentlerine ve patentin sunduğu haklara sahip olan patent trollerini engelleme düşünülmektedir. Gereksinim duyulan patentlerin nereden ve nasıl temin edileceği hususunda problemler yaşanmaktadır. Bu yaşanan sorunları kurulacak olan bu pazar ortadan kaldırılıyor. Bu pazarda patente sahip olan kişiler ile patente gereksinim duyanlar bir araya gelecek. Bu durumun yanı sıra patentin değerlenmesi hizmeti sunacak şirketler, hukuk firmaları ve diğer bir takım servis sağlayıcılar da bu pazarda bulunmaktadır. Patentlerin yatırım aracı olması ve bir nevi sermaye şeklinde gelmesi, ticarette kullanılacak bir meta (satılması için üretimi yapılan, alınır satılır mal) şeklinde alınarak satışının yapılması adına da bu pazarı önemi bir hayli fazladır. Buluş sahipleri ile girişimcileri bir çatı altına getirmek hedeflenmiştir. Bu durumda patentler, stratejik şekilde icra edilmesi adına çok daha farklı boyutlara gelecektir.

 

Patentlerin ticari bir boyut alması ve patent lisans alınması ya da satılması sonucunda elde edilen paraların ve yine patente sahip buluş eseri ürünlerinin üretim kapsamında pazarlanmasına olanak sağlamaktadır. Bu pazar, özellikle yatırımda bulunan kişilerin bakış açısından önem teşkil eden bir durumdur. Patent endüstrisine ayrılan bazı fon paraları ile patent temin edilip ve bu patentlerin satış işlemleri de yapılmaktadır. Patent büyük çaplı bir sanayidir.

Pazarın Amacı ise;

  1. Buluş gerçekleştiren kişilerin elde ettikleri patentlerini geniş alanlara tanıtımı yapabilmesi,
  2. Buluş sahiplerinin elinde bulundukları patentlerini ticari boyuta getirmesi
  3. Ortak Ar-Ge partnerlerinin bir çatı altına gelebileceği platform meydana getirilmesi
  4. Yatırımlarda bulunan girimcilere ait ürün, yeni yatırım ve fırsat sahalarının temin edilmesi,
  5. Şirketlerin var olan ürün ya da aşalarını geliştirme gereksinimlerin kıyaslanması

Hedeflenen Kazanımlar ise;

  1. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları hususunda farkındalık konusunda artışta bulunma
  2. Ar-Ge ve İnovasyon hedefi ile kümelenmeler meydana getirilmesi sağlama
  3. Network oluşturma (güçlendirmek)
  4. Patent profesyonelleri ile buluşta bulunan kişileri buluşturma
  5. Patenti ticari bir boyut kazandırma hususunda yapılan ikili görüşmeler ile buluş gerçekleştiren ile  endüstriciler ve yatırımcıları bir çatı altına getirme ve ticari bir boyut kazandırma çalışmalarına destekte bulunma
  6. Sanayi ve üniversite arasında yapılan iş ortaklığına katkı sağlamak

 

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>