444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Mevzuatı

 ‘‘Marka, bir hizmet ya da bir ürünü, diğer şahıslar yahut şirketlerin ürün ya da hizmetinden farklı bir özelliğe kavuşturan işaretlerin tümüne denir. Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi bir kimlik olmasının yanı sıra yasal bir boyutu da bulunmaktadır. Marka tescil mevzuatı; Marka tescili hakkında yapılan işlemler ve yapılması gerekenler işlemler ile tescil işleminden ardından ihlal gibi suç eyleminde bulunması halinde izlenecek yasal yollar hakkında gerekli bilgileri temin eden kanun hükmünde kararnamenin kapsamına aldığı konuların tümüne denir.’’

Marka tescil mevzuatı, marka tescil yasası, marka tescil kanunu aynı anlama gelen tabirlerdir. Bu mevzuat, marka tescil işlemleri adına yapılması gerekenleri, tescil işlemi müracaatında ve tescil işleminin tamamlanmasının hemen sonrasında sahibi olduğunuz haklar konusunda bilgiler sunan ve tescil işlemi tamamlanmış markaya yönelik hak ihlal suçu işleyenlere yönelik verilebilecek yasal yaptırımlar hakkında bilgilendirme yapmaktadır. Marka tescil mevzuatı yani diğer ismi ile marka kanunu veya marka tescil yasası adı altında ülkemizde şu an yeni bir marka yasası çıkmıştır.

Markaların koruma altına alınması bakımından geçtiğimiz günlerde yeni bir marka kanunu çıkarılarak markalar ile ilişkin verilecek kararlar yeniden tekrardan düzenleme yapılmıştır. Markalar koruma altına alınması bakımında Kanun bu yasa ile detaylı bir şekilde düzenleme yapılmıştır. İlgili markaların koruma altına alınması hakkında yeni yasanın faaliyete geçirilmesine ilişkin mevzuat maddeleri şeklinde ayrı ayrı incelenmiştir. Marka tescil mevzuatı, markaların koruma altına alınması hakkında ilgili maddede değişikliği belirtir. Markaların koruma altına alınması hakkında kanun hükmünde kararname 61/a bendinde 9. Maddenin ihlal suçu işlenmesine ilişkin birtakım açıklamalar yer almaktadır ve bu maddenin iptalinin yapıldığının bilgisi verilmektedir. Marka mevzuatı taklit eserinde ürün üretimine müsaade göstermemektedir. Bu durum, bu şekil taklit eseri ürün üretimlerine engel olmak gayesi ile düzenleme yapılmıştır. 

Marka tescil mevzuatı 2016 senesinde yapılan küçük değişiklikler ile yenilemeye gidilmiştir. 189 adet madde ile hazırlanan Sınai Mülkiyet Tasarısı meclise ibrazı gerçekleşerek yeni düzenlemeler yapılmıştır. Bu mevzuata uygun şekilde markanın taklit eseri ürününü üreterek bu taklit eseri ürünlerin satışında bulunanlar, dış ülkeye satanlar veya ticari gaye güderek elinde saklayanlara hakkında en az 1 seneden başlayarak 3 sene kadar hapis cezası verilmesi hükme bağlanmıştır. Bu mevzuat kapsamında marka sahiplerine bir takım yasal yollar tanınmıştır.

Sistem Patent şirketi olarak, Marka tescil mevzuat kapsamında marka sahiplerine tanınan yasal yolları ve sunduğumuz hizmetlerimizi alt kısımda sıraladık.

  • Kanıt tespiti davası
  • Ürünlerde mülkiyet hakkı tanınması
  • Markanın silinmesi ve yok edilmesi davası
  • Marka mevzuatına yönelik ceza davaları açma
  • Markanın imajının zarar görmesi dolayısı ile imaj tazminatı davası
  • Tecavüz suçu, hak ihlal tespiti ve bu suçların durdurulması davası
  • Hükmün alakalı kesimlerine bildirilmesi, kamuya yayın yoluyla ilan edilmesi
  • Tecavüz suçu yani hak ihlali suçunun engellenmesi ve giderilmesi için dava açma
  • Marka hakkının ihlali sebebi ile maddi ve manevi anlamda tazminat davaları açma
  • Hakka tecavüz sonucunda üretilen ürün ile bu ürünlerin üretiminde direk olarak icra edilen cihazlar el konulması,

Not: Markanızı kuruluşunuzun ismi şeklinde tescil işleminde bulunabileceğiniz gibi, kuruluşunuzun ürünlerini de ürün veya ürün ambalajı ile beraber tescil işleminde de bulunabilirsiniz.

Marka, Marka Alma, Marka Tescil, Marka Sorgulama, Marka Tescil Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tescil Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Canlı Destek, Marka Tescil Danışmalık ​gibi marka işlemleriniz için ​Sistem Patent ​şirketimiz ile lütfen​ ​iletişime​ ​geçiniz...

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>