444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil İhlali Cezası

‘‘Marka, bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün ya da hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka tescil ihlali cezası; Tescil işlemi yapılmış olan markaların diğer şahıslar tarafından hak sahibi olan şahısın rızası gözetilmeksizin markanın icra edilmesi, kopyalanması gibi faaliyetler ile marka sahibinin icra etme haklarını elinde markaya karşı suç işleyenlere verilen maddi veya manevi yahut hapis cezası denir’’

Marka tescil ihlali cezası çerçevesinde önceden sahip olunan markaya karşı çeşitli faaliyetlerde bulunarak suç teşkil eden kişilerin ilgili cezaya çarptırılması amacı ile markanın daha önceden tescil işleminin yapılmış olması gerekmektedir. Tescil işlemi yapılmamış olan bir markaya karşı gerçekleşen ihlal suçlarına ilişkin işlenecek suçlar adına müracaat edilecek tek yer Türk hukukun haksız rekabet şartları olacaktır. KHK'nin sunduğu koruma altına alınması çerçevesinden faydalanabilmenin tek koşulu, markanın daha önceden tescil işleminin yapılması olmasıdır. Fakat tescil işlemi yapılmamış olan marka KHK’de korunma altına alması uygulamasından faydalanamaz. Tescil işlemi yapılmayan markalara karşı ihlal suçu işleyen kişilere yönelik marka tescil ihlali cezası alabilmesi açısında marka sahipleri mahkeme süreci başlatma hakkına sahiptir.

Bu şekilde marka hak sahibine, Markalar yasasının ilgili maddesinde belirlendiği biçimde yalnızca sicilde ifade edilen emtia ile alakalı olarak korunma altına alma hakkı verilmemiş, markanın tıpkısının aynısı veya benzerinin tescil çerçevesine dahil olan ürünler ile bu ürünlere benzerler olanlarının da icra edilmesi yasaklama olanağı temin edilmiştir.    

Marka hakkına karşı ihlal suçu işlenen tescilli markanın esas sahibi, yasal süreçler başlatarak, yasada belirtilen yasal yahut ceza davalarından birini açma hakkına sahiptir. İhlal cezası ile alakalı olarak yapılan hazırlık soruşturmalarında, koruma önlemine yönelik alınan kararlar genel şartlar uyarınca, sulh ceza mahkemesinden istemde bulunulur.

Markaya karşı işlenen suçlarda en fazla uygulanan cezalar, el koyma ve arama cezalarıdır. Marka suçlarında şikayet ve arama kararı istemi ile beraber suç unsuru ürünün varlığını belirten ispatlar da arz edilmelidir. Bu ispatlar, alınan kopya ürün, suç unsuru ürüne ait fatura ya da satış fişi yahut ürünün fotoğraf olabilir.

Bu İhlal Suçları ve Cezası

Başkasının markasını alıntı yahut benzerini üretme akabinde marka hakkına karşı ihlal suçunda bulunarak ürün imalatı gerçekleştiren, satan veya satış işleminde bulunan şahıslar minimum 1 sene maksimum 3 seneye varan hapis cezası ve ilgili adli tazminat cezasına çarptırılırlar.

Korunmakta olan ve bir ürün yahut ambalaja konulan tescilli marka, korunmakta olduğunu belirten işareti yetkisi bulunmadan kaldıran şahıs hakkında minimum 1 sene maksimum 3 sene varana hapis cezası ve ilgili adli tazminat cezası verilir.

Sahipli markanın hakkını yetkisiz durumda satan, kiralık veren, başka birine devreden yahut rehin işlemi ile tasarrufta bulunan şahısla en az 2 sene en çok 4 seneye varan hapis cezası veya ilgili adli tazminat cezası alırlar.

İfade edilen marka tesciline karşı ihlal suçları, bir tüzel şahısın uygulaması doğrultusunda icra edilmesi akabinde bunun cezaların yanı sıra güvenlik anlamda önlemlere hüküm verilir.

Bu yapılan ihlal suçları akabinde ceza verilmesi amacı ile markanın tescil işleminin yapılmış olması mecburisi yer almaktadır.

İhlal suçlarına karşı yapılacak olan soruşturulma ve kovuşturulma durumları yapılan şikâyet işlemine bağlı olarak gerçekleşir.

Başkasını ait markanın taklidini ürününü imal ederek bu ürünleri satan, satış işlemini gerçekleştirenler bu ürünü aldığını yeri söylemesi ve ilgili markanın üretiminde yapanların yakalanması ve taklit ürünlere el konulması ile bu taklit ürünleri satan ya da satış işlemi için arz edenler hakkında cezai işlem uygulanmaz.

Marka, Marka Alma, Marka Tescili, Marka Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tecili Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Devri, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Canlı Destek gibi marka işlemleriniz için Sistem Patent şirketimiz ile lütfen iletişime geçiniz...

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>